Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek 4.1.2006.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek 4.1.2006."— Transkript prezentace:

1 Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek 4.1.2006

2 Definice Protidrogová politika je komplexní a koordinovaný soubor preventivních, vzdělávacích, léčebných, sociálních, regulačních, kontrolních opatření uskutečňovaných na mezinárodní, národní, krajské a na místní úrovni. Jejich konečným cílem je snížit užívání všech typů drog a potenciální rizika a škody, které mohou jedinci a společnosti v důsledku jejich užíváním nastat. (NS 2005-2009) Protidrogová politika je komplexní a koordinovaný soubor preventivních, vzdělávacích, léčebných, sociálních, regulačních, kontrolních opatření uskutečňovaných na mezinárodní, národní, krajské a na místní úrovni. Jejich konečným cílem je snížit užívání všech typů drog a potenciální rizika a škody, které mohou jedinci a společnosti v důsledku jejich užíváním nastat. (NS 2005-2009)

3 Protidrogová politika EU 70. a 80. léta – výhradně národní záležitostí, v 90. letech pokusy o společný zájem a zodpovědnost 70. a 80. léta – výhradně národní záležitostí, v 90. letech pokusy o společný zájem a zodpovědnost –1990 1. společný European Plan against drugs –1993 2. European Plan against drugs - Vznik EMCDDA –1994 Vznik Europolu –1995 dlouhodobý EU plan 1995-1999 –1999 EU Strategy (2000-2004) and AP –2004 EU Strategy (2005-2012) and AP

4

5 Základní aspekty protidrogové politiky Globální (pokrývat všechny oblasti) Vyvážený (poptávka; nabídka; mezinárodní spolupráce) Multidisciplinární (medicínský, sociální, ekonomický, trestně právní rozměr) Integrovaný (koordinované propojení centrální a lokální úrovně) Vyhodnocovaný (monitorování a výzkum)

6 Obecná struktura protidrogové strategie Popis současného stavu Popis současného stavu Cíle (priority) Cíle (priority) Prostředky Prostředky Termíny Termíny Odpovědnost (včetně zdrojů) Odpovědnost (včetně zdrojů) Nástroje k vyhodnocení splnění cílů Nástroje k vyhodnocení splnění cílů Regionální aspekty, specifika Regionální aspekty, specifika Source: Strategies and coordination in the fields of drugs in the European Union: A descriptive review, EMCDDA, Nov.2002 at http://www.emcdda.eu.int/policy_law/index.shtml.

7 Obsah protidrogové strategie Snižování nabídky drog Snižování nabídky drog –Trestně právní oblast Snižování poptávky po drogách Snižování poptávky po drogách –Prevence –Léčba –Harm/Risk reduction Koordinace, Financování, Vzdělávání, Mezinárodní spolupráce, Výzkum Koordinace, Financování, Vzdělávání, Mezinárodní spolupráce, Výzkum Vyhodnocování, evaluace Vyhodnocování, evaluace Source: Strategies and coordination in the fields of drugs in the European Union: A descriptive review, EMCDDA, Nov.2002 at http://www.emcdda.eu.int/policy_law/index.shtml.

8

9

10 Zodpovědnost za koordinaci v evropských zemích (27)

11 Hlavní nástroje protidrogové politiky v ČR

12 Koordinace protidrogové politiky v ČR Vláda Sekretariát RVKPP Výbor zástupců resortů Dotační výbor Výbor pro certifikace Poradní výbor pro sběr dat o drogách Pracovní skupina krajských protidrogových koordinátorů Drogoví koordinátoři Poskytovatelé služeb Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky Vláda ČR OKF a NMS

13 Hlavní nástroje koordinace (1) Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (MZ, MV, MO, MF, MS, MZV, MPSV) Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (MZ, MV, MO, MF, MS, MZV, MPSV) Národní strategie protidrogové politiky, Akční plán Národní strategie protidrogové politiky, Akční plán Sekretariát RVKPP Sekretariát RVKPP Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Výbory při RVKPP Výbory při RVKPP Pracovní skupiny Pracovní skupiny

14 Hlavní nástroje koordinace (2) Protidrogoví koordinátoři Protidrogoví koordinátoři Protidrogové komise Protidrogové komise Pracovní skupiny Pracovní skupiny Regionální strategie a akční plány Regionální strategie a akční plány Systémy zajištění kvality služeb pro uživatele drog (kontroly, certifikace) Systémy zajištění kvality služeb pro uživatele drog (kontroly, certifikace)

15 Děkuji za pozornost www.vlada.cz


Stáhnout ppt "Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek 4.1.2006."

Podobné prezentace


Reklamy Google