Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření objemu pevného tělesa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření objemu pevného tělesa"— Transkript prezentace:

1 Měření objemu pevného tělesa
(Učebnice strana 78 – 79) U pravidelných těles objem vypočítáme z rozměrů: r koule válec krychle kvádr V = π · r² · v V = a · a · a V = a · b · c U nepravidelných těles, jakým je například hřebík nebo kámen, můžeme objem změřit pomocí vhodného odměrného válce. Pro měřené těleso musí platit: těleso musí být zcela ponořeno v tělese nesmí zůstat bublinky vzduchu těleso se nesmí rozpouštět voda po ponoření nesmí stoupnout nad stupnici

2 Jak postupovat při určování objemu pevného tělesa:
vybereme vhodný odměrný válec do odměrného válce nalijeme vodu po ustálení odečteme objem vody V1 V1 = (45 ± 0,5) ml do odměrného válce vložíme těleso odečteme objem V2 vody s tělesem V2 = (62 ± 0,5) ml objem V tělesa (hřebíku) určíme výpočtem jako rozdíl objemů V1 a V2 V = V2 – V1 V = 62 – 45 V = (17 ± 1) ml Výsledná odchylka měření je rovna součtu jednotlivých odchylek měření.

3 Jak postupovat při určování objemu plynného tělesa:
vybereme vhodný odměrný válec odměrný válce naplníme vodou, ucpeme hrdlo obrátíme do nádoby s vodou pomocí hadičky vpustíme vzduch Objem vzduchu v odměrném válci odpovídá objemu měřeného plynného tělesa. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 79.


Stáhnout ppt "Měření objemu pevného tělesa"

Podobné prezentace


Reklamy Google