Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_06 Název DUMu: Předběžná příprava ryb Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1 Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Rozdělení ryb Sladkovodní býložravé – lín, kapr, amur, jelec, parma aj. Sladkovodní dravé – losos, bolen, štika, pstruh, úhoř, okoun, candát, jeseter aj. Mořské – losos, makrela, tuňák, žralok, sardelka, sardinka, sleď, pakambala, pražma, okouník, svatý petr aj.

3 Střední škola Oselce Sladkovodní ryby

4 Střední škola Oselce Sladkovodní ryby - býložravé Amur Obecný Parma obecná Jelec tloušť Kapr obecný Lín obecný

5 Střední škola Oselce Sladkovodní ryby - dravé Pstruh obecný potoční Okoun říční Bolen dravý Candát obecný Štika obecná

6 Střední škola Oselce Sladkovodní ryby - dravé Siven americký Úhoř říční Jeseter malý

7 Střední škola Oselce Mořské ryby Makrela sardinky

8 Střední škola Oselce Mořské ryby Tuňák obecný Žralok obecný Pakambala malá Losos obecný

9 Střední škola Oselce Mořské ryby Svatý petr Pražma královská

10 Střední škola Oselce Zabíjení ryb - kapra Připravíme si prkénko, paličku, utěrku, ostrý nůž, tác, misku. Živého kapra položíme břichem na prkénko. Přes hlavu přehodíme utěrku, chytneme kapra pevně za žábrami a praštíme paličkou jedním úderem do hlavy. Sundáme utěrku, kapra položíme na bok, v ocasní ploutvi probodneme tepnu a necháme kapra vykrvit. Zabití kapra

11 Střední škola Oselce Kuchání a čištění ryb - kapra Opatrně rozřízneme břicho (břišní stěnu) od hlavy k ocasu, pozor na to, abychom neprořízli žluč. Vyjmeme vnitřnosti tak, že zasuneme do břicha ruku podél břišní stěny. U hřbetu vyškubneme míchu. Rybu stáhneme z kůže, nebo odstraníme šupiny tupou stranou nože, ale jsou i jiné možnosti odstranění šupin. Odřízneme ocas a hlavu za žábrami,opláchneme rybu vodou. Stahování kapra Kuchání kapra Stažený kapr

12 Střední škola Oselce Dělení – porcování ryb Malé ryby – upravujeme vcelku (pstruh, lín). Větší ryby – dělíme na půlky, porcujeme na řezy, nebo na podkovy, filetujeme.

13 Střední škola Oselce Filetování kapra Nařízneme rybu podél celé páteře z jedné strany, pak rybu otočíme a stejný řez provedeme z druhé strany.

14 Střední škola Oselce Filetování kapra Podél kostí ostrým nožem odkrojíme z jedné strany celý filet, pak otočíme, odkrojíme druhý filet a odkrojíme ploutve.

15 Střední škola Oselce Dělení – porcování kapra na podkovy, půlky a plátky Porcování na podkovy Porcování na plátky

16 Střední škola Oselce Příprava kapra – kapr bez drobných kostí Drobné kosti – ypsilonky jsou u kapra ve vyšší části poblíž hřbetu ryby. Tuto vyšší část prořízneme po 2-3 milimetrech až ke kůži. Kosti jsou tak malé, že po tepelné úpravě nám prakticky nevadí. příprava kapra bez drobných kostí Řežeme po 2-3 mm až ke kůži

17 Střední škola Oselce Úprava ryb před pečením Kořeníme – kmínem, solí, mletým pepřem, směsí koření pro pečení ryb. Marinujeme v oleji s kořením, můžeme přidat čerstvé bylinky a necháme marinovat nejméně 2 hodiny v chladničce. Obalujeme – v hladké mouce. Plníme – různými náplněmi.

18 Střední škola Oselce Úprava ryb před smažením Kořeníme – kmínem, solí, mletým pepřem. Obalujeme – v trojobalu – hladká mouka, vejce, strouhanka. - v těstíčku – vinném, sýrovém, pivním, žampiónovém.

19 Střední škola Oselce okoun Vyber sladkovodní ryby býložravé úhoř lín pstruh parma bolen kapr amur candát jelec štika jeseter tuňák pakambala sardinka losos

20 Střední škola Oselce okoun Vyber mořské ryby pakambala makrelapstruh sleď bolen sardinka tuňák candát sardelka štika jeseter pražma žralok okouník mořský amur lín losos

21 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: jpg e-okounik-cely.png RYBY-CELE/0/5/111-Sled-cely g PETR-velky.png k3.JPG Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: domov.aspx?c=A121217_162114_hobby-domov_bma Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google