Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán."— Transkript prezentace:

1 3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán

2 I NTERNET A JEHO VÝVOJ V dobách studené války si vojenští experti v USA uvědomili, že nejlepším řešením pro propojení počítačů je decentralizovaná síť, která bude funkční i tehdy, když některý uzel sítě bude vyřazen z činnosti. ARPANET

3 S TRUČNÁ HISTORIE I NTERNETU V ČR 1992 – projekt „Realizace počítačové sítě vysokých škol, připojené k Internetu“ 1993 – síť uvedena do provozu (9 měst), později název CESNET Pozn. CESNETz.s.p.o,(zájm. sdružení právnických osob) je poskytovatelem služeb pro akad. sféru v ČR 1995 – služby poskytují další ISP (Internet Service Provider = Poskytovatel internetových služeb). Internet z akademnické půdy rozšiřuje do dalších oblastí. 2000 – 14 primárních ISP, kteří disponují přímým připojením do zahraničí, cca 200 sekundárních ISP, a tři velcí ASP (Application Service Provider = poskytovatel aplikačních služeb).

4 O RGANIZACE ŘÍDÍCÍ TECHNICKÝ VÝVOJ I NTERNETU ISOC (Internet Society) – zajišťuje výstavbu a koordinaci Internetu ve světovém měřítku. Schvaluje normy definované IETF. Je morální autoritou internetu. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) – pověřen řízením správného fungování adres internetu. Dává licence národním střediskům, které zpravují vlastní doménu země.

5 IAB (Internet Advisory Board) – dohlíží na technický vývoj internetu. Řídí standardizační práci. Vydává dokumenty RFC. IESG, IRSG „Steering Groups“, řídí práci IETF a IRTF, které mají velmi „volnou organizaci“ (vnáší řád do chaosu – kompenzují to, že samotné IETF a IRTF nemají žádné formální členství.).

6 IETF (Internet Engineering Task Force) – stavitelé internetu, členové IETF definují a připravují základní normy, jako protokol Ipv6. W3C (World Wide Web Consortium) – definuje normy pro web např. HTML, XML,… Standardy v Internetu dříve připravovali lidé z akademické sféry, nyní podniky (počítačové firmy). Pozn. Dokumenty RFC (Request for Comment – doslova přeloženo „žádost o komentář“) se využívají k publikování standardů, informačních materiálů, návrhů a výsledků experimentů.

7

8 Standardy vydává ISOC formálně IAB. ISOC nemá státu standardizační organizace - její standardy nemají statut standardů de jure - jde o standardy de facto – přesto jsou v praxi velmi důsledně dodržovány. Standardy týkající se TCP/IP jsou publikovány formou dokumentů RFC (STD). Výjimkou jsou standardy týkající se WEBu např. k HTML, XML, CSS, PICS, PNG – ty vydává konsorcium W3C jako svá doporučení. Je dohoda o tom, že relevantní doporučení W3C budou publikovány též jako dokumenty RFC.

9 Správou domény.cz je pověřeno sdružení CZ.NIX z.s.p.o. jeho pověření pochází od ICANN – původně jej získalo VC VŠCHT, posléze přešlo na firmu CoNET (Internet CZ, Eunet Czechia), v listopadu roku 1997 předáno sdružení NIX. CZ.NIX rozhoduje o tom, jaká jsou pravidla pro tvorbu domén 2. úrovně. Technickou správou v roli servisní organizace je EUnet Czechia s.r.o.


Stáhnout ppt "3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán."

Podobné prezentace


Reklamy Google