Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CUKROVKA II. TYPU Prevence a léčba Podle přednášky dr. Scharffenberga z Loma Linda University zpracoval ing. Žižka, Country Life.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CUKROVKA II. TYPU Prevence a léčba Podle přednášky dr. Scharffenberga z Loma Linda University zpracoval ing. Žižka, Country Life."— Transkript prezentace:

1

2 CUKROVKA II. TYPU Prevence a léčba Podle přednášky dr. Scharffenberga z Loma Linda University zpracoval ing. Žižka, Country Life

3 CUKROVKA  Pár věcí, které nevíte, ale které byste měli vědět:  Jaký je ideální krevní tlak diabetika?  Jaká je ideální hladina krevního cukru pro prevenci aterosklerózy?  Víte, jaká je ideální hodnota LDL cholesterolu?

4 CUKROVKA  Víte o tom:  že diagnóza cukrovky se změnila?  že i když ještě cukrovku nemáte, existuje velké riziko, že ji dostanete?  že naprostá většina lidí (včetně rizikových skupin) může cukrovce předejít?  jaké faktory hrají při prevenci úmrtí spojených s cukrovkou největší roli?

5 Diagnóza diabetu se změnila!  Bývalo 140 mg/dl, nyní 126 mg/dl.  mg/dl je snížená citlivost na glukózu.  110 mg/dl a méně je normální hladina  Nad 85 mg/dl začíná ateroskleróza

6 Globální epidemie  V roce 2025 se očekává na celém světě 300 milionů nemocných cukrovkou.  V roce 1995 to bylo 135 milionů lidí.  V rozvinutých zemích bude nárůst o 40%, v rozvíjejících se zemích o 170%.  Souvisí s globální epidemií nadváhy a nedostatku tělesného pohybu…  Je v pozadí i dalších civilizačních nemocí.

7 Ženy a cukrovka  Ženy mají dvakrát vyšší úmrtnost na cukrovku než na rakovinu prsu.  Ženy ve středním věku, které jsou fyzicky aktivní, konzumují zdravou stravu, požívají jenom minimálně alkohol, nekouří a – což je nejdůležitější – nemají nadváhu, mohou prakticky vyloučit riziko cukrovky.

8 Rizikové faktory…  Vysoká spotřeba tuku  Vysoká spotřeba živočišného tuku  Vysoká spotřeba bílkovin  Nízký příjem uhlohydrátů (sacharidů)  Vysoká spotřeba cukru  Kouření

9 Ženy a cukrovka  Ženy, které mají nadváhu, mají 8x vyšší riziko cukrovky, obézní ženy 20x.  Ženy, které jsou fyzicky aktivní (do zpocení) 7 hodin týdně mají o 30% nižší riziko než 0,5 hodiny týdně.  Ženy konzumující hodně vlákniny, tzn. celozrnné cereálie a chléb (spíše než sladkosti, brambory a rafinované uhlohydráty) a většinou polynenasycené (a ne nasycené) tuky mají poloviční riziko.

10 Řešení…  Jezte zdravě  Udržujte si přiměřenou váhu  Buďte fyzicky aktivní

11 Vysoce rizikové skupiny  Starší 45 let  Vysoký krevní tlak (140/90 či více)  Nadváha (BMI vyšší než 28)  Některé etnické skupiny  Glukózová intolerance ( mg)  Příbuzný prvního řádu s cukrovkou  HDL méně než 35 mg/dl a/nebo triglyceridy více než 250 mg/dl  Těhotenská cukrovka  Měla dítě s porodní vahou vyšší než 4,4 kg  Kuřáci

12 Procenta s cukrovkou  Vyhledávácí program u starších 40 let:  2,2% nově diagnostikovaných  3,5% glukózová intolerance  16,4% již dříve diagnostikovaných diabetiků  To znamená, že 22% lidí starších 40 let potřebuje být léčeno na cukrovku!

13 Ne věk, ale životní styl…  Jak člověk stárne, klesá jeho schopnost vypořádat se s krevním cukrem, v každé dekádě života asi o 10%.  Proč?  1) Tloustneme…  2) Méně se pohybujeme…

14 Krevní tlak  Diagnóza vysokého krevního tlaku často předchází asi o 7 let diagnózu cukrovky.  Při hypertenzi omezte sůl na 5 g denně. Udržujte nízkou váhu, buďte fyzicky aktivní, vyhýbejte se alkoholu, jezte více ovoce a zeleniny (abyste zvýšili příjem draslíku) a vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem sodíku (maso, mléko, rafinované potraviny, rafinované obiloviny).  Plus zvyšte omega-3 mastné kyseliny: vlašské ořechy, řepkový olej, lněné semínko, sójový olej…

15 Glukózová intolerance  mg/dl hladina glukózy  KVO riziko stoupá nad 85 mg/dl  Riziko infarktu a mozkové mrtvice se zvyšuje již od 75 mg/dl  Ateroskleróza se rozvíjí 4-6 let před tím, než je diagnostikována cukrovka

16 Glukózová intolerance…  Strava a pohyb snížily při šestiletém sledování výskyt cukrovky o třetinu.  25% lidí s inzulínovou resistencí onemocní cukrovkou.  Nahrazování nasycených tuků mononenasycenými tuky (olivový olej, avokádo, arašídy, řepkový olej), nikoliv omega-3, zlepšuje inzulínovou resistenci.

17 Inzulínová resistence…  Spousta inzulínu v krvi, ale inzulínové receptory nefungují, tzn. že inzulín neplní svůj úkol: krevní cukr neklesá.  Vegetariáni jsou citlivější na inzulín než nevegetariáni (se stejným množstvím cukru se vypořádají mnohem lépe).  Při stejné hladině inzulínu se dokáží někteří lidé vypořádat s krevním cukrem 10x lépe než jiní.

18 Inzulínová resistence…  Inzulínová resistence byla nezávislým předpovědním faktorem všech klinických příhod (cukrovka, vysoký krevní tlak, KVO, mozková mrtvice, rakovina). K příhodě… došlo přibližně u jednoho ze tří zdravých lidí v horním tertilu inzulínové resistence (při šestiletém sledování),… nebyly pozorovány žádné klinické příhody u tertilu nejcitlivějších na inzulín…

19 Krevní tuky  Podezření na cukrovku, je-li HDL méně než 35 mg/dl a triglyceridy více než 250 mg/dl  Nejnižší riziko – LDL méně než 100 mg/dl, HDL více než 45 mg/dl (ideálně více než 60 mg/dl), triglyceridy méně než 170 mg/dl  Všichni diabetici by měli nastoupit zdravotní program – snížit váhu, nekouřit, vyloučit živočišné produkty, být fyzicky aktivní…

20 Triglyceridy  Dostat pod kontrolu plasma glukózu  Snížit váhu  Program fyzické aktivity  Vyhýbat se alkoholu  Vyhýbat se cukru (zejména fruktóze)  Někdy zvyšují jejich hladinu estrogeny  Někdy se jedná o genetický problém

21 Pohyb a ještě jednou pohyb!  Denně ujít 3 km vs. méně než 1,5 km snižuje úmrtnost u mužů o 50%  U žen snížení rizika o jednu třetinu  Fyzická aktivita jednou týdně u žen vyvolala snížení rizika o 24%  Pětkrát týdně u osob ohrožených cukrovkou = snížení rizika o 51%  Každých extra 500 kalorií týdně sníží riziko o 6%

22 Dietní faktory  Nadváha  BMI více než 28, riziko vyšší o 75%  Maso  Tučná strava u obézních  Typ tuku (ne saturované a trans-)  Typ uhlohydrátu (komplexní)  Ovoce, zelenina, karotenoidy  Celozrnné obiloviny  Potraviny s vysokým glykemickým indexem  Alkohol

23 Jak snížit váhu…  Žádné popojídání mezi jídly!  Zvýšit příjem vlákniny  Snížit obsah tuku ve stravě  Vyhýbat se koncentrovaným kaloriím  Vyhýbat se prázdným kaloriím a rafinovaným potravinám  Oleje, cukr, rafinované cereálie, alkohol  Vyhýbat se cholesterolu  Pořádně snídat, málo večeřet (nebo vůbec ne)

24 Strava diabetika – a maso…  Vyhýbat se masu  Konzumenti masa – 3,8x vyšší riziko, že na úmrtním listě bude cukrovka  Strava s vysokým obsahem tuku nebo s vysokým obsahem bílkovin zvyšuje výskyt cukrovky (ve studiích na zvířatech)  Kombinací se efekt ještě násobí…

25 Ovoce a zelenina  Riziko cukrovky je 0,73 u těch, kteří konzumují 5 či více porcí ovoce a zeleniny denně.  Studie na 31 tisících mužích ve věku let, kteří jedli velmi málo ovoce, ukázala o 46% vyšší riziko hypertenze v následujících čtyřech letech než u těch, kteří jedli denně ekvivalent 5 jablek.

26 Ovoce a zelenina…  10% americké populace nekonzumuje nikdy žádné ovoce ani zeleninu!

27 Celozrnné obiloviny  Užívání celozrnných obilovin (ale ne rafinovaných obilovin) snižuje riziko onemocnění cukrovkou na 0,78, nerozpustná vláknina na 0,78, hořčík na 0,67 (při rafinaci obilovin se ztrácí 90% hořčíku).

28 Vláknina  Průměrný příjem – 15 g/den  Doporučený příjem – g/den  U diabetiků někteří doporučují 50 g  Používejte celé ovoce, ne ovocné šťávy  Používejte celozrnný chléb, ne bílý chléb  Mrkev poskytuje vlákninu, šťáva nikoliv  Obvykle lepší vařené obiloviny na snídani  Těstoviny jsou rafinované a neobsahují mnoho vlákniny  Živočišné produkty, cukr, oleje – zcela bez vlákniny

29 Celozrnný chléb  Whiter the bread, quicker you’re dead!  Čím bělejší chléb, tím rychleji jste po smrti.  Stejný princip jako u ovoce a šťáv, jenom jich konzumujeme mnohem méně…

30 Karotenoidy  Serum beta karoten (z mrkve) a lykopen (z rajčat) se snižují, když se lidé dostávají z pásma normálních hodnot glukózy v plazmě přes narušenou toleranci glukózy k cukrovce.  To znamená, že karotenoidy hrají roli v inzulínové rezistenci a v cukrovce.

31 Potraviny s nízkým glykemickým indexem  Užívejte více potravin s nízkým indexem  Minimalizujte množství potravin s vysokým glykemickým indexem  Fazole a zelená list. zelenina mají nízký index  Na osobách se ukázalo zdvojnásobení rizika cukrovky při stravě s vysokým glykemickým indexem a nízkým obsahem vlákniny  Bílý chléb, bílá rýže, brambory, limonády jsou nejvíce rizikové potraviny  Celozrnný chléb a cereálie riziko snižují

32 Cigarety  Ve studii na zdravotních sestrách kouření více než 25 cigaret denně zvyšovalo riziko cukrovky o 42%.  U Holanďanů, kteří kouřili více než 20 cigaret denně, bylo relativní riziko 3,3.

33 Hormony  HRT terapie (podávání estrogenů) u žen starších 50 let snižovala riziko cukrovky pětkrát. U žen s cukrovkou snižovala krevní cukr a zvyšovala HDL cholesterol.  Ale pozor: rakovina prsu…

34 Kdo by se měl nechat vyšetřit?  Každá osoba starší 45 let  Pokud je výsledek v normě, opakovat každé tři roky  Pokud se jedná o osobu se zvýšeným rizikem, opakovat častěji

35 Měly by se vyšetřovat děti?  Ano, pokud je jejich BMI v horních 15%, pokud se v rodině vyskytuje onemocnění cukrovkou anebo pokud patří dítě do etnické skupiny s vyšším rizikem cukrovky.

36 Alkohol  Pokud užívá pacient léky proti cukrovce, alkohol užitý bez jídla může způsobit hypoglykémii  Diabetici s pankreatitidou, vysokými triglyceridy, abnormálním cholesterolem, neuropatií anebo systolickou hypertenzí by se měli určitě alkoholu vyhnout  Optimálně by jej neměli diabetici vůbec užívat  WHO ani Akademie věd jej nedoporučují

37 Ideální krevní tlak diabetika  Ideálně by měl být nižší než 120/80  WHO říká, že ideální hladina u všech lidí je méně než 120/80  Diabetici aspoň pod 130/85  Při izolované systolické hypertenzi okolo 180 snižte aspoň na 160 mm anebo při jiných hodnotách aspoň o 20

38 Bojujte na správné frontě…  U cukrovky II. typu je kontrola krevního tlaku, krevních tuků (cholesterol, triglyceridy) a váhy daleko důležitější než pouhá kontrola hladiny krevního cukru!

39 Riziko infarktu  Riziko infarktu u diabetiků je dvojnásobné při zvýšené hladině triglyceridů.  Riziko infarktu je zvýšeno 4x při nízké hladině HDL cholesterolu.

40 Více o pohybu…  Minimálně 30 minut denně  Starší 35 let, nejprve stres test (ale chůze je bezpečná)  Při periferní neuropatii omezit cvičení s činkami  Při retinopatii omezit otřesy při pohybu

41 Nízkotučná strava  Strava s nízkým obsahem tuku, zejména živočišného  Vědci doporučují hodně mononenasycených tuků (olivový olej, avokádo, řepkový olej, arašídy) - nezvyšují hladinu krevního cukru…  Ale: Příliš mnoho tuků zvyšuje riziko obezity

42 Cukr ve stravě  Doporučení ohledně cukru se uvolnily – diabetik může konzumovat běžná množství  Přesto cukr raději minimálně, pouze prázdné kalorie, snižte, je-li třeba pro snížení váhy  Starší lidé potřebují potraviny s vysokou koncentrací živin – zvyšte komplexní uhlohydráty a vlákninu  Celkové množství uhlohydrátů důležitější než jeho typ  Fruktóza může zvýšit triglyceridy  Používejte ovoce a zeleninu, ale omezte potraviny oslazené fruktózou

43 Doplňky vitamínů a minerálů  Standardní doporučení: Není třeba, aby diabetici užívali doplňky vitamínů nebo minerálů Mnozí diabetici mají nedostatek chrómu, proto mohou mít užitek z doplňků chrómu

44 Sůl  Diabetici mají tendenci k vysokému krevnímu tlaku  Proto by měli snížit spotřebu soli na 2 gramy denně  Pozor na rafinované (balené) potraviny, které denně kupujete!  Odtud pochází většina soli v potravě

45 Vitamíny E a C  Podle některých studií může být jejich užívání prospěšné  Optimální je získávat je prostřednictvím konzumování ovoce a zeleniny

46 Oblasti, kde probíhá výzkum  Inositol se ukázal být prospěšným při snižování diabetické neuropatie (fazole, celozrnný chléb, oranžový meloun)  Vanad vypadá slibně (snižuje krevní cukr u krys, podobně jako inzulín)  Zinek – diabetici jej ztrácejí více močí, je důležitý v při tvorbě, uskladňování a vylučování inzulínu (obiloviny, fazole, dýňové semeno)  Gama kyselina linolenová (pupálkový olej)

47 Bílkoviny  Potřeba bílkovin diabetika je stejná jako u kohokoliv jiného  0,8 g/kg tělesné váhy  I úplný vegetarián má vyšší příjem  Hodně masa, resp. bílkovin, zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou

48 Specifické potraviny  Maso zvyšuje riziko cukrovky a KVO  Zelenina a rostlinné potraviny riziko snižují  Vláknina snižuje riziko  Hořčík snižuje riziko (celozrnné obiloviny)  Beta karoten a lykopen snižují riziko  Potraviny s nízkým glykemickým indexem snižují riziko  Koriandr – proti vysokému tlaku, uvolňuje inzulín, působí podobně jako inzulín  Semena psyllia, kmínu, ženšen? rybí tuk? capsaicin (pepř)?

49 Těsná kontrola krevního cukru  Krevní cukr je ve vztahu k retinopatii a onemocnění ledvin  O 60% nižší výskyt komplikací  Pokud klesne do pásma buďte opatrní, aby nedošlo k hypoglykémii – nebezpečné…  Často měřit  Přizpůsobovat dávky inzulínu  Přizpůsobovat četnost podávání  Přizpůsobovat míru fyzické aktivity

50 Kontrola krevní glukózy  Snižte tělesnou váhu  Dobrý program fyzické aktivity  Zdravá strava – s nízkým obsahem kalorií, tuku a cukru, vysokým obsahem vlákniny, užívání potravin s nízkým glykemickým indexem (obiloviny, luštěniny)

51 Rutinní vyšetření diabetika  Kontrola glykosylovaného hemoglobinu každé tři měsíce (zjistit, zda metabolicky pod kontrolou)  Krevní lipidy každý rok (cholesterol, triglyceridy)  Kontrola sítnice každý rok  Riziko zlomeniny krčku je u žen s cukrovkou I. typu 12x vyšší, s cukrovku II. typu 1,7x vyšší

52 Jak předcházet cukrovce a jak léčit cukrovku? Změnou životního stylu! J.A. Scharffenberg, MD, MPH Emeritní profesor výživy Loma Linda University


Stáhnout ppt "CUKROVKA II. TYPU Prevence a léčba Podle přednášky dr. Scharffenberga z Loma Linda University zpracoval ing. Žižka, Country Life."

Podobné prezentace


Reklamy Google