Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrace v řízení (fúze, akvizice, holding) Jiří Řezáč.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrace v řízení (fúze, akvizice, holding) Jiří Řezáč."— Transkript prezentace:

1 Integrace v řízení (fúze, akvizice, holding) Jiří Řezáč

2 Integrace v řízení Integrací rozumíme slučování firem za účelem zvýšení hodnoty výsledného podniku. Tento cíl se však ne vždy zdaří. Integrací rozumíme slučování firem za účelem zvýšení hodnoty výsledného podniku. Tento cíl se však ne vždy zdaří.

3 Fúze a akvizice M&A - mergers and acquisitions M&A - mergers and acquisitions Fúze představuje dohodu podnikatelů o splynutí jejich podniků v jediný podnik Fúze představuje dohodu podnikatelů o splynutí jejich podniků v jediný podnik Akvizice představuje převzetí podniku na základě koupě a prodeje Akvizice představuje převzetí podniku na základě koupě a prodeje

4 Fúze a akvizice podmínkou fůze i akvizice je, aby před jejich provedením existovaly samostatné podniky podmínkou fůze i akvizice je, aby před jejich provedením existovaly samostatné podniky jejich splynutí či převzetí může mít charakter: jejich splynutí či převzetí může mít charakter: a) horizontální: podniky zabezpečují buď stejné výrobky či služby nebo výrobky a služby, které si konkurují a) horizontální: podniky zabezpečují buď stejné výrobky či služby nebo výrobky a služby, které si konkurují b) vertikální: jeden podnik vystupuje jako potencionální nebo skutečný dodavatel výrobků či služeb pro podnik druhý b) vertikální: jeden podnik vystupuje jako potencionální nebo skutečný dodavatel výrobků či služeb pro podnik druhý c) konglomerátní: podniky nejsou spojeny horizontálně ani vertikálně c) konglomerátní: podniky nejsou spojeny horizontálně ani vertikálně

5 Fúze Běžná definice fúze říká, že se jedná o získání jedné společnosti druhou, a to tak, že jedna koupí akcie té druhé. Běžná definice fúze říká, že se jedná o získání jedné společnosti druhou, a to tak, že jedna koupí akcie té druhé. Fúze existují ve „dvou provedeních“. Splynutí a sloučení. V případě fúze sloučením zůstává nástupnickou organizací jedna z těchto společností. U splynutí dojde ke sloučení dvou a více společností do jedné a vzniká třetí - nová společnost. Fúze existují ve „dvou provedeních“. Splynutí a sloučení. V případě fúze sloučením zůstává nástupnickou organizací jedna z těchto společností. U splynutí dojde ke sloučení dvou a více společností do jedné a vzniká třetí - nová společnost.

6 Akvizice Další druh spojení představují akvizice, kde dochází k získání jiné společnosti, přičemž obě zůstávají na sobě nezávislé. V praxi to znamená, že s akciemi pohlcené společnosti se dál obchoduje na burze. Další druh spojení představují akvizice, kde dochází k získání jiné společnosti, přičemž obě zůstávají na sobě nezávislé. V praxi to znamená, že s akciemi pohlcené společnosti se dál obchoduje na burze.

7 Synergie: „1 + 1 = 3“ Myšlenka, že hodnota dvou sloučených firem bude větší než separátně fungujících, je hlavní argumentační výzbrojí vedení firem, které se snaží fúzovat. Teorie synergie vypadá skvěle. Praxe až tak růžová není. Myšlenka, že hodnota dvou sloučených firem bude větší než separátně fungujících, je hlavní argumentační výzbrojí vedení firem, které se snaží fúzovat. Teorie synergie vypadá skvěle. Praxe až tak růžová není. Prakticky polovina fúzí končí neúspěchem. Příkladem nenaplnění synergie je jedna z největších fúzí v automobilovém průmyslu - německý Daimler s americkým Chryslerem. Tato fúze zničila více než 36 mld. dolarů z hodnoty jinak samostatně fungujících firem. Prakticky polovina fúzí končí neúspěchem. Příkladem nenaplnění synergie je jedna z největších fúzí v automobilovém průmyslu - německý Daimler s americkým Chryslerem. Tato fúze zničila více než 36 mld. dolarů z hodnoty jinak samostatně fungujících firem.

8 Objem fúzí a akvizic 2 biliony dolarů. V takovém objemu se za první 4 měsíce letošního roku na celém světě uzavřely fúze a akvizice. Obrovskou aktivitu firem na tomto poli umožňují historicky velmi nízké úrokové sazby a růst globální ekonomiky. 2 biliony dolarů. V takovém objemu se za první 4 měsíce letošního roku na celém světě uzavřely fúze a akvizice. Obrovskou aktivitu firem na tomto poli umožňují historicky velmi nízké úrokové sazby a růst globální ekonomiky. Fúze se nevyhýbají žádnému odvětví. Tradiční baštou zůstávají USA a Eurozóna. Čelu letošnímu žebříčku vévodí Barclays Bank, která nabídla za konkurenční ABN Amro víc než 91 mld. USD. Fúze se nevyhýbají žádnému odvětví. Tradiční baštou zůstávají USA a Eurozóna. Čelu letošnímu žebříčku vévodí Barclays Bank, která nabídla za konkurenční ABN Amro víc než 91 mld. USD.

9 Holding Holding neboli koncern je sdružení obchodních společností, z nichž jedna společnost ostatní společnosti řídí. Holding neboli koncern je sdružení obchodních společností, z nichž jedna společnost ostatní společnosti řídí.

10 Popis holdingu Pro holding je charakteristické to, že jedna obchodní společnost (holdingová neboli mateřská společnost) prostřednictvím vlastnictví rozhodujícího kapitálového podílu (např. nadpoloviční většiny akcií) nebo na základě jiných skutečností ovládá a usměrňuje jednu společnost nebo více společností (dceřiná společnost). Pro holding je charakteristické to, že jedna obchodní společnost (holdingová neboli mateřská společnost) prostřednictvím vlastnictví rozhodujícího kapitálového podílu (např. nadpoloviční většiny akcií) nebo na základě jiných skutečností ovládá a usměrňuje jednu společnost nebo více společností (dceřiná společnost). Všechny obchodní společnosti, které tvoří holding, jsou právně samostatnými subjekty. Holding sám právní subjektivitu nemá, ale je sdružením (konsorciem) bez právní subjektivity. Všechny obchodní společnosti, které tvoří holding, jsou právně samostatnými subjekty. Holding sám právní subjektivitu nemá, ale je sdružením (konsorciem) bez právní subjektivity. Společnosti, které spolu tvoří holding mají v praxi nejčastěji právní formu akciové společnosti. Společnosti, které spolu tvoří holding mají v praxi nejčastěji právní formu akciové společnosti.

11 Výhody holdingu Holding spojuje výhody velkých podniků (např. ekonomickou sílu, kapacitní možnosti, významnější postavení na trhu) s výhodami podniků menších jednotek holdingu (např. pružnost). K výhodám holdingového uspořádání zpravidla patří i diverzifikace činnosti uvnitř seskupení; holding má také předpoklady tvořit silnější rezervní fondy. Holding spojuje výhody velkých podniků (např. ekonomickou sílu, kapacitní možnosti, významnější postavení na trhu) s výhodami podniků menších jednotek holdingu (např. pružnost). K výhodám holdingového uspořádání zpravidla patří i diverzifikace činnosti uvnitř seskupení; holding má také předpoklady tvořit silnější rezervní fondy.

12 ŠKODA HOLDING a.s. Obor POWER ŠKODA POWER a.s. ŠKODA POWER a.s. ŠKODA POWER a.s. ŠKODA POWER a.s. ŠKODA POWER Pvt. Ltd. ŠKODA POWER Pvt. Ltd. ŠKODA POWER Pvt. Ltd. ŠKODA POWER Pvt. Ltd. ŠKODA JINMA TURBINE Ltd. ŠKODA JINMA TURBINE Ltd. ŠKODA JINMA TURBINE Ltd. ŠKODA JINMA TURBINE Ltd. Obor TRANSPORTATION ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. ŠKODA ELECTRIC a.s. ŠKODA ELECTRIC a.s. ŠKODA ELECTRIC a.s. ŠKODA ELECTRIC a.s. Ganz - Skoda Electric Ltd. Ganz - Skoda Electric Ltd. Ganz - Skoda Electric Ltd. Ganz - Skoda Electric Ltd. ČKD VAGONKA, a.s. Sibelektroprivod ČKD VAGONKA, a.s. Sibelektroprivod ČKD VAGONKA, a.s. Sibelektroprivod ČKD VAGONKA, a.s. Sibelektroprivod VÚKV, a.s. VÚKV, a.s. VÚKV, a.s. VÚKV, a.s.

13 Stanovy ohledně fúzí, akvizic a holdingu jsou obsaženy v §66 obchodního zákoníku, který se týka obchodních společností. Stanovy ohledně fúzí, akvizic a holdingu jsou obsaženy v §66 obchodního zákoníku, který se týka obchodních společností.

14 Děkuji za pozornost. Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Integrace v řízení (fúze, akvizice, holding) Jiří Řezáč."

Podobné prezentace


Reklamy Google