Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_283_Mer Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Hana Merclová VY_32_INOVACE_05_PVP_283_Mer

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví Předmět ZPV Ročník 1. a 2. Název tematické oblasti (sady) Ekologie Název vzdělávacího materiálu Úprava pitné vody Anotace Prezentace slouží jako obrazová i textová podpora výuky a přispívá k prohloubení znalostí o vodě. Navazuje na prezentaci Voda a její vlastnosti. Rozšiřuje přehled použití vody v závislosti na jejím pH, dále výčet symbolů dle ČSN. Zhotoveno, (datum/období) 19. ledna 2013 Ověřeno 11. června 2013

3

4  Výtah z vyhlášky 376/2000 Sb.  „…zdravotně nezávadná voda,která ani při trvalém požívání nevyvolá onemocnění nebo poruchy zdraví, jejíž vlastnosti a jakost nebrání jejímu užívání pro hygienické potřeby fyzických osob…” Obr. 1: Pitná voda

5  Voda je čirá, průzračná tekutina bez zákalu  Obsahuje sraženiny  Celková tvrdost 2 - 4mmol/l  Obsah chloru 0,1 - 0,2mg chloru na 1l vody  Teplota 8 – 12°C  pH 6,5 – 9,5 Obr. 2: Mapa tvrdosti vody

6 Obr. 3: pH

7  Nesmí obsahovat patogenní mikroorganismy a toxické látky  Musí mít vyhovující složení a vlastnosti (barvu průzračnost, osvěžující chuť, přiměřenou tvrdost a obsah CO 2, obsahovat stopové prvky, nezapáchat) Obr. 4: Symboly používané pro pitnou vodu

8  V České republice se pitná voda získává úpravou surové vody z různých zdrojů  Povrchové zdroje vody – přibližně 55%  Podzemní zdroje vody – přibližně 45%  Cílem je zajistit zdravotní nezávadnost vody Obr. 5: Označení pitné a užitkové vody

9  Časté výkyvy kvality, je závislá na přírodních podmínkách (povodně, tání sněhu apod.)  Nejčastěji ji znečišťují organické látky, koloidy a řasy Obr. 6: Mapa povrchového vodstva ČR

10  Kvalitnější a stabilnější než povrchová voda  Nejdůležitější úpravy podzemní vody jsou  Odstranění oxidu uhličitého  Odmanganování  Odželeznění Obr. 7: Získávání podzemní vody

11  Na znečištění vody vlivem antropogenní činnosti se různou měrou podílí zemědělství, doprava, těžba nebo průmyslová výroba  Vliv mají také přírodní pochody jako sopečná činnost, sesuvy půdy, výplav toxických látek z podloží apod. Obr. 8: Sopka v Indonésii

12 Organické látky Bílkoviny, sacharidy a tuky Karcinogenní aromatické látky Průmyslové tuky a oleje Organická rozpouštědla Čistící prostředky (fenoly a tenzidy) Pesticidy Ropné produkty Patogenní zárodky Přemnožený plankton (eutrofizace – moc dusíku a fosforu) Anorganické látky Toxické látky (rtuť, kadmium z fosfátových hnojiv) Anorganické průmyslové kaly Anorganické soli Fosforečnany (prací prášky) Půdní a jílovité částice splavené v důsledku eroze

13  Opatření, které připraví vodu na čištění v úpravně  Využití bioeliminátorů, zbavujících vodu přebytečných živin  Denitrifikační bakterie snižují koncentraci dusičnanů Obr. 9: Denitrifikační bakterie

14  Samotná úprava probíhá v úpravnách pitné vody Základní principy úpravy vody Mechanický Biologický Fyzikálně-chemický Obr. 10: Filtry v jihlavské úpravně vody

15  Usazování  Odstraní z vody hrubší částice  Čiření  Zvětší velikost částic pro lepší filtraci  Filtrace  Zbaví vodu naprosté většiny mikroorganismů  Sorpce  Odstraní nízkomolekulární látky  Oxidace a dezinfekce  Rozruší některé organické látky  Aerace (provzdušňování)  Odstraní zápach  Odželezování a odmanganování  Odstraní železo a mangan z vody  Mikrobiologické a biologické úpravy vody  Odstraní zbytek bakterií a živin  Ostatní úpravy  Dekarbonizace, demineralizace, deionizace a další podle potřeby

16 Obr. 11: Úprava

17  Voda z úpravny vod putuje do vodojemů, kde je skladována a následně distribuována cílovým spotřebitelům Obr. 12: Vodojem v Úněticích

18 Obrázky staženy mezi 16:00 až 20:00, dostupnost ověřena Obr. 1: Pitná voda content/uploads/2012/02/WaterSupply_029.jpg Obr. 2: Mapa tvrdosti vody Obr. 3: pH H.jpg Obr. 4: Symboly používané pro pitnou vodu /voda.png Obr. 5: Označení pitné a užitkové vody Obr. 6: Mapa povrchového vodstva ČR n/002_mapa_vodni_toky_cr.jpg Obr. 7: Získávání podzemní vody jpg jpg Obr. 8: Sopka v Indonésii 01.jpg Obr. 9: Denitrifikační bakterie cz.com/graf/Thiobacillus_denitrificans.jpg Obr. 10: Filtry v jihlavské úpravně vody hlava/GAU_filtry.JPG Obr. 11: Úprava EB8-BCDF-1B42- D517C0E37D363E65/DW_WaterTreatmentProcess_ Final1.gif EB8-BCDF-1B42- D517C0E37D363E65/DW_WaterTreatmentProcess_ Final1.gif Obr. 12: Vodojem v Úněticích s/c/cb/%C3%9An%C4%9Btice,_z_Koz%C3%ADch_h% C5%99bet%C5%AF,_vodojem.jpg

19 Použité zdroje: Texty va_pitn%C3%A9_vody Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google