Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka"— Transkript prezentace:

1 V. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice projekt EUškola pro život, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (35. – 40. úloha) V. označení digitálního učebního materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.9.015

2 Metodické pokyny Autor: Mgr. Roman Kotlář Vytvořeno: červen 2012
Určeno pro 9. ročník Český jazyk 2. stupeň Téma: řešení úloh testů Scio Očekávané výstupy: aplikuje logickou úvahu a znalosti dosud osvojeného učiva při řešení úloh testů Scio Forma: žáci pracují samostatně Pomůcky: počítač, dataprojektor Zdroje: zadání testů Scio, obrázky – zdroj uveden přímo v daném slidu Další pokyny: Při práci lze využít hlasovací zařízení a vyhodnotit nejrychlejšího řešitele, který získá nejvíce z možného počtu bodů (Lze pracovat i ve skupinách, které mezi sebou soutěží. Pokud daná skupina nedokáže svoji úlohu vyřešit, může se o správné řešení pokusit jiná skupina.). Za podstatnou skutečnost lze považovat odůvodnění zvoleného řešení a pro kontrolu ukázat správné řešení. Hra může mít i více vítězů v případě rovnosti získaných bodů.

3 Úloha č. 35 testu Scio z českého jazyka pro 9. ročník (podzim 2012)
Společné zadání pro úlohu č Stará řecká ________________ vypráví o tom, jak horskou nymfu Echo z družiny bohyně Artemidy přivedla do neštěstí její vlastní upovídanost. Jednou, když zase povídala a povídala a nevěděla, kdy přestat, zdržela prý dlouhým vyprávěním samotnou bohyni Héru, aby nepřistihla svého záletného manžela, boha Dia. Héra se rozzlobila a nešťastnou Echo potrestala – od té chvíle nesměla nikdy sama promluvit jako první, mohla pouze opakovat vyřčená slova. Echo uprchla od svých družek daleko do opuštěných lesů a žila v ústraní. Až jednou se přihodilo, že potkala krásného mládence Narcise a zamilovala se do něho. Který z následujících termínů označuje žánr uvedeného textu, a patří tedy na vynechané místo? A) báje; B) báchorka; C) bajka; D) pohádka Řešení: A) báje B) báchorka C) bajka D) pohádka Správnou odpovědí je varianta A).

4 Úloha č. 36 testu Scio z českého jazyka pro 9. ročník (podzim 2012)
Společné zadání pro úlohu č Stará řecká ________________ vypráví o tom, jak horskou nymfu Echo z družiny bohyně Artemidy přivedla do neštěstí její vlastní upovídanost. Jednou, když zase povídala a povídala a nevěděla, kdy přestat, zdržela prý dlouhým vyprávěním samotnou bohyni Héru, aby nepřistihla svého záletného manžela, boha Dia. Héra se rozzlobila a nešťastnou Echo potrestala – od té chvíle nesměla nikdy sama promluvit jako první, mohla pouze opakovat vyřčená slova. Echo uprchla od svých družek daleko do opuštěných lesů a žila v ústraní. Až jednou se přihodilo, že potkala krásného mládence Narcise a zamilovala se do něho. Nymfa Echo z uvedeného textu dala jméno jistému jevu. Co znamená výraz echo? A) hlas; B) ozvěna; C) rým; D) tón Řešení: A) hlas B) ozvěna C) rým D) tón Správnou odpovědí je varianta B).

5 Úloha č. 37 testu Scio z českého jazyka pro 9. ročník (podzim 2012)
Společné zadání pro úlohu č Stará řecká ________________ vypráví o tom, jak horskou nymfu Echo z družiny bohyně Artemidy přivedla do neštěstí její vlastní upovídanost. Jednou, když zase povídala a povídala a nevěděla, kdy přestat, zdržela prý dlouhým vyprávěním samotnou bohyni Héru, aby nepřistihla svého záletného manžela, boha Dia. Héra se rozzlobila a nešťastnou Echo potrestala – od té chvíle nesměla nikdy sama promluvit jako první, mohla pouze opakovat vyřčená slova. Echo uprchla od svých družek daleko do opuštěných lesů a žila v ústraní. Až jednou se přihodilo, že potkala krásného mládence Narcise a zamilovala se do něho. Ve které z následujících možností z úvodního textu je chyba v určení větného členu? A) upovídanost – podmět; B) do lesů – předmět; C) opakovat – část přísudku; D) do něho – předmět Řešení: A) upovídanost – podmět B) do lesů – předmět C) opakovat – část přísudku D) do něho – předmět Správnou odpovědí je varianta C).

6 Úloha č. 38 testu Scio z českého jazyka pro 9. ročník (podzim 2012)
Společné zadání pro úlohu č Stará řecká ________________ vypráví o tom, jak horskou nymfu Echo z družiny bohyně Artemidy přivedla do neštěstí její vlastní upovídanost. Jednou, když zase povídala a povídala a nevěděla, kdy přestat, zdržela prý dlouhým vyprávěním samotnou bohyni Héru, aby nepřistihla svého záletného manžela, boha Dia. Héra se rozzlobila a nešťastnou Echo potrestala – od té chvíle nesměla nikdy sama promluvit jako první, mohla pouze opakovat vyřčená slova. Echo uprchla od svých družek daleko do opuštěných lesů a žila v ústraní. Až jednou se přihodilo, že potkala krásného mládence Narcise a zamilovala se do něho. Které z následujících tvrzení o vytučněném souvětí z úvodního textu je pravdivé? A) Podtržené souvětí je podřadné.; B) Zmiňované souvětí obsahuje větu podmínkovou.; C) Toto souvětí obsahuje všeobecný podmět.; D) Označené souvětí obsahuje tři věty hlavní. Řešení: A) Podtržené souvětí je podřadné. B) Zmiňované souvětí obsahuje větu podmínkovou. C) Toto souvětí obsahuje všeobecný podmět. D) Označené souvětí obsahuje tři věty hlavní. Správnou odpovědí je varianta A).

7 Úloha č. 39 testu Scio z českého jazyka pro 9. ročník (podzim 2012)
V 19. století byla na území Čech _______________ jazykem němčina, přesto však byla pro většinu obyvatel čeština jazykem ______________. Která z následujících dvojic výrazů se nejspíše hodí na vynechané místo v uvedené větě? A) oficiálním – úředním B) mateřským – národním C) národním – lidovým D) úředním – mateřským Řešení: A) oficiálním – úředním B) mateřským – národním C) národním – lidovým D) úředním – mateřským Správnou odpovědí je varianta D).

8 Úloha č. 40 testu Scio z českého jazyka pro 9. ročník (podzim 2012)
Který z následujících pojmů se obvykle neužívá v souvislosti s výstavou? A) expozice B) galerie C) scéna D) vernisáž Řešení: A) expozice B) galerie C) scéna D) vernisáž Správnou odpovědí je varianta C).


Stáhnout ppt "V. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka"

Podobné prezentace


Reklamy Google