Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_295_Mer Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Hana Merclová VY_32_INOVACE_05_PVP_295_Mer

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví Předmět ZPV Ročník 1. a 2. Název tematické oblasti (sady) Ekologie Název vzdělávacího materiálu Zdraví lidí a životní prostředí Anotace Prezentace slouží jako textová podpora výuky a přispívá k prohloubení znalostí o životním prostředí v souvislosti se zdravím člověka. Uvádí přirozená i civilizační rizika a seznamuje s nežádoucími negativními vlivy, dle WHO člověkem ovlivnitelnými. Rizika lze předvídat a předcházet jim. Navazuje prezentace Ochrana zdraví. Zhotoveno, (datum/období) 2. duben 2013 Ověřeno 20. červen 2013

3

4  Zdraví a život občanů ohrožují v životě různá nebezpečí a rizika, která vyplývají z každodenního života.  Nejčastější jsou - automobilové nehody - pracovní stresy - nevhodná výživa - nedostatek pohybu - infekční onemocnění - civilizační choroby.  WHO uvádí i nežádoucí zdravotní vlivy z kontaminované vody, ovzduší nebo potravin.

5  Mezi přirozená zdravotní rizika patří různá zranění a úrazy, která mohou vzniknout náhodou či z nedbalosti,  v zaměstnání,  doma,  při sportu,  zábavě,  nebo dopravních haváriích.

6  Podstatnou skupinou jsou infekční i další nemoci, které jsou důsledkem životního stylu občanů: AIDS, virová onemocnění, různé typy chřipek, malárie.  Civilizační choroby: infarkty, cukrovka, rakoviny, nervová onemocnění, alergie, nemoci dýchacího ústrojí, obezita.

7  Zdraví člověka také ovlivňují – mezilidské vztahy, duševní pohoda(strach, pocity beznaděje, stres, ukřivděnost, jistota zaměstnání), vzhled, upravenost.  Součástí života jsou i mimořádné události, mezi které patří přírodní katastrofy (povodně, požáry, sesuvy půdy, laviny, vichřice, uragany, cyklony, tsunami atd.).  Všechna tato rizika člověk může předvídat a předcházet jim.

8  Negativní vlivy, jimiž znečištěné prostředí může ovlivnit zdraví lidské populace, lze rozdělit do čtyř skupin.  1. Působení nízkých dávek škodlivin na různorodou, poměrně početnou populaci na velkém území (např. zimní epizody redukčního smogu ve městech a v průmyslových oblastech). Jedná se o tzv. zimní (londýnský) smog, který takto pojmenovali v Londýně, kde vznikal za mlhavých studených dnů při spalování pevných paliv s větším obsahem síry. Nazýván také redukční smog.

9  2. Působení dávek o určitých koncentracích na dobře definovanou populaci obvykle určitého stáří a pohlaví po velmi dlouhou dobu (expozice škodlivin v pracovním prostředí). Pracovní prostředí uvnitř kanceláří, dílen, čistíren, výroben, tříd, laboratoří je ohrožováno složením stavebního materiálu - do ovzduší se dostává radon (Rn).

10  3. Působení vysokých koncentrací v jedné epizodě na relativně malou populaci (havárie výrobních technologií spojené s únikem toxické látky do vody nebo ovzduší, či jaderné havárie černobylského typu). Odpady ze zemědělské výroby, ze skládek tuhého komunálního odpadu, odpadní vody z textilního, potravinářského i papírenského průmyslu, důsledky jaderné havárie či nehody.

11  4. Dlouhodobé působení následků havárie nebo většího úniku škodlivé látky do ovzduší, vody, půdy a následná kontaminace potravního řetězce vedoucího k člověku (zprostředkované následky havárie jaderné elektrárny). ( BRANIŠ, 2002, str. 154 )  Následky jaderných havárií, nekontrolovaná úložiště radioaktivních odpadů- odpad vzniklý při úpravě jaderného paliva, vyhořelé jaderné palivo, odpad z laboratoří využívajících radioizotopy.

12 Použitá literatura: BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 3. vyd. Praha 4: Informatorium, spol. s r.o., 2004. s. 203. ISBN 80-7333-024-5. ŠLÉGR, J., et al. Ekologie a ochrana životního prostředí pro gymnázia. Praha 1:Fortuna, 2002. s. 155. ISBN 80-7168-828-2. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google