Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Luděk Šídlo, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Katedra demografie a geodemografie Albertov 6, 128 43 Praha 2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Luděk Šídlo, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Katedra demografie a geodemografie Albertov 6, 128 43 Praha 2"— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5

6

7

8

9 Mgr. Luděk Šídlo, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Katedra demografie a geodemografie Albertov 6, 128 43 Praha 2 ludek.sidlo@gmail.com

10

11

12

13 Průzkum v Pražských DS v roce 2011

14

15 V čem jsou ženy lepší než muži Ženy dokáží lépe odhadnout druhé lidi, jsou empatičtější a lépe vzájemně spolupracují. Ženy dokáží lépe srovnávat detaily. Ženy dokáží lépe vyjádřit svoji představu prostřednictvím slov. Ženy jsou lepší ve schopnostech všimnout si chybějícího předmětu. Ženy jsou schopnější v jemných ručních prácích. Ženy jsou více nakloněny nemateriálním představám světa a života.

16 V čem jsou muži lepší než ženy Muži mají lepší matematické myšlení, ačkoli nejsou tak dobří v běžných výpočtech. Muži mají obecně lepší prostorovou orientaci. Muži dokáží lépe identifikovat tvary v prostoru, které nejsou na první pohled zřejmé. Muži dokáží bez menších problémů imaginárně otáčet objektem v prostoru. Muži dokáží přesněji házet předměty a střílet na terč. Muži dokáží lépe rozlišovat vložené tvary do složitých modelů. Muži dokáží rychleji analyzovat komplexní data. Muži jsou obecně více materialisticky založeni.

17 Rozložení podle věku

18 Rozložení podle působení v dané pozici

19 Proč zůstávají ve své současné pracovní pozici

20 Proč uvažují o odchodu

21 Lékaři v zařízeních sociální péče Všeobecný praktický lékař – nutná podmínka poskytování péče v zařízení sociální péče Spolupracující odborníci – v lepším případě docházejí, v horším se musí klienti za nimi vozit do ambulancí, v nejhorším nejsou k sehnání. Většinou, až na výjimky, nejsou nakloněni spolupráci. (Přepracovanost, potíže se zdravotními pojišťovnami, nezajímaví, nepespektivní a těžší pacienti)

22 Všeobecný praktický lékař

23

24 Specifika práce všeobecného praktického lékaře v ZSS Nevýhody - velmi obtížný diagnostický a léčebný proces s pacienty, kteří většinou velmi málo spolupracují Obtížná spolupráce se specialisty a lůžkovými zdravotnickými zařízeními

25 Etické dilema, zda léčit či jen poskytovat spíše paliativní léčbu. Častá omezení daná zdravotnickou byrokracií, například nemožnost předpisu některých léků Vůbec mnoho byrokracie Nutnost kontroly papírů, kdo razítkuje, nese odpovědnost. Vysoké náklady na léčbu – velké finanční tresty za léčbu od zdravotních pojišťoven i v řádu statisíců.

26 Vzhledem k časové a psychické zátěži, špatně placená práce. Každoměsíční nejistota, co zdravotní pojišťovny zaplatí.

27 Výhody Možnost spolupráce s kolektivem zdravotníků

28 Dva druhy práce praktického lékaře v zařízení sociální péče Skutečně léčí. Má vysoké náklady a velikou časovou a psychickou zátěž. Jen se zeptá co je potřeba, napíše, podepíše a mizí.

29 Co chtějí zařízení sociální péče po praktikovi? Co nejlépe se starat o klienta a dobře vycházet s jeho příbuznými (často agresivními) Napsat co nejvíce posudků k získání co nejvyššího příspěvku na péči Indikovat co nejvíce péče (neplatí všude)

30 Co chce praktik po zařízení sociální péče Vytvoření vhodných podmínek pro jeho práci Nutnost kvalitního zabezpečení poskytování zdravotnické péče v době jeho nepřítomnosti v zařízení. (Stále zodpovídá on za své pacienty)

31 Trendy Stále více těžce nemocných pacientů u nichž začíná převažovat potřeba zdravotnické péče nad sociální. Péče o tyto pacienty v nevyhovujícím prostředí s nevyhovujícím počtem zdravotníků a nevyhovujícími prostředky. Téměř nemožnost tyto pacienty umístit do zdravotnických zařízení. Tlak zdravotnických zařízení, příbuzných i samých pacientů.

32 Blíží se bod tragického zlomu? Stále méně zdravotníků, stále méně peněz na stále více těžce polymorbidních seniorů. Jak dlouho může tento stav fungovat. Absence speciálních zdravotnických zařízení určených pro trvalý pobyt těžce nemocných.

33 Budoucnost ?


Stáhnout ppt "Mgr. Luděk Šídlo, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Katedra demografie a geodemografie Albertov 6, 128 43 Praha 2"

Podobné prezentace


Reklamy Google