Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2004 První udílení prestižních literárních Cen E. E. Kische se v Letohradě uskutečnilo v září 2004 a připravila jej městská knihovna ve spolupráci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2004 První udílení prestižních literárních Cen E. E. Kische se v Letohradě uskutečnilo v září 2004 a připravila jej městská knihovna ve spolupráci."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 2004 První udílení prestižních literárních Cen E. E. Kische se v Letohradě uskutečnilo v září 2004 a připravila jej městská knihovna ve spolupráci s Městem Letohrad. Hlavním tématem setkání bylo Edvard Beneš – portrét v literatuře faktu, referát Robert Kvaček. Rokem 2004 byla založena tradice každoročního setkávání v Letohradě.

5 2005 Setkání v roce 2005 se neslo ve znamení 60. výročí ukončení druhé světové války. V Novém dvoře byla připravena výstava spisovatelky Nelly Rasmussenové. Hejtman Michal Rabas vyzdvihl význam letohradského setkání a vyjádřil naději, že Letohrad bude sjezd spisovatelů pořádat i v budoucnu.

6 2006 Úspěšné pořadatelství dvou ročníků KALFu vyneslo Letohradu oficiální přívlastek Město literatury faktu. Stěžejním tématem byly česko-německé vztahy a sudetoněmecká otázka, o kterých v obřadní síni zámku se spisovateli besedovali historici Eva a Hans Henning Hahnovi ze SRN.

7 2007 Hlavním tématem byla Česká historická šlechta v průběhu dějin, o které referoval Michal Vitanovský, potomek někdejších držitelů zdejšího panství. Setkání, v jehož průběhu byl oceněn také bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, doprovodila výstava dřevořezeb spisovatele Antonína Benčíka.

8 2008 Kromě mezinárodních Cen E. E. Kische a regionálních Cen M. Ivanova byly vyhlášeny soutěže O cenu Jiřího Faltuse, řezbáře ze sousedního Žamberka, a Poselství dřeva. Konala se výstava knižní vazby, na níž nechyběla maketa Ďáblovy bible. Jako tradičně se spisovatelé rozjeli na besedy do škol ve městě i okolí.

9 2009 Účastníci XXIV. setkání KALFu diskutovali tentokrát na téma Rozbití republiky, počátek boje za osvobození a vznik státu.Letohradští zastupitelé schválili smlouvu o spolupráci mezi KALFem, Městem Letohrad a Městem Jaroměř (rodiště M. Ivanova) o vzájemné spolupráci v oblasti propagace literatury faktu a budoucí hostitelské úloze Letohradu.

10 2010 Hlavní cenu E. E. Kische byla udělena prezidentu republiky Václavu Klausovi za knihu Rok sedmý. Pracovní povinnosti hlavě státu zabránily, aby ocenění v Letohradě převzal osobně.

11 2011 Zájem o partnerství projevilo město Chlumec nad Cidlinou, rodiště spisovatele a pedagoga Antonína Lauterbacha. Přítomní zástupci KALFu, spolupracujících měst, Pardubického kraje i Parlamentu ČR vyjadřovali hrdost nad úspěšně vybudovanou tradicí letohradského setkávání spisovatelů.

12 2012 Zatímco předchozí ročníky našly své zázemí v reprezentativních prostorách letohradského zámku, v roce 2011 se poprvé spisovatelé sešli v nově zrekonstruované orlické tvrzi. Odborná diskuse byla věnována kontroverznímu letohradskému rodákovi, spisovateli Petru Jilemnickému.

13 2013 V roce 2013 se v Letohradě poprvé udílely Regionální ceny E. E. Kische a Literární ceny Petra Jilemnického. Mezinárodní Ceny E. E. Kische se předávaly v Senátu, kde se hostitelské role ujal letohradský rodák a příznivec KALFu, senátor Petr Šilar.


Stáhnout ppt "2004 První udílení prestižních literárních Cen E. E. Kische se v Letohradě uskutečnilo v září 2004 a připravila jej městská knihovna ve spolupráci."

Podobné prezentace


Reklamy Google