Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa MUDr. Dana Maňasková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa MUDr. Dana Maňasková"— Transkript prezentace:

1 Výživa MUDr. Dana Maňasková
Strava obecně - trávení a živiny Strava světová Strava naše normální a zdravá ? Strava deficitní Strava a alternativní přístupy Strava žádoucí a možnosti pomoci

2 Trávení Stravitelnost – předzpracování potravin Dutina ústní Žaludek
GI, GL, enzymy, termolabilní toxiny, zrání,… Dutina ústní Zuby, sliny, sliznice, pH Žaludek Překyselení Tenké střevo Žluč, slinivka Slepé střevo Tlusté střevo Zácpy, průjmy, nadýmání

3 Potravní alergeny a povinné značení
Obiloviny obsahující lepek Korýši Vejce Ryby Jádra podzemnice olejné (arašídy) Sójové boby (sója) Mléko včetně laktózy Suché skořápkové plody Celer Hořčice Sezamová semena (sezam) Oxid siřičitý a siřičitany Vlčí bob (lupina) Měkkýši

4 Celiakie - intolerance lepku
Geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění Vyvoláno účinkem tzv. prolaminů (zásobní proteiny povrchové části obilných zrn – klíčení, ochrana) Především gliadinem (nejagresivnější z frakcí lepku v pšenici) U ječmene se jedná o hordein a u žita o sekalin Minimálně škodlivý nebo dokonce vůbec je avenin z ovsa

5 Klasická forma celiakie v dospělém věku (plně rozvinutá)
Se vyskytuje pouze u 30–40 % nemocných Příznaky velmi kolísají, mohou i zcela chybět U většiny nemocných Je projevů onemocnění velmi málo Jsou nevýrazné Často mají mimostřevní charakter Podle studií z posledních let je zřejmé, že 80-85% pacientů s celiakií žádné zjevné nebo “typické” příznaky nemá a na celiakii se přichází náhodně V průběhu stárnutí Gastrointestinální symptomy celiakie slábnou Již u školních dětí často převažují mimostřevní příznaky Příznaky celiakie v pozdějším věku již nejsou tak bouřlivé Nejčastěji se vyskytují jen mírné bolesti břicha s občasnými řidšími stolicemi. Průjmy Jsou často jen nárazově Lehčího rázu Emočně závislé a proto i dlouhodobě hodnocené jako funkční, "nervové" U dětí se jedná hlavně o poruchu růstu. U neprospívajícího dítěte se zpomaleným růstovým tempem by měla být vždy vyloučena celiakie. Přibližně 1/3 dospělých udává celiakii nebo příznaky podezřelé z tohoto onemocnění v dětství. Projevy celiakie v dospělosti Se objevují nejčastěji mezi 25. až 40. rokem (30. a 50. rokem dle jiného zdroje) Může jim předcházet některá z celkových zátěžových situací (tzv. spouštěcích mechanismů)

6 Příznaky celiakie vázané na zažívací ústrojí
Mastné, objemné a nápadně zapáchající kyselé stolice Kašovité světlé chronické průjmy i 3x-4x /denně Těžké průjmy s dehydratací, minerálovým rozvratem, tzv. celiakální krize („gliadinový šok“) - V dnešní době vzácný Nepřibývání na váze, hubnutí, sklon k podvýživě Nechuť k jídlu až anorexie, ev. i časté zvracení Bolesti břicha od nevýrazných až po kolikovité Břišní diskomfort, plynatost Křeče, bolest a postupně vzedmuté, nafouklé břicho, které nápadně kontrastuje s hubenými končetinami U dospělých naopak i chronická až urputná zácpa, i obezita !!!

7 Mimostřevní projevy celiakie:
Celková slabost, únavový syndrom, apatie k okolí, ochablá svalovina Iritace, rozladěnost, plačtivost, mrzutost dětí, deprese Bolestivost kloubů a svalů Neprospívání v prvních měsících života, ani na ZŠ Hypovitaminózy Především D, E, K, A vitamínů, ale i dalších Slizniční změny Izolované zvýšení AST + ALT Krvácivé projevy Anémie Trombocytóza a hyposplenismus Poruchy imunity Opožděná puberta X menstruačního cyklu, Poruchy fertility, neplodnost či potence Osteopenie, osteoporóza nebo osteomalacie Poškození zubní skloviny Vyšším riziko vzniku některých typů střevních nádorů Dermatitis herpetiformis Duhring

8

9 Ulcerózní kolitida Chronický zánět Fáze klidu a aktivace
Změny a vředy povrchu sliznice konečníku a tlustého střeva

10 Symptomy střevní Tenesmy, bolestivá defekace
Malé množství stolice s hlenem ev. čerstvou krví Těžký průběh: I nad 15 stolic /d Nevolnost, křečovité bolesti břicha Ztráta chuti k jídlu, horečka, slabost, riziko sepse Anemie ze ztrát

11 Možné mimostřevní projevy
Kloubní postižení – zánětlivý výpotek Primární sklerotizujicí cholangitida - závažné !! Záněty rohovky a duhovky - až k těžkému x zraku Afty – často Kožní vyrážky – lupénka, erythema nodosum, pyoderma gangrenosum (po zhojení jizvy)

12 Cronova Choroba Chronické zánětlivé onemocnění V jakékoli části trávicího ústrojí Proniká celou stěnou = píštěle, abscesy, srůsty, stenózy, střevní neprůchodnost, krvácení… Bolesti podbřišku, hubnutí, únava, teplota, průjmy, většinou bez krve Vyrážky, kloubní a oční záněty, afty

13 Intolerance laktózy – co je „nemoc“ ?
Černoši snížení aktivity cca o 1/10 ve letech Některé bělošské populace mutací 2. chrom. pokles až v dospívání vysoká aktivita většinou celoživotně mohou konzumovat mléko a mléčné výrobky bez omezení po celou délku života Symptomy 30min-2h po požití, trv. až 3 dny: Nadýmání, pocity tlaku v břiše, průjmy s vodnatou, pěnovitou kyselou stolicí, může být i nevolnost, zvracení ale i zácpa

14 Syndrom dráždivého tračníku
Nejčastější onemocnění trávicí trubice X vyprazdňování stolice + břišní diskomfort event. bolest Formy: průjmovitá, zácpovitá a smíšená Příčiny různé: a) X motility s abnormální koordinací + patologicky vystupňovaný gastrokolický reflex b) následky bakteriálního zánětu tlustého střeva c) X senzorické funkce střeva + viscerální hyperalgezie d) zvýšená sekretorická aktivita kolické sliznice Diagnostika: klinický obraz + 0 závažných příznaků event. vyloučení váž. on.

15 Živiny ve stravě obecně
Cukry - Sacharidy Polysacharidy Vláknina Celulóza, hemicelulóza, lignin,... Pektin Škroby (amylóza, amylopektin,...) Glykogen Oligosacharidy (dextriny, maltodextriny,…) Disacharidy (laktóza, maltóza,…) Monosacharidy Glukóza Fruktóza

16 Bílkoviny - Proteiny Role v organismu ? Polypeptidy Oligopeptidy
Tripeptidy Dipeptidy Aminokyseliny Esenciální aminokyseliny Semiesenciální AMK Zásadotvorné, kyselinotvorné, … Biologická dostupnost

17 Tuky - lipidy Tryacylglyceroly - triglyceridy Mastné kyseliny
Nasycené mastné kyseliny Nenasycené mastné kyseliny Monoenové nenasycené mastné kyseliny - MUFA Polynenové nenasycené mastné kyseliny - PUFA Omega 3 MK Omega 6 MK Esenciální mastné kyseliny Cholesterol

18 Minerály a stopové prvky
Vitamíny Minerály a stopové prvky Rozpustné ve vodě Vitamín B1 (thiamin) Vitamín B2 (riboflavin) Vitamín B3 (niacin) Vitamín B5 (panthenol) Vitamín B6 (pyridoxin) Vitamín B7 (biotin) Vitamín B9 (kyselina listová) Vitamín B12 (cyanokobalamin) Vitamín C (k. askorbová) Rozpustné v tucích Vitamín D (cholekalfiferol) Vitamín E (tokoferol) Vitamín K Vitamín A (retinoidy) karotenoidy Betakaroten, zeaxantin, lutein, lykopen,... Na, K Mg, Ca, P, Zn, Cu, Fe, I, Se, Mn, Cr, Va...

19 Nežádoucí kontaminanty – antiživiny
Těžké kovy Rtuť Olovo Lehké kovy Hliník Polokovy Arzen Minerály Fluor Organické látky Aromatické uhlovodíky PCB Ftaláty Dioxiny aj. Toxiny rostlin, mikrobů, živočichů, hub aj. Antivitamíny (antagonisté vitamínů)

20 Strava světová 5 základních typů výživy ve světě dle hlavního zdroje E
1. Pšeničný Nejrozšířenější, většina vyspělých zemí Latinská Amerika, středomořské země a Blízký východ (Středomořsko-předoasijský , Západohindustánský) Ječmen, kukuřice, proso, maniok a rýže Bílkoviny: hovězí maso, méně luštěniny Většina Evropy (Evropský), Severní Ameriky (Andský), jih Latinské Ameriky (Brazilský, Jihoamerický vnitrozemský), Austrálie a jižní Afrika Bílkoviny: z mléčných výrobků typické pro vyspělé země Celiakie, ergotismus, nejčastější deficience: železo, vitamin A, vitamín C Málo masa, ryb, mléčných produktů, ovoce a zeleniny Mnoho fytátů – snižují biodostupnost minerálů, Fe, Zn

21 2. Rýžový Beri-beri Bílkoviny: ryby, vepřové maso, sója a arašídy
Bengálsko-myanmarský, Východoasijský pobřežní, Jihočínský, Malajsko-indonéský, Karibsko-panamský Jihovýchodní a východní Asie Bílkoviny: ryby, vepřové maso, sója a arašídy Karibik, severní části Latinské Ameriky Rýži doplňují: kukuřice, batáty, jamy a maniok Bílkoviny: hrách aj. luštěniny Beri-beri

22 3. Kukuřičný Mexicko-guatemalský Venezuelsko-guyanský Východoafrický
Ve Střední Americe Doplněno pšenicí a bramborami Bílkoviny: luštěniny, méně hovězí maso Východoafrický Doplněna prosem a čirokem Anemie, pelagra

23 4. Prosný – čirokový Také rýže, maniok, pšenice, kukuřice
Bílkoviny: arašídy, méně luštěniny Západně a centrálně africký Také jamy, batáty a z ovoce banány Bílkoviny: luštěniny Zemí při Indickém oceánu (jižní Asie) Bílkoviny: ryby Severočínský Bílkoviny: vepřové a skopové maso

24 5. Ostatní Mongolsko-tibetský (střední Asie) Tichooceánský ostrovní
Hlavní zdroj energie ječmen Bílkoviny: mléčné výrobky, skopové a kozí maso Tichooceánský ostrovní Energie především z hlíznatých kultur a ovoce Banány, kokosové ořechy Bílkoviny: ryby a vepřové maso Arktický polární-pobřežní Zdrojem energie především živočišné tuky Bílkoviny: ryby a maso divokých zvířat

25 Toxikologie potravin Pšenice: Lepek, námelové alkaloidy (ergotismus), fytáty, kontaminace rostlinami Senecio, Crotalaria (semeno 5,3 mg/g) a Heliotropium – pyrolizidinové alkaloidy (nádory jater, x cév) Kukuřice: aflatoxiny, trichotheceny vč.T-2 toxinu – r. Fusarium Limské fazole, kassava: kyanidotvorné látky: linamarin (kasavismus) Boby: vicin, convicin, divicin, isouramil (favismus) Maniok: kyanidotvorné látky: linamarin, lotaustralin Kapusta, zelí, brukev, brokolice: thioglykosidy – hydrolýzou isothiokyanáty a nitrily (x štítnou žlázu, mutagenní) Rajčata, lilek, brambory: glykoalkaloidy Brambory: solanin, chaconin, tomatin Měkkýši: toxiny planktonu - saxitoxin, gonyantotoxiny Ryby: Řasy Gambierdiscus toxicus – ciguatoxin (neurotox.), deriváty okadové kyseliny (shellfish poisoning – průjem)

26 Alergie Intolerance Civilizační onemocnění Obezita Hypertenze Diabetes Nádory Osteoporóza Dyslipidemie Obstipace Ateroskleróza Psychické změny Průjmy Orgánová selhání Zubní kazy

27

28 Změny ve spotřebě potravin za posledních 60 let v ČR
Maso vepřové x, drůbeží +, hovězí – Celková spotřeba masa: 1948 : 33,3 kg/os./rok na své maximum v roce 1989: 97,4 kg/os./rok : cca 81 kg/os./rok Chleba (60 let) -, pšeničné pečivo + Mléko (60 let) – Papriky a rajčata + Zelí, kapusta, květák, mrkev –, brambory (60 let o více než 50%) - - -

29 Nápoje Nealko nápoje více jak 29x + 1949: 10,1 l/os./rok
Pivo 1948: 76,2 l/os./rok 2005: 163,5 l/os./rok 2008: Nejvyšší konzum piva v EU Poté: Irové, Němci, Australané a Rakušané

30 Nově zavedené potraviny a BMI v USA
Nově zavedené produkty na trh v USA vedly k vzestupu prevalence BMI nad 25 500 1.000 1.500 2.000 2.500 1968 1973 1978 1983 1988 1993 1998 40 45 50 55 60 Počet nově zavedených produktů Prevalence BMI >25 Ingredience Cukrovinky, žvýkačky, svačinky BMI Pečivo Předkrmy Ovoce a zelenina Source: modified from Mc Crory et al, Am J Clin Nutr 1999;69:440-7 30

31 BMI klasifikace dle kritérií WHO
Obezita BMI klasifikace dle kritérií WHO Klasifikace Obezita I. stupně Obezita II. stupně Obezita III. stupně Podváha Normální váha Nadváha BMI (kg/m2) Riziko nemoci < 18,5 18,5 - 24,9 25,0 - 29,9 Zvýšené Průměrné 30,0 - 34,9 35,0 - 39,9 > 40,0 Vysoké Velmi vysoké Extrémně vysoké 31

32 metabolického syndromu
Metabolický syndrom a jeho medicinské důsledky Kritéria diagnózy metabolického syndromu Obvod pasu + 2 dodatečná kritéria znamenají metabolický syndrom (Dle ATP III = adult treatment panel III) (International Diabetes Federation tvrdí 94cm / 80cm ) > 40 in > 35 in Obvod pasu: HDL-cholesterol: Triglyceridy Glykémie Krevní tlak Muži Ženy 32

33 Globální prevalence obezity
2010 33

34 Hledání zdravější stravy
Návraty k prehistorické stravě, k tradicím a pokrmům našich babiček Komerční „svatozáře“ Paleodiety, diety dle krevních skupin aj. Racionální výživa „Způsob výživy obsahující určitá množství poživatin se zřetelem na společensky přijatelné zdraví, ekonomickou výhodnost a stravovací zvyklosti. Od zdravé stravy se může významně lišit." (Stratil 1993) Princip předběžné opatrnosti Lékařská doporučení – „klasika“ Propast: sporná doporučení x aplikace v praxi

35 Co se považuje za zdravá doporučení pro školní kuchyně
Šoltysová a kol., 2004: Vyhnout se máslovým jíškám Zahušťovat moukou, škrobovou moučkou, bramborem Proč ne vločkami, luštěninami, kroupy, droždím ? Nahradit část masa rostlinnými produkty - luštěninami, sójou, kukuřicí Proč kukuřicí ? Omezit maštění příloh, používat olej (rostlinný) Proč nenapíšou rovnou, aby se používal olivový olej ? Častěji přidávat vločky do polévek, zapékaných jídel Proč ne zeleninu a vejce do polévek a více čerstvých bylinek ? Proč nezakázat přípravu polévek z pytlíků s glutamátem ? Proč neomezit či nezrušit zapekaná jídla úplně ? Podávat zeleninové saláty nebo talíř obložit čerstvou zeleninou Moučník nahradit ovocem, ovocným salátem Při přípravě moučníků snížit dávku cukru a tuku na polovinu Pečení bez cukru ale ještě lépe, kdyby byla sladkost nepečená... K mazání chleba využít pomazánkové máslo, nízkotučné tavené sýry Proč raději nedoporučí přírodní sýry bez konzervantů, barviv, glutamátu a tavicích solí s přirozeným obsahem tuku ? Místo másla je lepší chléb máčet v olivovém oleji... V jídelníčku zdravých dětí se doporučuje dávat přednost mléčným výrobkům polotučným – jogurty od 2 do 5% tuku, sýry do 45% tuku. (Špelina, 2007)

36 Co považuji za rozumné Základní potraviny – bez přidaných E aj.
0 uzenin, pozor na vodu, barvy v mase aj. Žádný glutamát Škrobové přílohy nerozvařovat, omezovat a více nahrazovat zeleninou. Nepéct a nezapékat Pokud moučné výrobky, raději vlastní výroba z celozrnné žitné mouky, event. doslazení až za studena ( min. karamelizace) Netučné maso, polotučné tvarohy, ale žádné odtučněné light výrobky Vyhýbat se fruktóze a glukózo-fruktózovému sirupu ( = 0 slazených mléčných výrobků, neolizovat hliníková víčka…) Vejce – žádné sušené v prášku, žádná oxidace žloutku při přípravě Kvalitní oleje – olivový, lněný, kokosový,… (tuky ve skle, ne plastu) K mlsání – čerstvé ovoce - denně min. 1 jablko, vysokoprocentní čokolády, madle, vlašské ořechy, pokud cukroví, raději nepečené Nejlepší nápoj = voda bez bublinek Ve stravě pravidelně játra, vejce, mandle, jablko a droždí Žádné spálené, tepelná úprava jen nejnutnější = pečení minimálně V každém hlavním jídle (min. 3xd) mít zdroj bílkovin = číst etikety !!! …v souladu s metabolic balance pravidly…

37 Slow food Slow Food mezinárodní nezisková organizace
1986 novinář a gastronom Carlo Petrini - sdružení Arcigola (Piedmont, Itálie) Odezva na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald´s přímo na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě Založena jako odpor proti: Masivně se šířícímu globalizovanému stravování ve stylu fast food Průmyslové velkovýrobě potravin Standardizaci chutí Stále se zrychlujícímu životnímu tempu Mizení místních gastronomických tradic Slábnoucímu zájmu lidí o to, jaké jídlo jedí, odkud pochází a jak chutná Snaží se ukázat jak: Výroba a konzumace potravin ovlivňuje jednotlivce i společnost a životní prostředí Industrializace zemědělství a potravinářství ohrožuje tradiční kulturní vazby mezi člověkem a jídlem Oslabováním vztahů mezi spotřebiteli a výrobci Snaží se Chránit a vychutnávat místní produkty Zachovat tradiční postupy v zemědělství i výrobě a přípravě potravin Chránit biodiverzitu živočišných druhů a rostlinných odrůd

38 Slow cooking Pokrmy Zemědělci a jiní pracovníci Životní filozofie
Pokrm je připravován po dlouhou dobu, bez ohledu na technologii přípravy Vaření, dušení, pečení Pomalé hrnce - pro přípravu o nízké teplotě po dlouhou dobu Pokrmy Byly připraveny s péčí a s využitím vysoce kvalitních lokálních a sezónních surovin“ V souladu s kulinářskými tradicemi Přednostně v bio kvalitě a sezónně Jsou určeny k pomalé konzumaci a vychutnání Jsou součástí kompletního jídla; zejména regionální tradiční kuchyně Zemědělci a jiní pracovníci Byli spravedlivě odměňováni Životní filozofie „Užívání si života beze spěchu začíná u stolu“ Jídlo má mít klíčovou roli v rozvoji a udržování společnosti Snaha navracet jídlu jeho důstojnost Podpora poznávání různých chutí Souhra etických zásad a požitku z jídla

39 Vegetariánství Semivegetariánství Laktoovovegetariánství
Vyhýbají se červenému masu a uzeninám Přijímají drůbež a ryby Mírné riziko nedostatku železa - důraz na zdroje a dobré vstřebání Laktoovovegetariánství Vyhýbají se jakémukoliv masu, výrobkům z masa i rybám Mléko a vejce tolerují nejrozšířenější forma vegetariánství Rizika - především po ukončení kojení Nedostatku jódu a vzniku strumy - důraz na rostlinné zdroje Vit. D Železo (viz výše) Nutriční stav vegetariánských dětí v USA Výhody Velmi nízký přísun živočišných tuků = i polychlorovaných uhlovodíků (i bifenylů) v mateřském mléku Dieldrin Beta-benzen hexachlorid Laktovegetariánství Tolerují pouze mléko a výrobky z něj Rizika: Mléčné výrobky již nemusí sami o sobě zajistit dostatečný přísun vit. B12 Železo, jod (viz výše), nižší hladiny DHEAS Přínos: Nižší exkrece C peptidu, volného kortizolu, celkového 17-ketosteroid sulfátu u laktoveget. dospělých

40 Vitariánství - Syrová organická strava - Živá strava
Veganství Vyhýbají se jakýmkoliv živočišným produktům, včetně medu Rizika nedostatku: Vitamínu B 12 , Zinku, Vápníku, Bílkovin (L-karnitin, lysine, methionine, threonine ), Železa, Jódu , Vitaminu D, Energie, Fosforu , Vit. K , Vit. B6, B2 , Vit. A (především v pubertě) Vitariánství - Syrová organická strava - Živá strava Bez tepelných úprav Pouze namáčení a klíčení, drcení, mletí, sušení a vaření čajů Ovoce, zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko Nakličování, fermentování, odšťavňování ovoce a zeleniny, máčení ořechů a semínek a mletí, mixování a sušení při teplotě nepřevyšující 42 °C Rizika podobná jako u veganství: - Nadbytek vlákniny může působit podvýživu - Minerály a stopové prvky , Esenc. MK, Fe, Zn, Ca, B12, Vit. D - Nízký obsah energie, především bílkovin - Pokles HDL cholesterolu a vzestup homocysteinu Potravinové intolerance výraznější u tepelně nezpracovaných potravin Např.: sezamové semínko, sója, ořechy

41 Nesmí např. ani brambory a špenát
Frutariánství Přijímají pouze "neraněné" ovoce, ořechy a semena a některé druhy zeleniny Nesmí např. ani brambory a špenát Všestranný deficit výše zmíněných substancí - otázkou je jen doba trvání než dojde k vyčerpání tělesných zásob a deficit se stane laboratorně prokazatelný Nadbytek sacharidů

42 11 dní ve Slovenském Ráji Vitariáni – strava 2 x denně !!!
Před snídaní: cca 1 h jóga / rozcvička Snídaně cca 8-10h: 1. Česnek s jablkem 2. Máčené zrní a ořechy, ovoce (=nízké GL) Náročná túra cca km terénem Večeře cca 18h: Cibule s jablkem Zelenina, luční byliny, luštěniny – různé saláty Po večeři: jóga a dechová cvičení, zpěv Před spaním: 1. „Prašad“ – pár ořechů a suš. ovoce / kousek čokolády

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53 Adaptace Neuvěřitelná výkonnost a lehkost při stoupání do skal
Euforie a množství energie, chuť se protahovat a běhat Nechuť pozřít rohlík či chleba Silná plynatost první dny – všude svíčky Objemná stolice x krát denně, až ragády anu Po pár dnech padání kalhot 3. den po promoknutí a pozdní příchod – zima a hlad před večeří 11. den pevné rozhodnutí takto pokračovat

54 Cca po roce Vznik únavy, návaly mdlob, slabosti, rozostření
Strach z chybění nějaké živiny Postupně návaly silných chutí na maso Přílišná náročnost přípravy potravin Postupně kompromisy až O Poté opakovaně nižší konc. Hb (anemie) vs. Nedostatek železa B12 neznámo –pro jistotu doplnění injekčně

55

56 Podobné prvky s metabolic balance
Jablko denně Dlouhá pauza mezi jídly Chybí běžné pečivo Vyřadili kravské mléko – lze i v MB Dosti syrové zeleniny Trvání na dodržení striktní fáze min. 14 dní Pokud sladkosti / zhřešit, lépe večer než ráno Zkušenosti s rozpouštěním žlučník. kamenů a mizení alergií, ústupu chronic. bolestí aj. Nespočet intuitivních kombinací a receptů

57 Výhody metabolic balance proti vitariánství
Některé potraviny je vhodné tepelně „detoxikovat“ Důraz na bílkovinu v každé porci (včetně vajec event. i masa a ryb) 3 x d je snažší než 2 x d – ideální kompromis Lepší návod na kombinace jednotlivých potravin Menší riziko karencí ve stravě Příprava jídel vyžaduje méně času Najíst se v restauraci je menší problém Menší kvanta povinně konzumované zeleniny – méně nadýmání při adaptaci Netváří absolutně ani jako všelék, zná své limity Přísná fáze je individuální, flexibilní

58 metabolic balance® Dr. Wolf Funfack Ing. Silvia Bürkle Autoři
První plány vystaveny manuálně v roce Poté byl vyvinut speciální software. Společnost metabolic balance GmBH založena v roce 2002. Ke dnešnímu dni více než 3500 poradců ve více než 40 zemích v Evropě i ve světě. V roce 2013 překročena hranice plánů.

59 Co není metabolic balance®:
Žádné potravinové doplňky Žádné koktejly / šejky / proteinové prášky Žádné přístroje / lipolytické procedury Žádné krevní skupiny Žádná dělená strava Žádné počítání kilojoulů 59

60 metabolic balance 3 denní jídla a 5h pauzy:
Nízký E příjem X nehladovět / nemít chuť mlsat Hubnout tuk X neztrácet mnoho svaloviny Konkrétní jasný návod X zachovat volnost Přechod na normální stravu X nemít jo-jo efekt Zohledňuje: množství nových lékařských poznatků, aktualizce přímo v systému individuální potřeby klientů dynamiku potřeb během programu 60

61 rozdíly proti klasickým doporučením
metabolic balance a rozdíly proti klasickým doporučením 3 denní jídla a 5h pauzy Nízká glykemická zátěž (nálož, GL) Větší porce k večeři a příp. sladkosti raději večer 20-30% z celkové E kryto proteiny Pravidla využívající trávicí reflexy Důraz na kvalitní zdroje lipidů Práce s klientem – čas na jiná témata Vhodná pohybová aktivita - až s odstupem času Důraz na kvalitu spánku Jen zákl. suroviny = 0 sladidel, glutamátu, light potravin, minimum E-ček, … 61

62 Glukóza a sérový inzulín (po i.v. injekci glukózy)
Basics of blood sugar regulation Proč v metabolic balance 3 denní jídla a ne 5: Glukóza a sérový inzulín (po i.v. injekci glukózy) Glykémie (mg/ 100 ml) Lidé s normální hmotností Obézní lidé Minuty Glykémie (µE/ml) Minuty Obézní lidé Lidé s normální hmotností „Jídlo s vysokou GL 5x denně“ – Trvale vysoká produkce inzulínu = zátěž pro slinivku i tělo - „Inzulínová rezistence“ (necitlivost buněk k normálním hladinám inzulínu) - Hyperinzulinémie Zdroj: Karam, J.H. et al, 1963 62

63 Zvýšení hladin inzulínu vede k:
Basics of blood sugar regulation Zvýšení hladin inzulínu vede k: Cholesterol Triglyceridy Adrenalin Lipogeneze Kortisol Hemostáza DHEA HGH Lipolýza Fibrinolýza Melatonin Foxa2 63

64 Kdo vystavuje jídelní plány a provádí klienta programem
Lékaři Zdravotníci a výživoví poradci (po doložení jejich dosaženého vzdělání a kvalifikace v oboru) Vstupní školení –Úvodní seminář (3 dny) 1x ročně aktualizační seminář Možnosti dalšího vzdělávání: Přednášky, kurzy (i aktivní spolupráce): obezitologie, psychologie, vaření, workshopy 64

65 1. Informace, anamnéza, měření
Metabolic balance® program application JAK FUNGUJE METABOLIC BALANCE®? Proces 1. Informace, anamnéza, měření 4. fáze programu 2. Krevní testy 3. Jídelní plán 65

66 Čtyři fáze programu metabolic balance®
Výživa je cíleně změněna tak, aby odpovídala opravdovým potřebám metabolismu v programu metabolic balance®. Program je rozdělen do 4 fází: Fáze 1: Fáze 2: Fáze 3: Fáze 4: Preparation phase. Duration: 2 days Strict conversion phase. Duration: at least 14 days Přísná fáze Trvání: min. 14 dní Relaxed conversion phase. Duration: weeks up to months Přechodová fáze Trvání: tý – měs. Maintenance phase. Duration: unlimited Udržovací fáze Trvání:do konce života Přípravná fáze Trvání: 2 dny Pečlivá příprava na změnu jídelníčku: Sražení inzulinorezistence Redukce bakteriální nálože ve vyšších etážích GIT Tělo se přizpůsobuje nové frekvenci a skladbě stravy. Povoleny jsou pouze potraviny na individuálním seznamu. Přísná fáze trvá do dosažení cílové hmotnosti. Klient opatrně zkouší zařazovat potraviny, které nejsou na seznamu a sleduje vliv na hmotnost a subjektivní pocity. Když klient dosáhne své cílové hmotnosti. Jídlo převážně má nízkou glykemickou zátěž, obsahuje i dost potravin z individuálního seznamu. Fyzická aktivita již klientům nečiní potíže a je nedílnou součástí této fáze. Very important!! Metabolic balance is a program to change eating habits for the rest of your lives. Remember the definition of a stupid man, doing always the same things but hoping for other results! 66

67 Experimenty se stravou
Známky nevhodnosti výživy: Jednostrannost Obezita / podváha Málo bílkovin a - nebo významných zdrojů vitamínů ve stravě Obecně: objevuje se únava, úbytek svaloviny, zácpy, podrážděnost, psychická labilita, dlouhodobě se zhorší kvalita kůže, vlasů a nehtů Event. další známky proteino-energetického hladovění / specifických deficiencí

68 Špatná strava - malnutrice
Prosté hladovění, proteino-energetická malnutrice - marasmus, kachexie – „suché hladovění“ Postupný úbytek tukové i svalové hmoty Adaptační mechanismy organismu zpočátku zachovány Zpomalování metabolismu Albumin a další plazmatické proteiny nejsou výrazně snížené Imunoreaktivita dlouho zachována Hladovky, půsty vydávané za detoxikační postupy Celiakie, Nádory plic aj., mentální anorexie Stresové hladovění, kwashiorkor-like malnutrice Katabolický stav vzniklý během několika dní Podvýživa + těžké onemocnění Pokusy léčit různé nemoci hladovkami… Smíšené formy hladovění - marastický kwashiorkor Kwashiorkor – „vlhké hladovění“ (otoky)

69 Důsledky podvýživy - hladovění obecně
Poruchy růstu dětí (výška, hmotnost, obvody,...) PERCENTILOVÉ GRAFY Tělesná výška dítěte pod 3. percentilem pro daný věk hodnocená z jednorázového měření Růstová rychlost dítěte pod 25. percentilem pro daný věk vypočítána ze dvou přesných měření v odstupu alespoň 6-ti měsíců Výška je podvýživou ovlivněna dříve a více než hmotnost Nízký E příjem Chybění bílkovin Málo vitaminu D aj. Sledování růstu dětí - výživového stavu celé komunity Děti do 5-let nejzranitelnější skupinou !

70 1. kvartil 2. kvartil 3. kvartil 4. kvartil 5. percentil 25. percentil
medián

71 Další důsledky hladovění
Zpomalený psychomotorický vývin malých dětí Psychické poruchy Labilita, depresivita, podrážděnost, x soustředění a pozornosti, x učení, x paměti, x myšlení... apatie Pokles schopností podávat kvalitní duševní výkon !!! Zhoršení školního prospěchu a fungování v kolektivu může být důsledkem Snížení bazálního metabolismu (útlum funkce štítné žlázy, ztráta svaloviny a hmotnosti orgánů) Zimomřivost, slabost, nižší fyz. výkon aj. Poruchy zrání a dělení buněk (x regenerace tkání) Zhoršení hojení ran a regenerace orgánů Poruchy imunitního systému (x buněčná i protilátková imunita) imunosupresivní účinek Zvyšuje se riziko infekcí častá nemocnost, horší průběh a delší trvání nemocí X kůže, vypadávání vlasů, x růstu nehtů - křehké, lámavé aj. Místo chlupů jemné chmýří po celém těle Především na zádech, břichu a obličeji Senzitivní a suchá pokožka Na pažích a zádech X regenerace sliznic X Střevní stěna

72 Další důsledky hladovění
Pokles bílkovin v krvi Vyšší riziko poškození jater Zhoršená transportní funkce krve Ev. i pro kyslík - možný vznik anemie Nedostatečná antioxidační kapacita krve Zrychlené stárnutí !!! (marasmus) Snížená pufrační kapacita krve (schopnost udržet stálé pH) Výraznější metabolická acidóza Urychlení katabolismu (ztráta svaloviny a pojivových tkání) Ztráta svaloviny i srdeční, brániční, střevní,… Fyzická únava, zhoršení funkce srdce, střev aj. Měření obvodu svalstva paže (OSP) k detekci malnutrice Funkční svalové testy k detekci malnutrice Ruční dynamometrie = Měření síly stisku ruky pomocí dynamometru Hodnocení plicních funkcí = Měření maximální výdechové rychlosti a vteřinový výdech Kreatin-výškový index = přímo úměrný svalové hmotě jedince Pokles onkotického tlaku v žilní krvi = Tvorba otoků Nedostatečná tvorba enzymů = x trávení aj. X tvorby kolagenu - ztráty pojivových tkání osteopenie, osteoporóza (Až u 50 % pacientek s mentální anorexií !!!) Ztenčení cévních stěn = Snadná tvorba modřin X hojení ran, x tvorby jizev

73 Další důsledky hladovění
Kardiovaskulární změny Snížený srdeční výdej Pokles frekvence srdeční činnosti Pod 60 tepů / min. 95 % pacientek s restriktivní anorexií 92 % s purgativním typem onemocnění (zvracení, projímadla,...) Pokles krevního tlaku Závratě, slabosti Arytmie ev. se selháním srdce v důsledku minerálového rozvratu nejsou vyjímkou Obzvláště při vyšší fyzické zátěži - možný kolaps Nedostatek tukové tkáně Nízké a nestálé hladiny ženských hormonů v krvi Amenorea (chybění menstruace více než 3 měsíce - 1 z dg. krit. anorexie) X plodnosti Poruchy vývoje sekundárních pohlavních znaků s celoživotními následky Nízké hladiny i androgenů Nezájem o druhé pohlaví a sex Rychlá detekce nedostatečného množství tělesného tuku Měření jedné kožní řasy nad tricepsem nedominantní končetiny kaliperem Dostatečná řasa nad 7 mm u muže a nad 14 mm u ženy X spánku Podvyživení spí méně hluboce častěji se budí Celková doba spánku je u nich kratší Budí se brzy ráno Postižení všech orgánů Riziko chronických - trvalých následků Zvýšení nemocnosti a úmrtnosti obecně

74 Specifické potravní deficience zacíleno na ty nejčastější
1. Bílkoviny - proteiny - veg. 2. Železo – veg. 3. Jód – veg. 4. Vitamín A Vitamín B12 – veg. ?! Vitamín D – asi všichni !!! – veg. ?! Hořčík Omega 3 Vitamíny řady B (2, 6) – veg. K. listová Zinek – veg. Vápník – veg. Fosfor – veg. Veganství aj. přísnější formy vegetariánství při neznalosti rizik Jakákoliv dlouhodobě jednostranná strava s vyřazením významných zdrojů vitamínů a minerálů V mírné formě běžně i při „běžné stravě“, pokud si člověk nedává pozor…

75 Další možnosti pokračování přednášky
Diskuze – strava pro děti mimo domov hygienické normy (codex alimentarius), ohlašovací povinnosti aj.,… (změny od 2014…) výběr a koupě potravin, dotace skladování příprava pokrmů obecně jídelníčky aj. Dotazy - jakékoliv Fotky různých potravních deficiencí (27 slidů)


Stáhnout ppt "Výživa MUDr. Dana Maňasková"

Podobné prezentace


Reklamy Google