Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka 31.10.2006. IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka 31.10.2006. IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX."— Transkript prezentace:

1 Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka 31.10.2006

2 IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX Telefónica O2 Czech Republic, služba O2 TV VOLNÝ, …… České radiokomunikace, ……. Mattes AD, služba 802.TV T-Systems Pragonet, služba ViaTV Maxprogres, služba 99digitalTV

3 IPTV vs. ostatní IPTV: –jen jeden "dodavatel signálu" –set-top box musí být přizpůsoben jednomu konkrétnímu poskytovateli je prostor pro proprietární řešení O2 TV –převzato od Telefóniky VOLNÝ IPTV –(bude) převzato od Telecomu Austria –set-top box je dodáván jako součást služby uživatel nekupuje nezávisle –stejný princip je u "digitálního kabelu" DVB-T –více "dodavatelů signálu" vysílačů, satelitů –set-top box (či iDTV) musí být přizpůsoben platným standardům a normám DVB-T, EPG, čeština, … není prostor pro proprietární řešení –set-top box nemusí být (a nebývá) součástí služby uživatel si spíše kupuje samostatně –stejný princip je u satelitního vysílání

4 jeden pro všechny, všichni na jeden analogové vysílání –nx TV každý může sledovat jiný program digitální vysílání (kromě IPTV) –nx TV, 1x STB každý musí sledovat stejný program předpoklad: vlastní rozvod signálu –nx TV, nx STB každý může sledovat jiný program obecně: –k příjemci "cestují" všechny programy současně –k výběru dochází až u příjemce (diváka) IPTV –1x TV, 1x STB na jednu přípojku lze připojit jen jeden IPTV STB k jednomu STB se připojuje jen 1x TV nejde o principiální vlastnost, ale o důsledek kapacitního omezení přípojky –pro souběžné sledování více programů by bylo nutné si pořídit více individuálních přípojek platit více služeb IPTV obecně: –k příjemci "cestuje" již jen jeden vybraný program –k výběru programu dochází "uvnitř" sítě poskytovatele síť

5 potenciál pro individualizaci IPTV –potenciál je velký každý příjemce má k dispozici individuální přenosový kanál –zpětný i dopředný ke každému příjemci se dopravuje (obecně) individuální obsah –lze realizovat (a realizují se) služby charakteru "on demand" O2 TV: –videotéka (půjčovna) –TV archiv (záznam, 1 týden) –…… ostatní varianty –potenciál je malý ke všem příjemcům je dopravován stejný obsah –k dispozici je pouze "společný" dopředný kanál pro eventuelní individualizaci musí být doplněn individuální dopředný i zpětný kanál –například pomocí ADSL alternativa: obsah na vyžádání je zasílán dávkově, nikoli v reálném čase –např. přes noc –služby charakteru "on demand" se realizují obtížně stejně jako interaktivní služby

6 dostupnost IPTV (služba O2 TV)

7 otázky do diskuse co považujete za největší přednost IPTV? –a co za největší problém, úskalí? jaké jsou (další) plány vaší firmy v oblasti IPTV? –jaká je aktuální dostupnost O2 TV? je nedávno ohlášených 5000 uživatelů O2 TV hodně nebo málo? co vás nejvíce těší a co nejvíce trápí, jako poskytovatele IPTV služeb? jak odhadujete, že se budou IPTV služby v ČR rozvíjet?

8 otázky do diskuse jak se operátorům daří zajišťovat nabídku videobsahu? –jak probíhají jednání s distributory a vlastníky obsahu? –je současná nabídka videotéky O2 TV dostatečná, velká nebo malá? máte problémy se zajištěním DRM? –obáváte se prolomení ochran?

9 otázky do diskuse jaké problémy hlásí uživatelé? –s čím si nedokáží poradit, co je trápí? –jaké problémy řešíte nejčastěji? je channel zapping v délce 3-5 sekund problémem? –stěžují si na to uživatelé?

10 otázky do diskuse kdy se u IPTV dočkáme vysokého rozlišení? –na Invexu 2006 bylo k vidění demo od O2 TV a 802.TV má princip "Pay per View" šanci se uchytit v ČR? –připravujete se na něj? kdy se dočkáme více programů z jednoho IPTV set-top boxu?

11 děkuji za pozornost Jiří Peterka www.earchiv.cz jiri@peterka.cz


Stáhnout ppt "Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka 31.10.2006. IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX."

Podobné prezentace


Reklamy Google