Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.1 Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2014 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.1 Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2014 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o."— Transkript prezentace:

1 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.1 Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2014 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.

2 2 Program semináře Představení společnosti AGROPROGRES – SERVIS s.r.o. a zkušenosti z praxe ing. Josef Křížek, CSc. (Agroprogres – servis s.r.o.) Vliv kvality objemných krmiv na zdraví zvířat a produkci mléka Gordon Marley (Sil – All Product Manager) Přestávka Využití moderních fermentačních technologií ve výživě krav Ing. Petr Růžička (Alltechnology C.Z.) Závěr a diskuse Oběd

3 Agroprogres – servis s.r.o. „Úspěch ve stáji začíná na poli“

4 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.4 Historie firmy Založena v roce 1996 Jednatelé : ing. Josef Křížek CSc. ing. Petr Křížek Obchodní zástupci : ing. Vladislava Křížková ing. Petr Pilch Účtárna a ekonomické oddělení : Dana Přecechtělová Alena Jarmarová

5 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.5 Strojové a technické vybavení 8 secích strojů TEMPO Väderstad, KINZE, AMAZONE, KUHN (z toho 3 vlastní) (2 x 12ti řádkový, 6 x 8 řádkový) 10 řezaček ( z toho 2 vlastní Claas Jaguar 890 a 950) + kompletní linky (dusání, rozhrnování,odvoz) 6 silážních strojů (vakovačů - z toho 4 vlastní) – plnění konzervované hmoty do PE vaků 1 technoligcká linka - mobilní šrotovník Geringhof – na šrotování vlhkého kuk. zrna

6 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.6 Strojové a technické vybavení 4 linky na sklizeň a mačkání vlhkého kukuřičného zrna 25 obilních sklízecích mlátiček 5 x lis na sklizeň kulatých balíků (John Deere, New Holland ) 5 x lis na sklizeň hranatých balíků (New Holland, Krone, Case) 3 kompletní linky na rozmetání hnoje

7 Novinka pro sezonu 2014 – Secí stroj TEMPO Väderstad Tažený pneumatický přesný secí stroj pro výsev kukuřice s přetlakovým systémem distribuce osiva 8 secích jednotek s maximálním přítlakem 325 kg Radar pojezdové rychlosti – kontrola dvojáků a vynechávek Objem zásobníku osiva každé jednotky 70 litrů, objem zásobníku hnojiva litrů, zásobníky na mikrogranule 17 litrů. Rozteč řádků a jednotek 750 mm.

8 Přednosti secího stroje TEMPO Vysoká přesnost setí - nejpřesnější secí stroj i při vysoké rychlosti setí (až 15 km/hod.), nejmenší počet dvojáků, nejmenší počet vynechávek (srovnáváno se stroji Amazone EDX a Horsch Maestro)

9 Přednosti secího stroje TEMPO Přesná navigace – firma AGROPROGRES – SERVIS s.r.o. bude tento secí stroj provozovat s moderním traktorem vybaveným nejpřesnějším systémem navigace (automatické řízení traktoru – autopilot do hydrauliky) s přesností 2-4 cm, s možností vypínání setí každé výsevní jednotky na úvrati.

10 Přednosti secího stroje TEMPO Možnost aplikace půdního insekticidu tento secí stroj je vybaven zásobníky na mikrogranule s možností aplikace půdního insekticidu např. přípravku Force 1,5 G jako ochrana proti výskytu bázlivce (Diabrotica virgifera)

11

12 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.12 Program firmy Prodej osiva kukuřice a slunečnice Setí kukuřice Sklizeň a konzervace píce do PE vaků Sklizeň obilovin samojízdnými mlátičkami Lisování a úklid slámy Sklizeň silážní kukuřice – kompletní linky

13 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.13 Program firmy Sklizeň kukřice technologií LKS Sklizeň vlhkého kukuřičného zrna včetně mačkání a šrotování s uložením do PE vaků Konzervace píce, GPS, cukrovarských řízků, mláta do PE vaků Dodávka adsorbentů mykotoxinů (MYCOSORB) Přípravky nahrazující antibiotika pro hospodářská zvířata (BIOMOS, YEA-SACC) Přípravek na likvidaci stájových plynů (DEODORASA) Optigen II – efektivnější využití dusíku Acid – Pak WS 2x – Organické okyselovadlo ke snížení účinků stresu Přípravky na konzervaci pícnin, siláže a vlhkého zrna

14 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.14 Naši partneři a produkty DE – ODORASE (TM) Sil-All Fireguard Sil–All 4x4

15 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.15 Naši partneři a produkty Silážní vaky Silážní folie Stretch folie Motouzy Síťoviny Krycí sítě, zatěžkávací pytle

16 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.16 Naši partneři a produkty Silapro-Mix NC Adisilové konzervanty Silostop

17 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.17 Praktické zkušenosti ze silážování „Kvalitní siláž lze vyrobit jen při dodržení principiálních zásad technologického postupu. Pokud nejsou tyto zásady dodrženy, nepomůže žádný konzervační přípravek ani silážní přísada“ ing. František Barančic, CSc. nestor československého silážnictví

18 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.18 Podmínky pro úspěšnou konzervaci objemných krmiv 1.Sklizeň pícnin ve správné růstové fázi 2.Použití vhodné techniky pro sečení a mačkání píce a délka doby zavadání píce 3.Sběr píce a správná délka řezanky 4.Volba vhodného silážního aditiva a způsobu jeho aplikace 5.Ukládání a dusání píce v silážním žlabu 6.Zakrývání píce ve žlabu 7.Správná doba zrání siláže 8.Vhodný způsob odběru a zkrmování

19 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Sklizeň pícnin ve správné růstové fázi Změny obsahu živin při postupu vegetace - vojtěška Vegetační fáze Sušina % NEL MJ Vláknina % NL % Mladá 13,5 5,7 21,2 26,3 Začátek butonizace 16,5 5,0 23,4 22,2 Květ 21,0 4,8 30,0 18,4 Po odkvětu 22,0 4,8 39,0 13,8

20 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.20 1.Sklizeň pícnin ve správné růstové fázi Obsah vodorozpustných cukrů (WSC) a N-látek u vybraných pícních druhů (Vorlíček 2000) DruhOdrůdaWSCN-látky Vojtěška setáZuzana, Pálava 3,2-4,120,5 - 22,4 Jetel luční tetraploidníVesna, Beskyd,Tempus 6,5-7,217,5 - 20,5 Jetel luční diploidníStart, Vltavín, Tábor 6,1-6,818,1 - 19,5 Srha laločnatáRela, Niva 6,0-6,813,5 - 15,8 Kostřava lučníOtava, Rožnovská 6,5-7,814,2 - 16,3 Kostřava rákosovitáKora 8,5-9,213,0 - 14,5 Mezirodový hybridHykor, Felina7,5-10,512,5 - 14,5 Mezirodový hybridPerun, Bečva19,5-21,5 9,5 - 12,5 Jílek vytrvalýMustang, Tarpan18,2-19,5 8,5 - 9,0

21 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.21 Dusíkaté látky v pícninách Vojtěška, jetel : 15 – 30% sušiny Kukuřice : <10% Trávy : 10 – 20% Hrách, lupina : 13 – 15% Čirok : 13 – 18%

22 Typy bílkovin v pícninách Většina bílkovin v pícninách jsou enzymy podílející se na růstu a biochemických funkcích Rubisco rozpustné bílkoviny, nacházející se v chloroplastech 30-40% bílkovin Frakce 2 bílkoviny nacházející se v chloroplastu a cytoplazmě 15 – 20% Nerozpustné chloroplastové membránové bílkoviny 15 – 20% Bílkoviny jádra, mitochondrií a membrán buněčných stěn AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.22

23 Degradace bílkovin Degradace rostlinných bílkovin (proteolýza) probíhá jak při zavadání tak v průběhu fermentace Proteolýza významně ovlivňuje, snižuje výživnou hodnotu bílkovin siláží v porovnání s bílkovinou čerstvé píce Bílkoviny pícnin jsou nejprve degradovány v průběhu zavadání a počátku fermentace na peptidy a volné aminokyseliny (rostlinné enzymy) Následovná degradace aminokyselin až na čpavkový dusík, organické kyseliny a aminy probíhá při špatné fermentaci, kde mikroorganismy způsobují tuto konečnou degradaci mají podmínky pro svoji činnost AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.23

24 Degradace bílkovin v průběhu zavadání a fermentace hodin zavadání – degradace až 20% bílkovin, 4 – 5 denní zavadání – 50 a více % bílkovin degradováno Rychlé zavadnutí píce při teplém a suchém počasí snižuje degradaci bílkovin Zavadání při vlhkém teplém počasí zvyšuje proteolýzu Obsah bílkovin 75-90% z celkových dusíkatých látek v čerstvé píci může být degradován na 25% Doba uskladnění kvalitně profermentované siláže neprodlužuje proteolýzu AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.24

25 Faktory ovlivňující degradaci bílkovin Vliv pH na proteolýzu je závislý na isoelektrickém bodu bílkoviny a typu pícniny. Optimální pH vyhovující rostlinným proteázám : Trávy : 5,0 – 6,0 Vojtěška, jetel : 5,5 Kukuřice : 3,5 – 7,0 Hodnota pH pod 5 u vojtěškových, jetelových a travních siláží minimalizuje aktivitu proteáz na minimum Optimální teplota vyhovující rostlinným proteázám je 45-55°C AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.25

26 Termín sklizně Vojtěška : ve stádiu tvorby květních poupat 1 den zpoždění – pokles NL o 0,5% nárůst hrubé vlákniny o 0,7 – 0,9% Při zavadání : ztráta energie za 12 hod. 0,7 – 1% za 48 hod. 4 – 10% Výška strniště : 8 cm – sběr bez hlíny a prosychání ze spodní strany pokosu AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.26

27 Odpařování vody Na spodu listu průduchy ( stoma) Otvírají se první 2 hod. po pokosu Odpar 100 litrů/t/hod. – pak pokles na 20 litrů/t/hod. Při použití kondicionéru 200 litrů/t/hod. (zrychlení zavadání o 30%) Sekat po sejití rosy – jinak prodloužení zavadání o 1 den Prodloužení zavadání = ztráty odrolem, prodýcháním a degradací dusíkatých látek AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.27

28 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Použití vhodné techniky a délka doby zavadání píce

29 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.29 3.Sběr píce a správná délka řezanky Konzervace bílkovinných pícnin (Vorlíček 2000) 1.Travní porosty - více cukrů než jeteloviny - termín sklizně na počátku metání - optimální sušina 30 – 38% 2.Jetel luční - těžko silážovatelná pícnina - tetraploidní odrůdy mají vodnatou lodyhu - optimální sušina 35-45% - nutnost rozprostření biomasy na pokose - termín sklizně – optimální tvorba květních poupat (butonů)

30 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.30 3.Sběr píce a správná délka řezanky Konzervace bílkovinných pícnin (Vorlíček 2000) 3.Vojtěška - nízký obsah vodorozpustných cukrů (WSC 3,2 – 4,1%) a vysoký podíl pufrujících látek = těžkosilážovatelná pícnina - minimální sušina při senážování 30% - ve 2. – 3. seči příznivější poměr mezi NL : WSC - zavadání do 2 dnů - termín sklizně – počátek tvorby květních poupat (sušina 12 – 14%) - délka řezanky – při sušině do 30% = 30 – 40mm 30 – 40% = 20 – 30mm nad 40% = 10 – 20mm

31 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Volba vhodného silážního aditiva Zastoupení mikroorganismů v píci Průměrně je v 1g píce 12 – 20 x 10 6 mikroorganismů, ale jen asi 300 bakterií mléčného kvašení Zavadlá vojtěška v 1g píce Mléčné bakterie : 1000 Nepravé mléčné bakterie : 4500 Máselné bakterie : Kvasinky :

32 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Volba vhodného silážního aditiva A. Mléčné bakterie (fakultativně anaerobní) Jejich činností vzniká především kyselina mléčná Kyselina mléčná má vlastnosti silné organické kyseliny rychlý vzrůst acidity tlumí enzymatickou proteolýzu znemožňuje rozvoj bakterií rozkládajících bílkoviny při pH nižším než 4,0 mléčné bakterie snáší kyselost až do pH 3,5 mléčné bakterie jsou schopny se množit v silážích o vysoké sušině

33 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Volba vhodného silážního aditiva A. Mléčné bakterie (fakultativně anaerobní) A)Studenomilné mléčné bakterie optimum °C nízké ztráty živin B)Teplomilné mléčné bakterie optimum °C velké ztráty živin

34 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Volba vhodného silážního aditiva A. Mléčné bakterie (fakultativně anaerobní) I.HOMOFERMENTATIVNÍ C 6 H 12 O 6 → 2 CH 3 – CHOH – COOH cukr kys. mléčná bakterie rodu STREPTOCCOCUS a LACTOBACILLUS

35 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Volba vhodného silážního aditiva A. Mléčné bakterie (fakultativně anaerobní) II.HETEROFERMENTATIVNÍ C 6 H 12 O 6 + H 2 O → CH 3 – CHOH – COOH + CH 3 – COOH + CO 2 cukr → kys. mléčná + kys. octová + oxid uhl. C 6 H 12 O 6 + H 2 O → CH 3 – CHOH – COOH + CH 3 CH 2 O 4 + CO 2 cukr → kys. mléčná + alkohol + oxid uhličitý Ztráty energie a živin

36 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Volba vhodného silážního aditiva B. Bakterie máselného kvašení (anaerobní) A.SACHAROLYTICKÉ BAKTERIE C 6 H 12 O 6 → CH 3 – CH 2 – COOH + 2CO 2 + 2H 2 cukr → kys. máselná + oxid uhličitý + vodík Rozkládají kyselinu mléčnou 2CH 3 – CHOH – CHOH → CH 3 - CH 2 -CH 2 -COOH + 2CO 2 +2H 2 Kys. mléčná → kys. máselná + oxid uhličitý + vodík Kyselina máselná je slabší kyselinou → vzrůst pH

37 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Volba vhodného silážního aditiva B. Bakterie máselného kvašení (anaerobní) B.PROTEOLYTICKÉ BAKTERIE Rozkládají bílkoviny → kys. máselná + amoniak Čpavek zvyšuje pH → hnilobné bakterie Jsou citlivé na pH – nemnoží se pod pH 4,2 Potřebují vlhkou a mokrou píci V zavadlé píci neklíčí spory bakterií máselného kvašení Optimální teplota °C ZHORŠENÝ PŘÍJEM SILÁŽE ZPŮSOBUJÍ : ČPAVEK,AMINY,MERKAPTAN, SKATOL

38 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Ukládání a dusání píce v silážním žlabu 1.Zásadně píci ukládáme ve žlabu do klínu pod úhlem umožňujícím nahrnovacím a dusacím prostředkům bez hrabání kol dusat a nahrnovat píci 2.Jáma se plní na plný profil a denně zakrývá. Vrstva píce je maximálně 20cm

39 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Ukládání a dusání píce v silážním žlabu 3. Dusání musí být intenzivní těžkým kolovým traktorem 1 tunu píce je nutno dusat min. 1 min., optimálně 4 min. Pojízdná rychlost dusače max. 4km/hod. Dusání dusačem z železničních kol Nutno splnit normu 230kg suš. V 1m³ silážního prostoru Ráno před naskladněním nedusat, vytlačí se CO 2 Dusání v noci je zbytečné a přímo škodlivé Zavadlá píce je v silážní jámě o sušině do 30% 700kg/m³ nad 30% 650kg/m³

40 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Zakrývání píce ve žlabu Zakrývání provádíme 3 vrstevně 1.Protektivní folie 2.Silážní folie 150ųm 3.Síťovina (10let záruka) 4.Pytle se štěrkem 27 x 125 cm na spoje a okraje

41 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Zakrývání píce ve žlabu SILOSTOP polyetylenová folie + nylon Nylon = bariéra proti pronikání kyslíku Černobílá folie 150µm = 300cm³ kyslíku za 24 hod./m² Silostop 50µm = 3 cm³ kyslíku za 24 hod./m² Ztráty sušiny do hloubky 1m nižší o 10% Silstop Gold – ochrana proti UV záření Silobag – zátěžová pytel Silo Net – ochranná síť

42 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Správná doba zrání siláže Fermentační fáze trvá 1-4 týdny pH se sníží na 4,4 - 3,8 za dny Fáze zrání siláže Dochází k poklesu kyselosti a ke stabilizaci siláže Důsledky zkrmování nezralé siláže Pokles produkce mléka až o 5 litrů Pokles kyseliny propionové a nárůst kyseliny mléčné v bachoru

43 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Správná doba zrání siláže Důsledky zkrmování nezralé siláže Snížení počtu nálevníků v bachoru Ztráta Ca v moči Snížení hladiny fosforu v séru laktujících krav Snížení obsahu hemoglobinu a glukózy v krvi Snížení přežvykování a motoriky bachoru

44 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Správná doba zrání siláže Dieteticky významné ukazatele kvality fermentačního procesu Kyselina mléčná (LA) Sušina siláže 35 – 40% 1,5 – 2% (15-20g) Podíl LA více než 70% (75 – 80%) Kyselina octová (AA) 0,4 - 0,9% (4 - 9g/kg siláže) Podíl AA 15 až 20% Nížší sušina = vyšší podíl AA Kyselina máselná (BA) Nežádoucí - méně než 0,1%

45 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Správná doba zrání siláže Dieteticky významné ukazatele kvality fermentačního procesu Celkový obsah kyselin : min. 2,5% Hodnota pH : - sušina 35 – 40% < 4,5 sušina 45 – 50% = 5 Stupeň rozkladu bílkovin < 10% (5 – 7%) Nedegradovatelný protein 10 – 15% Obsah spor (v 1g siláží) Klostridií : ne vyšší než 2 x 10 4 Kvasinek : Plísní : 10 4

46 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Správná doba zrání siláže Vliv hustoty siláže na ztráty sušiny Hustota (kg suš./m³) Ztráty sušiny po 180 dnech (% uložené sušiny) , , , , ,0

47 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o Vhodný způsob odběrů siláže

48 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.48 JEDNOTKY ppm = mg/kg (tj. „parts per million“) ppb = µg/kg (tj. „parts per billion“) 1mg/kg = 1ppm v 1kg pšenice je zrn 1 zrno ve 30kg představuje 1 ppm v 1kg písku je 7 – 9 milionů zrn 7 – 9 zrn z 1kg = 1ppm

49 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.49 Silážování píce do PE vaků Loučka (1997) uvádí tyto přednosti : Ve vaku se vytvoří hned po naplnění anaerobní prostředí Objemová hmotnost u senáže kg/m³, kukuřice a LKS kg/m³, řízky kg/m³ Nižší stupeň proteolýzy u bílkovinných pícnin Možnost delší řezanky až o 5cm Silážní ztráty sušiny a živin cca 5% Vyšší stravitelnost živin až o 6% Vysoký výkon linky, u senáže až 50t/hod., řepných řízků až 60t/hod

50 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.50 Silážování píce do PE vaků Snížení přejezdu krmných vozů Ochrana životního prostředí Možnost přerušení sklizně v případě nepříznivého počasí Z cukrovarských řízků dělá krmivo nahrazující kukuřičnou siláž

51 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.51 Hrachové siláže Konkurence soji – návrat luskovin na pole Přednosti Nejlepší způsob založení podsevů jetelovin Snadná konzervace Škrob : pohotová energie 3 : 1, podpora bachorové mikroflory Složky mléka – více bílkoviny, lepší tučnost Obsah živin 15 – 16% strukturálních polysacharidů, monosacharidy 5%, 70% stravitelnost sušiny, 75% SOH, NEL 8MJ/kg sušiny, NL 16%

52 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.52 Hrachové siláže Výsev : a)Samotný úponkový hrách, výsev 240 – 250kg/ha jednoduché založení, nezastiňuje podsev, nehodí se do aridních oblastí, nutná dvoufázová sklizeň b)Hrách + pšenice jarní, výsev 200kg hrachu/ha + 70kg pšenice/ha nutnost dvojího výsevu : hloubka - hrách 8 cm, pšenice 3cm o týden později c)Hrách + ječmen jarní, výsev 200kg + 70kg/ha Odrůdy : GOTIK – nejrozšířenější, rychlý počáteční růst TERNO ZEKON – odolný proti poléhání KAMELOT – odolný proti chorobám

53 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.53 Cukrovarské řízky ve výživě skotu Sacharidové krmivo V ČR roční produkce 800 – 900 tis. t při sušině 20% Prodejní cena 80Kč – 160 Kč/t Nejnižší náklad na 1 MJ NEL 0,19Kč Vysoká krmná hodnota KE 6,2 MJ NEL v kg sušiny Vláknina 18 – 26% (Hemicelulóza, pektiny, galaktany) Příznivé dietetické účinky – zpomalují bachorovou fermentaci u koncentrovaných krmiv V 1 kg sušiny řízků při suš. 21% je 29g lehce rozpustných cukrů

54 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.54 Cukrovarské řízky ve výživě skotu a)Nejlevnější energetické konzervované krmivo b)Cukrovarské řízky obsahují 22% pektinů (rozp.vláknina) stravitelnost NDF 94% (travní senáže 89%, kukuřičná siláž 66%) c)Cena služby (cena vaku + lisování = 120 – 130 Kč/t) d)Náklad na lisování v cukrovaru + nakládka 60 Kč/t e)Dietetické a energetické krmivo – zvyšuje nádoj a je velmi dobře dojnicemi přijímáno

55 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.55 Cukrovarské řízky ve výživě skotu f)Cukrovarské řízky řeší tepelný stres. Do KD se zařadí 8 – 10kg řízků na kus a den a tím se sníží sušina TMR z 50 – 55% na 40 – 42% Tepelný stres - překročí-li teplota vzduchu 28°C a vlhkost vzduchu 80%. Za každý stupeň teploty nad tuto hranici pokles příjmu sušiny o 3% g)Cukrovarské řízky musí mít sušinu minimálně 20% !

56 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.56 Silážování cukrovarských řízků Řízky se musí silážovat čerstvé a v teplém stavu (teplota °C) Řízky během 2-3 dnů měknou – mazlavá konzistence, zkvašování pektinů Nižší sušina – mazlavá konzistence - vysoký obsah TMK (kys. octová) - kys. máselná, metanol

57 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.57 Řízky v PE vacích Vždy kvalitní ( i za rok) Omezení fermentace pektinů – lepší struktura Uzavření vaku za 5 hod. Rychlejší ochlazování řízků ve vyku (až o 1°C denně) Větší obsah kys. mléčné Silážování bez konzervantů

58 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.58 Cukrovarské řízky ve výživě skotu POZOR : nevakovat v pondělí. Zbytky řízků od soboty a neděle jsou zkvašeny – prasknutí vaku Nebezpečný je také formaldehyd (používaný na stabilizaci cukerných šťáv)

59 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "AGROPROGRES - SERVIS s.r.o.1 Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2014 AGROPROGRES - SERVIS s.r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google