Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pivovarnictví David Reich. Historie Ve světě Homo sapiens : nažvýkané obiloviny uložené v nádobě s vodou u tepla => 1. zkvašený obilný nápoj 10 000 let.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pivovarnictví David Reich. Historie Ve světě Homo sapiens : nažvýkané obiloviny uložené v nádobě s vodou u tepla => 1. zkvašený obilný nápoj 10 000 let."— Transkript prezentace:

1 Pivovarnictví David Reich

2 Historie Ve světě Homo sapiens : nažvýkané obiloviny uložené v nádobě s vodou u tepla => 1. zkvašený obilný nápoj let – oblast Sumeru a dnešního Bavorska let – americké kukuřičné pivo čiča Pivo si s chutí dopřávali: faraóni, starověcí panovníci, Inkové…

3 V českých zemích 4. st. Př. n.l. - Bojové pěstovali obilí a pravděpodobně i připravovali kvašené nápoje podobné pivu. 278 až slovanský kmen Čechů. Pěstovali obilí, připravovali medovinu i pivo druhý český biskup Vojtěch a zakázal mnichům vařit pivo kníže Břetislav I. vydal nadační listinu přidělující kapitule sv. Václava ve Staré Boleslavi desátek z chmele z okolních statků první dochovaný doklad o výrobě piva prvním českým králem Vratislavem II. 12. – 13. st. – zakládání královských, šlechtických měst s várečným právem; př.: 1200 – Teplá, 1228 – Hodonín, Olomouc 14.st. – zakládání cechů sládků a pivovarníků; první zprávy o exportu 15.,16.i 17.st. – spory mezi šlechtou a měšťanstvem o vaření piva; pivovary obecní, měšťanské, šlechtické a klášterní dvorními dekrety Josefa II. zrušen monopol měšťanů na výrobu a výčep piva v českých zemích je 1087 pivovarů, celkovým počtem výstav 1,966 mil. hl. piva místními právovárečníky založen Měšťanský pivovar v Plzni, který zahájil nejslavnější éru českého pivovarství výrobou specifického ležáku výhradně spodním kvašením - bavorský sládek Johan Groll. (dříve převážně kvašení spodní) 1869 – v Království českém postaveno 34 nových právovárečných, akciových, družstevních a soukromých pivovarů založen Spolek pro průmysl pivovarnický v Čechách v českých zemích je 804 pivovarů s celkovým počtem výstav hl. piva rekordní počet výstav hl. piva 1914 – 1918 – WWI. Pozastavena činnost 122 pivovarů, v r poklesl výstav na hl. piva

4 Novodobá historie ČSR převzala z bývalé habsburské monarchie 60 % výrobního potenciálu pivovaru, celkem 562 pivovarů ve velmi špatném stavu, které vyrobily pouze hl. piva. Sladoven převzala 176 včetně pivovarských z toho 102 na Moravě, 49 v Čechách, 3 ve Slezsku a 22 na Slovensku a Podkarpatské Rusi – poklesl počet pivovaru v ČSR z 590 na WW II. v pivovarském průmyslu bylo zničeno 121 pivovarů, 63,1 % z celkové rozlohy chmelnic a 29,4 % plochy oseté ječmenem v českých zemích je 45 sladoven, celková výroba sladu je tun počet pivovarů je 252 s celkovým počtem výstav 4,877 mil hl. piva - dekretem presidenta republiky byly znárodněny pivovary s výstavami nad hl. piva v Čechách a na Moravě bylo 158 sladoven, celková výroba t, vývoz t sladu, 176 pivovarů, celkovým počtem výstav 9,245mil. hl., piva, vývoz hl. piva – restituce, 84 sladoven, celková výroba tun sladu, vývoz tun sladu, 71 pivovarů, celkový počet výstav 18,268 mil. hl. piva, vývoz 1,178 mil. hl. piva sladoven, z toho 25 pivovarských, celková výroba tun sladu, vývoz tun sladu, 61 pivovarů s celkovým počtem výstav 18, 292 mil hl. piva, vývoz 1,749 mil hl. piva

5 Graf

6 Výstav

7

8 Současnost Česká republika se dlouhodobě pohybuje na 1. místě v spotřebě piva 160 l/os./rok, přičemž stále větší podíl na toto čísle tvoří turisté 2. Němci (135 l) 3. Rakušané s větším odstupem Export Sedm největších pivovarů od roku 2002 zvýšilo export o 50 procent a malé pivovary o 600 procent - i když z podstatně nižšího základu. V příštích letech půjde zřejmě tak o tři až pět procent nárůstu ročně Zatímco vloni jsme v ČR vyrobili nejvíc piva v celé historii a letos pravděpodobně dosáhneme magické hranice 20 milionů hl, v exportu lámeme historické rekordy už několik let. Dnes prakticky všechny pivovary exportují, ty zbývající tvrdí, že mají kapacity vyčerpány domácími dodávkami.

9 Suroviny z nichž lze pivo vyrábět V minulosti : z čočky nebo ovsa Současnost : relativně dobře se stále drží rýže, která se používá při výrobě asijských a některých amerických piv, a také kukuřice. V Africe je také oblíbené pivo z prosa, tzv. búza Nejpoužívanější je samozřejmě ječmen

10 Zdravý nápoj Z hlediska obsahu cizorodých látek patří pivo k nejzdravějším nápojům, a to především proto, že výroba piva představuje v mnoha aspektech dekontaminační technologii, jejíž výsledkem je minimální obsah škodlivých látek, nižší než u použitých surovin včetně vody. Voda: Jeden litr piva obsahuje průměrně 920 gramů vody, která je relativně rychle absorbována zažívacím traktem, což přispívá k pocitu žízně. Minerály (anorganické komponenty): Pivo obsahuje přibližně 1200 mg/l minerálií. Vitaminy: Svým příznivým a vyváženým obsahem vitaminů pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky: Vitamin B1 - Thiamin (0,04 mg/l) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Vitamin B2 - Riboflavin (0,2 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B3 - Niacin, Kyselina nikotinová (6 mg/l) odpovídá přibližně % doporučené denní dávky. Vitamin B5 - Kyselina pantotenová (1 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B6 - Pyridoxin (0,6 mg/l) odpovídá přibližně 25 % doporučené denní dávky. Vitamin B12 - Kobalamin (100 m g/l) Vitamin H - Biotin (0,01) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Kyselina folová (0,1 mg/l)Inositol (60 mg/l) Cholin ( mg/l). Bílkoviny: Pivo obsahuje 3-5 g/l čistých bílkovin, přičemž 85 % z těchto bílkovin pochází ze sladu a 15 % z pivovarských kvasinek.

11 Polyfenoly: Obsah polyfenolů v pivu je přibližně mg/l. Vliv obsahu těchto látek v pivu na člověka nebyl zatím zkoumán. Ale některé pokusy se zvířaty ukázaly, že piva s vyšším obsahem polyfenolů měla pozitivní inhibiční efekt na endogenní nitrosaci. Jiné experimenty ukázaly silný antioxidační efekt, který má význam v prevenci patologických procesů (rakovina, ateroskleróza, infarkt myokardu). Význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitaminů C a E a doporučená denní dávka se pohybuje mezi 15 a 25 mg rostlinných polyfenolů na osobu na den. Hořké chmelové látky: Pivo obsahuje až 40 mg/l hořkých látek, které můžou mít několik fyziologických efektů. Patří mezi ně především sedativní až narkotický a bakteriostatický efekt. Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče, čímž příznivě ovlivňují trávicí proces a zvyšují chuť k jídlu. Sacharidy: Celkový obsah sacharidů v pivu se pohybuje okolo 28 g/l. Sacharidy představují hlavní energetickou složku piva (asi 60 %), a to jak snadno využitelnými cukry, tak i hůře absorbovatelnými dextriny. Pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky sacharidů. Vláknina: Balastní látky obsažené v pivu v malém množství vykazují příznivé účinky na lidský organismus. Jejich přítomnost napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Oxid uhličitý - CO2: Oxid uhličitý je přirozenou součástí piva. Poskytuje dlouhodobou ochranu proti kyslíku a účinně zabraňuje růstu aerobních mikroorganismů. Oxid uhličitý je z nutričního hlediska bezcennou látkou. Dosažení optimálního obsahu a zejména vázání rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu má však zásadní vliv na fyziologii lidského trávení, senzorické vlastnosti piva, jeho trvanlivost a správný říz při stáčení.

12 Největší české pivovary Plzeňský Prazdroj Plzeňský Prazdroj s celkovým prodejem 10,9 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2007 (včetně licenční výroby v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je největším exportérem českého piva. Na domácím trhu prodal 8,2 milionu hektolitrů, což znamenalo růst jen o půl procenta. Je členem globální skupiny SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

13 Pivovary Staropramen Pivovary Staropramen - Přes 3,2 milionu hektolitrů piva prodáno v loňském roce. K rekordu v historii firmy přispěl i rekordní vývoz Na domácím trhu se prodalo přes 2,5 milionu hektolitrů, to je meziročně o 4,7 procenta více. Nejrychleji rostla značka Staropramen, oznámila firma. V Česku má společnost asi patnáctiprocentní tržní podíl, je tak dvojkou po Plzeňském Prazdroji Významně stoupl i prodej ležáku Stella Artois, který je jedničkou mezi zahraničními prémiovými značkami na našem trhu je součástí pivovarnické skupiny InBev se sídlem v Belgii. Mezi jeho značky patří i Velvet, Braník nebo Ostravar.

14 Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar, n. p. je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších potravinářských podniků v České republice. Téměř polovina produkce je vyvážena do více než 50 zemí všech světadílů. V roce 2007 zvýšil Budějovický Budvar výstav piva meziročně téměř o 9 % a dosáhl objemu hektolitrů. Rekordní export piva, 587 tisíc hektolitrů, vloni vyvezl Budějovický Budvar. To je meziroční růst o skoro šest procent. Poptávka sílila hlavně na největších trzích v Německu, na Slovensku, v Rakousku a Rusku, uvedla firma. V Rusku prodeje stouply dokonce o čtvrtinu. Firma vyváží do 53 zemí, loni vstoupila do jižní Koreje, Brazílie a Albánie. V několika evropských zemích začal loni její pivo prodávat koncern Carlsberg. Ve Spojených státech zase podnik spolupracuje se pivovarem Anheuser-Busch, se kterým léta vedl spory o ochrannou známku. Anheuser v USA prodal 11 tisíc hektolitrů českého piva pod značkou Czechvar.

15 vyroby-piva vyroby-piva

16 zdroje

17 Dekuji za pozornost A na Zdraví


Stáhnout ppt "Pivovarnictví David Reich. Historie Ve světě Homo sapiens : nažvýkané obiloviny uložené v nádobě s vodou u tepla => 1. zkvašený obilný nápoj 10 000 let."

Podobné prezentace


Reklamy Google