Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Improvizační hra Prostřednictvím této hry můžeme v žácích upevňovat dovednost respektovat metrum. Metrum představuje pravidelnou pulzaci taktových dob.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Improvizační hra Prostřednictvím této hry můžeme v žácích upevňovat dovednost respektovat metrum. Metrum představuje pravidelnou pulzaci taktových dob."— Transkript prezentace:

1 Improvizační hra Prostřednictvím této hry můžeme v žácích upevňovat dovednost respektovat metrum. Metrum představuje pravidelnou pulzaci taktových dob a tyto doby musí respektovat např. rytmus textu slov, sousloví i dalších verbálních projevů žáků.

2 Improvizační hra 1. Nejprve se žáky připravíme dvoudobé čtyřtaktové výpovědi začínající vždy Byl(a) jsem: Byla jsem u babičky, bylo tam fajn. Byl jsem na horách, padal tam sníh. Byla jsem v Praze, bylo tam blaze. Byl jsem u tety, vařila špagety.

3 Improvizační hra 2. Metrum a tempo jednotlivých výpovědí podpoříme ostinátním rytmem, který nacvičíme s celou třídou tleskáním. Nejšikovnější žák jej pak bude hrát na tympány: Směr nožek znamená, že začínáme tympánem, který vydává vyšší tón a který je zároveň tónikou. Na druhé době zní hlubší tón, který je dominantou. Musíme tedy tympány příslušným způsobem naladit.

4 Improvizační hra 3. Postupně se se třídou naučíme další doprovodné hlasy, které budeme k tympánům přidávat: hrajeme na drhlo hrajeme na dřívka hrajeme na triangl

5 Improvizační hra 4. Mezi jednotlivé „sloky“ vložíme text: „Jó, jó, je to pravda, jó, jó, je to tak.“ To je část, kterou skanduje celá třída, jednotliví žáci si pak vymýšlejí správně dlouhá souvětí. Je žádoucí, aby se jejich závěry rýmovaly.

6 Improvizační hra 5. Celá partitura doprovodu pak vypadá takto:

7 Improvizační hra No a to je celé. Učila při hospitaci 30. října 2003 v 3. třídě na ZŠ Dukelská Mgr. Irena Kučerová.


Stáhnout ppt "Improvizační hra Prostřednictvím této hry můžeme v žácích upevňovat dovednost respektovat metrum. Metrum představuje pravidelnou pulzaci taktových dob."

Podobné prezentace


Reklamy Google