Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIPIDY TERPENY STEROIDY LIPIDY TERPENY STEROIDY. Lipidy - funkce ● důležitá složka membrán ● složka tkání (podkožní, nervové...) ● zdroj a zásoba energie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIPIDY TERPENY STEROIDY LIPIDY TERPENY STEROIDY. Lipidy - funkce ● důležitá složka membrán ● složka tkání (podkožní, nervové...) ● zdroj a zásoba energie."— Transkript prezentace:

1 LIPIDY TERPENY STEROIDY LIPIDY TERPENY STEROIDY

2 Lipidy - funkce ● důležitá složka membrán ● složka tkání (podkožní, nervové...) ● zdroj a zásoba energie ● tepelná a elektrická izolace ● lipofilní prostředí pro nepolární sloučeniny (vitamíny, hormony a léčiva)

3 acylglyceroly vosky struktura vyšší mastné kyseliny + alkohol ● jednoduché ● složené dělení Lipidy glykolipidy fosfolipidy lipoproteiny

4 Složky lipidů - karboxylové kyseliny vyšší mastné kyseliny alifatické nevětvené monokarboxylové většinou sudý počet uhlíků ● nenasycené ● nasycené palmitová 16, stearová 18, arachová 20, lignocerová 24 vždy cis konfigurace !!! COOH palmitoolejová 16:1,  olejová 18:1,  COOH mononenasycené polynenasycené

5 Složky lipidů - karboxylové kyseliny nenasycené vždy cis konfigurace !!! linolenová 18:3,  arachidonová 20:4,  COOH linolová 18:2,  COOH esenciální mononenasycené polynenasycené = PUFA (polyunsaturated fatty acids) dělení: ω 3 a ω 6 mastné kyseliny

6 poloha dvojné vazby ω3, ω6, ω9 – od posledního C Δx – od karboxylového konce Vyšší mastné kyseliny Polynenasycené MK ω3ω3ω6ω6 α-linolenová C18:3 cis-Δ9, 12, 15 linolová C18:2 cis-Δ9, 12 eikosapentaenová EPA C20:5 cis-Δ5,8,11,14,17 γ-linolenová C18:3 cis-Δ6, 9, 12 docosahexaenová DHA C22:6 arachidonová C20:4 cis-Δ5,8,11,14

7 Proč Eskymáci trpí určitými chorobami (srdeční onemocnění, diabetes mellitus) podstatně méně než Evropané, i když jejich strava obsahuje daleko více tuků? Jedí hodně ω 3 nenasycené mastné kyseliny.

8 na 100g čerstv. masa tuňák mg makrela mg sleď mg sardinky mg losos 309 mg platýs 482 mg úhoř mg sumec 877 mg pstruh 717 mg ω 3 nenasycené MK Hlavní zdroj: mateřské mléko rostlinné oleje (řepkový, lněný, sojový) maso tučných ryb (makrely, lososi, tuňáci) tofu, mandle, vlašské ořechy Funkce: syntéza hormonů snižují hladinu cholesterolu a celkovou hladinu lipidů snižují krevní tlak snižují inzulinovou rezistenci příznivě ovlivňují průběh kardiovaskulárních chorob snad zabraňují degeneraci žluté skvrny (makuly) v oku zmírňují některé depresivní poruchy preventivní faktor před rakovinou

9 zdroje: rostlinné dostupné oleje (vyjma olivový) žloutek, játra, ořechy, tučná červená masa funkce: podporují vznik inzulinové rezistence součást fosfolipidů v membránách tvorba prostaglandinů, thromboxanů a leukotrienů Acylpyrin (kyselina acetylsalicylová) a tzv. nestroidní antirevmatika blokují přeměnu kyseliny arachidonové na tyto prozánětlivé působky. ω 6 nenasycené MK

10 cyklooxygenasou –prostaglandiny PGP2 PGE2 PGF2 –prostacyklin PGI2 –tromboxany TXA2 TXB2 lipooxygenasou –leukotrieny LTA4 LTB4 LTC4 LTE4 –lipoxiny LXA4 LXB4 prostanoidy se štěpí: Kys. arachidonová

11 1. zdroj od 1:10 do 1:30 - průměrně ve vyspělých státech  zvyšování rizika kardiovaskulárních chorob 1:5 – doporučení pro běžnou populaci poměr (např. 2 lžíce řepkového oleje denně) 2. zdroj 1:30 až 1:50 - poměr je v západní stravě  zvyšování rizika rakoviny prostaty, prsu nebo tlustého střeva 1:1 - současné doporučení Poměr ω 3 : ω 6

12 ω3 versus ω6 Protizánětlivé Prozánětlivé V naší stravě málo zdrojů ω3 - rybí olej (těžké kovy!), lněný olej GLA – ve stravě má protizánětlivý efekt, brutnák lékařský

13 Malá množství (2-5% celkového tuku) přirozeně v mase a mléce přežvýkavců Produkt částečné hydrogenace (ztužování) tuků Zvyšují riziko aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění Margaríny, ztužené tuky na pečení a smažení K. olejováK. elaidová cis izomer, 55-80% olivového olejetrans izomer, ztužované rostlinné tuky Trans kyseliny

14  glycerol  sfingosin  cholesterol  vyšší jednofunkční alkoholy CH 2 -OH HO-CH CH 2 -OH Složky lipidů - alkoholy OH NH 2 CH 2 OH HO (složené lipidy)

15 Acylglyceroly estery vyšších mastných kyselin a glycerolu HO - CH CH 2 - O - CO CH 2 - OH 1. monoacylglyceroly CH 2 - O - CO OC - O - CH CH 2 - OH 2.diacylglyceroly 3.triacylglyceroly CH 2 - O - CO OC - O - CH CH 2 - O - CO pevné (loje, máslo, sádlo) polotekuté tekuté (oleje) - vysychavé - nevysychavé dělení: zásobní tuk ochranná vrstva funkce:

16 hydrolýza enzymová - v tenkém střevě (lipasy) = hydrogenace dvojných vazeb dochází k přeměně cis  trans u některých násobných vazeb alkalická  soli karb. kys. + glycerol výroba mýdel Acylglyceroly - reakce kyselá  karboxyl. kys. + glycerol ztužování tuků žluknutí oxidace dvojných vazeb štěpení esterových vazeb tvorba páchnoucích aldehydů, ketonů a nižších KK poškození přítomných vitamínů

17 Sumerové příprava mýdla působením alkalických žíravin na tuky nejstarší důkaz 2800 př. n. l. - babylonské keramické nádoby s látkou, podobnou mýdlu prostředek, urychlující hojení ran Egypt pravidelné koupele ve směsi živočišných nebo rostlinných olejů se zásaditými solemi Římané neznali použití mýdla k hygienickým nebo čisticím účelům užívali jako pomády na vlasy až ve 2. stol. n. l. po upozornění lékaře Galéna - užití k osobní hygieně mydlářství řemeslem. Arabové mýdlo z olivového a z aromatických olejů např. tymiánového a hydroxidu sodného poč. 7. stol. barvení a parfemace, speciální mýdlo na holení. Evropa z Orientu ve 14. stol. ze Španělska a z Itálie - lepší kvalita v 16. stol. marseilleské mýdlo Anglie z rybího tuku, horší kvalita ve středověku pouze pro praní oděvů a čištění příbytků poč. 19. století průmyslová velkovýroba Historie mýdla

18 Evropa z Orientu ve 14. stol. ze Španělska a z Itálie - lepší kvalita v 16. stol. marseilleské mýdlo Anglie z rybího tuku, horší kvalita ve středověku pouze pro praní oděvů a čištění příbytků poč. 19. století průmyslová velkovýroba Čechy do vymření Přemyslovců mýdlo vyrábělo podomácku do konce 17. st. běžná součást práce hospodyněk v době lucemburské vzniklo nové řemeslo, mydlářství 1848 v Rynolticích u Liberce výrobu mýdla Georg SchichtRynolticíchGeorg Schicht 1882 syn Johann Schicht velká továrna na výrobu mýdla Johann Schicht po 2. sv. válce zestátněno  SetuzaSetuza Historie mýdla

19 Vosky estery vyšších mastných kyselin (16) a vyšších jednosytných alkoholů ( ) včelí vosk rostlinné vosky vorvaňovina lanolin 16 cetylalkohol 18 stearylalkohol 31 myristylalkohol

20 Složené lipidy FOSFOLIPIDY = fosfatidy cholin  lecithiny ethanolamin  kefaliny GLYKOLIPIDY v nervové tkáni tvoří antigenní struktury na povrchu buněk cerebrosidy gangliosidy vyšší MK + alkohol + H 3 PO 4 + dusíkatá sloučenina jednoduchý monosacharid složitá sacharidová složka glycerol sfingosin vyšší MK + alkohol + sacharidy sfingosin

21 Složené lipidy FOSFOLIPIDY = fosfatidy GLYKOLIPIDY funkce: v nervové tkáni tvoří antigenní struktury na povrchu buněk funkce: emulgátory umožňují transport tuků v organismu součást buněčných membrán

22 isoprenu odvozeny od isoprenu dělíme je podle počtu isoprenových jednotek: monoterpeny seskviterpeny diterpeny triterpeny tetraterpeny polyterpeny 23468n23468n n menthol, kafr azuleny fytol, vit. A skvalen karotenoidy kaučuk, gutaperča zástupci název Terpeny = isoprenoidy počet jednotek uhlíků

23 někdy jsou řazeny spolu s terpeny mezi isoprenoidy základní složkou je steran cyklopentanoperhydrofenanthren 17 Steroidy

24 18C estran 18 21C pregnan 21 19C androstan 19 24C cholan 24 27C cholestan Dělení steroidů podle počtu uhlíků estrogeny androgeny progesteron, kortikoidy žlučové kyseliny cholesterol

25 Minitest 1. Které karboxylové kyseliny patří mezi nenasycené? A. k. stearová C. k. linolová B. k. arachidonová D. k. palmitová 2. Z čeho se skládají acylglyceroly? A. cholesterol C. vyšší mastné kyseliny B. cholin D. glycerol 3. Vyberte typické reakce pro acylglyceroly A. hydrolýza C. deaminace B. kondenzace D. redukce 4. Fosfolipidy mohou obsahovat: A. k. fosforečná C. cholin B. k. dusičná D. cetylalkohol 5. Cholesterol je A. prekurzor estrogenů C. derivát steranu B. TAG D. s 24 uhlíky

26 Degradace TAG lokalizace: tuková tkáň (hormon-senzitivní lipasa) játra (jaterní lipasa) krev (lipoproteinová lipasa) NEMK TAG diacylglycerol glycerol monoacylglycerol glukosa acetyl-CoA NEMK

27

28 multifaktoriální onemocnění (250 obezitogenních genů) zmnožení tělesného tuku - pozitivní energetické bilance u geneticky predisponovaných jedinců lipogeneze –stimulována sacharidovou dietou, insulinem –inhibována polynenasycenými MK a hladověním, růstovým hormonem, leptinem Obezita teorie: –chronický systémový zánět o slabé intenzitě –zvýšené markery zánětu: ● C-reaktivní protein ● interleukin 6 ● leptin

29 funkce: –mechanická ochrana –tepelná ochrana (hnědý tuk) –energetická zásoba organismu –produkce hormonů a tkáňových působků –vychytávání MK a ochrana důležitých orgánů před steatózou rozložení: –podkožní –viscerální –v okolí orgánů Tuková tkáň 2006 by Dr. James Krider


Stáhnout ppt "LIPIDY TERPENY STEROIDY LIPIDY TERPENY STEROIDY. Lipidy - funkce ● důležitá složka membrán ● složka tkání (podkožní, nervové...) ● zdroj a zásoba energie."

Podobné prezentace


Reklamy Google