Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4."— Transkript prezentace:

1 Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4

2 Metody stanovení stravitelnosti Přímá – v praxi se nevyužívá, speciální zařízení na kontinuální sběr exkrementů s filtrací vody nebo metabolické komory (výrazný stres pro ryby)Přímá – v praxi se nevyužívá, speciální zařízení na kontinuální sběr exkrementů s filtrací vody nebo metabolické komory (výrazný stres pro ryby) Nepřímá (indikátorová) – indikátory rozdělujeme na externí (nepřirozené, oxid chromitý, 32 P fosfomolybdenát amonný, polyetylén) a interní (přirozená složka diet, kyselinou nerozpustný popel, celulóza, hydrolýze odolná OH)Nepřímá (indikátorová) – indikátory rozdělujeme na externí (nepřirozené, oxid chromitý, 32 P fosfomolybdenát amonný, polyetylén) a interní (přirozená složka diet, kyselinou nerozpustný popel, celulóza, hydrolýze odolná OH)

3 Způsoby sběru exkrementů Sifonování exkrementů – exkrementy odsávány přímo ze dna. Může dojít k výluhu exkrementů – přecenění K BSSifonování exkrementů – exkrementy odsávány přímo ze dna. Může dojít k výluhu exkrementů – přecenění K BS Stripping – ruční vytlačování exkrementů, podcenění K BS (příměs moči a slizu)Stripping – ruční vytlačování exkrementů, podcenění K BS (příměs moči a slizu) Odběr výkalů z rekta – odsaváním či intestinální pitvou, může jít o nedokončenou ingesciOdběr výkalů z rekta – odsaváním či intestinální pitvou, může jít o nedokončenou ingesci

4 Výše uvedené metody stravitelnosti jsou prováděny přímo na rybách – in vivoVýše uvedené metody stravitelnosti jsou prováděny přímo na rybách – in vivo Jednou z dalších metod určení stravitel-nosti je metoda in vitro – na petriho miskách vytvoříme standardní podmínky jaké jsou in vivo (enzymy, pH, substrát)Jednou z dalších metod určení stravitel-nosti je metoda in vitro – na petriho miskách vytvoříme standardní podmínky jaké jsou in vivo (enzymy, pH, substrát)

5 Faktory ovlivňující stravitelnost 1.Druh ryby 2.Velikost (věková kategorie) – u ranných stádií nižší aktivita enzymů, je potřeba podávat lehce stravitelné živiny 3.Teplota vody 4.Rychlost pasáže potravy 5.Složení potravy – rostlinné bílkoviny jsou tráveny déle (v závislosti na t. úpravě krmiv) 6.Intenzita krmení – velikost krmné dávky

6 Stravitelnost jednotlivých živin Proteiny – v optimálních podmínkách až 95%Proteiny – v optimálních podmínkách až 95% Tuky – 85-95%Tuky – 85-95% Sacharidy (škrob) – neupravený %, jednotlivé čeledě ryb tráví jinak (kaprovité lépe než lososovité), hydrotermicky upravený až 65%Sacharidy (škrob) – neupravený %, jednotlivé čeledě ryb tráví jinak (kaprovité lépe než lososovité), hydrotermicky upravený až 65%

7 Stravitelnost některých proteinových zdrojů u kapra Rybí moučka 89-95%Rybí moučka 89-95% Pšeničné klíčky 90-97%Pšeničné klíčky 90-97% Čistý sójový protein 92-96%Čistý sójový protein 92-96% Alkanové kvasnice 87-94%Alkanové kvasnice 87-94% Kasein 98%Kasein 98% Pstruží pelety 93%Pstruží pelety 93%

8 Koeficient bilanční stravitelnosti %Ind. KS %Ž Výkaly K BS(%) = 100 – [100 * * ] %Ind. Výkaly %Ž KS %Ind. Výkaly %Ž KS

9 Příklad: Výpočet bilanční stravitelnosti Zadání: Vypočtěte hodnoty koeficientu bilanční stravitelnosti u dvou linií kapra – Hodonínský šupinatý - HoŠ (dvě směsi S 1 a S 2 ) a Hodonínský lysec – HoL (směs S 2 ) S 1 bez rybí moučky, S 2 24% r. moučky Použita nepřímá indikátorová metoda (1% oxidu chromitého ve směsi) S 1 – 23,31% NL; 3,69% T; 60,60% BNLV S 2 – 35,93% NL; 4,76% T; 44,89% BNLV

10 Obsah indikátoru a živin směsi a výkalů Linie/směs Indikátor Směs/výkaly NL Směs/výkaly T Směs/výkaly BNLV Směs/výkaly HoŠ/S 1 0,79/2,4519,2/7,64,5/4,563,7/64,3 HoŠ/S 2 0,88/2,3733,9/17,96,0/8,444,1/47,7 HoL/S 2 0,88/2,3733,9/20,46,0/7,644,1/45,5

11 Výsledné hodnoty koeficientu BS (%) Linie/směs NLTBNLV HoŠ/S 1 87,2467,7667,45 HoŠ/S 2 80,3948,0259,84 HoL/S 2 77,6652,9761,69

12 Vyhodnocení příkladu Nejlepších parametrů koeficientu bilanční stravitelnosti všech živin dosáhla linie HoŠ při použití krmné směsi S 1 bez rybí moučky. HoL dokázal lépe využívat T a BNLV oproti HoŠ při použití směsi S 2 HoŠ naopak lépe využil NL v této směsi

13 Doporučená literatura Dizertační práce Prof. P. Spurný 1992Dizertační práce Prof. P. Spurný 1992 Dipl. práce Ing. M. Podola 2003Dipl. práce Ing. M. Podola 2003


Stáhnout ppt "Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4."

Podobné prezentace


Reklamy Google