Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKANDÁLY a KURIOZITY díl 1. 10 velkých špinavců klikej.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKANDÁLY a KURIOZITY díl 1. 10 velkých špinavců klikej."— Transkript prezentace:

1 SKANDÁLY a KURIOZITY díl 1. 10 velkých špinavců klikej

2 Svatý František z Assisi
1. Svatý František z Assisi

3 Svatý František z Assisi: řadil osobní nečistotu k výrazům piety
- v souladu s ranou pověrou křesťanů, která tvrdila, že špína je blízko zbožnosti, zatímco mytí je ďábelská a bezbožná marnivost, která se trestá věčným zatracením v pekle. Podobně se jistý křesťanský poutník ve 4.století chlubil, že si osmnáct let nemyl obličej. Svatý Antonín si nikdy nemyl nohy, svatý Abrahám si nemyl ruce ani nohy padesát let a svatá Silvie si nikdy nemyla nic kromě konečků prstů.

4 2. Ludwig van Bethoven

5 slavný skladatel nevěnoval osobní čistotě žádnou pozornost,
Ludwig van Bethoven: slavný skladatel nevěnoval osobní čistotě žádnou pozornost, až mu přátelé, když spal, museli sebrat oblečení a vyprat je.

6 3. Mao Ce-Tung

7 čínský komunistický vůdce se nikdy nekoupal, ani si nečistil zuby
Mao Ce-Tung: čínský komunistický vůdce se nikdy nekoupal, ani si nečistil zuby (zuby proto, že tygři si také nikdy zuby nečistí). Jeho problém s hygienou dosáhl přímo impozantních rozměrů a s postupem let se ještě zhoršoval. Když mu bylo sedmdesát, raději se dal od několika mladých konkubín otírat horkými ručníky, než by se koupal.

8 4. Ramasubba Sitaranjan

9 Ramasubba Sitharanjan: také tento bombajský mystik
se vyhýbal osobní hygieně. Podle něho to byl důkaz víry pro jeho následovníky. Tvrdil, že se šedesát let nekoupal, neholil ani si nečistil zuby.

10 5. Car Petr Veliký

11 jeho nechuť k osobní očistě byla známa po celé Evropě.
Car Petr Veliký: jeho nechuť k osobní očistě byla známa po celé Evropě. I na poměry 18.století neuvěřitelně páchl a naprosto neovládal základní chování u stolu ani na toaletě. Když se svými dvořany navštívil Londýn, svědkové uváděli, že z průvodu občas odpadly nějaké perly a vši.

12 Král Fridrich II. Veliký
6. Král Fridrich II. Veliký

13 Král Bedřich II. Veliký: se celé roky nepřevlékal,
po paláci se pohyboval v cárech a po kotníky se brodil ve výkalech svých milovaných italských chrtů. Když zemřel, měl na zádech košili tak rozleptanou potem, že ho musel sluha na pohřeb obléknout do své.

14 7. Král Ludvík XIV.

15 bylo pro milenky vyčerpávající. Když ho lékař přesvědčil,
Král Ludvík XIV.: byl vášnivý milovník, ale jeho dvoření bylo pro milenky vyčerpávající. Když ho lékař přesvědčil, aby se ze zdravotních důvodů vykoupal, král Francie se z toho pokoušel vyvléci předstíranou migrénou. Později přísahal, že už tuto zkušenost nebude nikdy opakovat. Za celý život se koupal jen třikrát, pokaždé s velkými protesty.

16 8. Čingischán

17 jeho mongolští válečníci byli pověrčivá banda,
Čingischán: jeho mongolští válečníci byli pověrčivá banda, která věřila, že „mýt se“ je svatokrádež. Nedbalý postoj k hygieně měl i pragmatický důvod – tlustá vrstva špíny pomáhala vydržet teploty mínus čtyřicet stupňů. Svoji špínu využívali i jako psychologickou zbraň jejich nepřátelé cítili páchnoucí mongolské hordy dřív, než je vůbec uviděli a než se armády setkaly, byli často nepřátelé ochromeni strachem.

18 Jedenáctý vévoda z Norfolku
9. Jedenáctý vévoda z Norfolku

19 Jedenáctý vévoda z Norfolku: jeden z nejbohatších
a nejsmradlavějších mužů Anglie. „Špinavý vévoda“ se nikdy dobrovolně nemyl a když už s ním sluhové nedokázali vydržet v jedné místnosti, zpili svého aristokratického pána do němoty a než se probral, tak ho rychle vykoupali.

20 Král Jindřich IV. francouzský
10. Král Jindřich IV. francouzský

21 Král Jindřich IV. francouzský:
byl známý tím, že si pravidelně měnil košili, což bylo na tu dobu neobvyklé. Jenže i přesto chodil po svém dvoře a páchl „jako mršina“. Když se s ním poprvé setkala jeho snoubenka Marie Medicejská, málem z toho puchu omdlela.

22 KONEC … a zase někdy nashledanou


Stáhnout ppt "SKANDÁLY a KURIOZITY díl 1. 10 velkých špinavců klikej."

Podobné prezentace


Reklamy Google