Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou."— Transkript prezentace:

1 Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou

2 Hlavní přínos tvorby ŠVP pro učitelský sbor Tvorba ŠVP pomohla rozvinout uvnitř pedagogického sboru komunikaci na vyšší úrovni než tomu bylo dosud ať už v rámci předmětových komisí nebo celého pedagogického sboru, došlo k rozvoji týmové spolupráce. Tvorba ŠVP pomohla rozvinout uvnitř pedagogického sboru komunikaci na vyšší úrovni než tomu bylo dosud ať už v rámci předmětových komisí nebo celého pedagogického sboru, došlo k rozvoji týmové spolupráce.

3 Práce předmětové komise přírodních věd ve Vraném nad Vltavou

4 Práce na tvorbě ŠVP a jeho následná realizace v praxi vedly k hlubšímu zamyšlení pedagogů nad cíli, koncepcí a nad tím, proč vlastně vstupují do hodin – pedagogové si začali mnohem více než do té doby uvědomovat, že vzdělávání není založené jen na znalostech, ale také na utváření dovedností a postojů. Práce na tvorbě ŠVP a jeho následná realizace v praxi vedly k hlubšímu zamyšlení pedagogů nad cíli, koncepcí a nad tím, proč vlastně vstupují do hodin – pedagogové si začali mnohem více než do té doby uvědomovat, že vzdělávání není založené jen na znalostech, ale také na utváření dovedností a postojů.

5 Tvorba ŠVP a následná práce podle něj vedly ke zvýšení potřeby se dále vzdělávat formou individuálně vybíraných seminářů a dílen nebo formou vzdělávání celého pedagogického sboru. Učitelé pochopili, že nemohou vystačit s tím, co znají z doby svého studia. Svět se velmi rychle mění a na tyto změny je potřeba reagovat – jedná se vlastně o celoživotní učení, ke kterému jsou vedeni i žáci. Tvorba ŠVP a následná práce podle něj vedly ke zvýšení potřeby se dále vzdělávat formou individuálně vybíraných seminářů a dílen nebo formou vzdělávání celého pedagogického sboru. Učitelé pochopili, že nemohou vystačit s tím, co znají z doby svého studia. Svět se velmi rychle mění a na tyto změny je potřeba reagovat – jedná se vlastně o celoživotní učení, ke kterému jsou vedeni i žáci. I vedení škol bylo nuceno klást větší důraz na další vzdělávání, kreativitu, aprobovanost, odbornost, … pedagogů. I vedení škol bylo nuceno klást větší důraz na další vzdělávání, kreativitu, aprobovanost, odbornost, … pedagogů.

6 Další vzdělávání učitelů ve Vraném nad Vltavou

7 Tvorba ŠVP a následná práce podle něj postupně vede i k proměně a obohacení forem výuky, rozšiřuje se nabídka aktivačních metod práce (skupinová práce, projektové vyučování, hraní rolí, diskuse, mapy vztahů, …) a také propojenost jednotlivých vzdělávacích oborů. Tvorba ŠVP a následná práce podle něj postupně vede i k proměně a obohacení forem výuky, rozšiřuje se nabídka aktivačních metod práce (skupinová práce, projektové vyučování, hraní rolí, diskuse, mapy vztahů, …) a také propojenost jednotlivých vzdělávacích oborů.

8 Rozvoj týmové spolupráce a komunikace ve Vraném nad Vltavou

9 Hodina přírodopisu ve Vraném nad Vltavou

10 ZŠ Vrané nad Vltavou – výuka v přírodě

11 Vzrostl též tlak učitelů na zmodernizování školy z hlediska pomůcek, technologií i vlastního prostoru. Vzrostl též tlak učitelů na zmodernizování školy z hlediska pomůcek, technologií i vlastního prostoru.

12 Nová počítačová pracovna ve Vraném nad Vltavou

13 V červenci byla zahájena rekonstrukce a přístavba školy ve Vraném nad Vltavou

14 Práce na tvorbě vlastního ŠVP umožnila učitelům mnohem více realizovat své představy (vize), např. tím, že se otevřely brány pro vytváření nových předmětů – Globální a Dramatická výchova, dílčí projekty atd. Práce na tvorbě vlastního ŠVP umožnila učitelům mnohem více realizovat své představy (vize), např. tím, že se otevřely brány pro vytváření nových předmětů – Globální a Dramatická výchova, dílčí projekty atd.

15 Globální výchova ve Vraném nad Vltavou

16 Rozvoj evaluačních a autoevaluačních nástrojů, které umožňují pedagogům kvalitnější zpětnou vazbu

17 Vrané nad Vltavou

18 Rizika neschopnost a neochota se přizpůsobit rostoucím nárokům na pedagogickou práci neschopnost a neochota se přizpůsobit rostoucím nárokům na pedagogickou práci časová náročnost práce a neadekvátní finanční ohodnocení časová náročnost práce a neadekvátní finanční ohodnocení syndrom vyhoření syndrom vyhoření přechod na střední školy a představy rodičů – malá informovanost veřejnosti přechod na střední školy a představy rodičů – malá informovanost veřejnosti nejasná politická situace ve státě nejasná politická situace ve státě


Stáhnout ppt "Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou."

Podobné prezentace


Reklamy Google