Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

premieR Daň silniční a platební styk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "premieR Daň silniční a platební styk"— Transkript prezentace:

1 premieR Daň silniční a platební styk
Ing. Jitka Zborková, Ph.D. Účetní informační systém cvičení 9

2 AGENDA CVIČENÍ kniha jízd, cestovní příkazy, daň silniční,
pokladní doklady, bankovní výpisy;

3 kniha jízd

4 KNIHA JÍZD V modulu evidence, zvolíme nabídku kniha jízd.
Vzhledem k tomu, že v seznamu vozidel máme pouze jedno auto, automaticky se nám otevře kniha jízd pro něj. Záznam založíme pomocí nabídky nová.

5 KNIHA JÍZD Nyní zadáme souhrnný záznam o jízdách v prosince 2014, který bude následně doložen konkrétními doklady. Datum – X účel – obchodní jednání, řidič – Vaše osoba, ujeto – dle zadání, čerpáno – dle zadání, skutečné spotřeba v l – dle zadání, cena za PHM – dle dokladů, cena za ostatní – dle dokladů, a uložíme.

6 KNIHA JÍZD Po uložení se záznam převede do tabulky, ze které jsou patrné veškeré údaje, včetně předpokládaného zůstatku PHM. Knihu jízd opustíme.

7 daň silniční

8 DAŇ SILNIČNÍ Daňové přiznání vytvoříme v modulu účetnictví, nabídka daňová kancelář.

9 DAŇ SILNIČNÍ Premier umožňuje automaticky sestavit a zpracovat daňová přiznání a statistická hlášení. Zvolíme daň silniční. V nabídce vybereme možnost nová a dále doplníme informace pro daňové přiznání.

10 DAŇ SILNIČNÍ Úvodní stránku přeskočíme pomocí horní zelené šipky.

11 DAŇ SILNIČNÍ Nyní musíme zadat informace o jednotlivých vozidlech, za které budeme silniční daň vypočítávat a hradit. Zvolíme možnost Nové vozidlo.

12 DAŇ SILNIČNÍ Zadáme informace o vozidle a necháme Premier určit a vypočítat výši daně. Ověřte, zda souhlasí s Vaším výpočtem. Pokud je vše v pořádku, potvrdíme zelenou „fajfkou“

13 DAŇ SILNIČNÍ Nyní bychom stejným způsobem zadali i ostatní vozidla. Protože žádné další nemáme, přejdeme pomocí zelené šipky (nahoře) na poslední stránku. Daňové přiznání uložíme pomocí zelené fajfky – a potvrdíme ANO.

14 DAŇ SILNIČNÍ Daňové přiznání budete potřebovat do semestrální práce – zvolíme tisk – export.

15 DAŇ SILNIČNÍ Zadáme kam se má vyexportovaný soubor uložit a zvolíme v jakém formátu jej chceme exportovat.

16 PLATEBNÍ STYK - POKLADNA

17 POKLADNA Pokladní doklady zaúčtujeme a zaevidujeme v modulu účetnictví, nabídka pokladna. Dále vybereme dokladovou řadu, v našem případě výdajové pokladní doklady. Již zde jsou proúčtované platby záloh.

18 POKLADNA Pokladní doklady zaúčtujeme a zaevidujeme v modulu účetnictví, nabídka pokladna. Dále vybereme dokladovou řadu, v našem případě výdajové pokladní doklady. Již zde jsou proúčtované platby záloh.

19 POKLADNA V seznamu výdajových pokladních dokladů je již zanesena platba zálohy za manažerské kurzy, případně ve Vašem případě zde bude i platba zálohy za vodné a stočné.

20 POKLADNA Pro evidenci nového dokladu zvolíme nabídku nová, premier zobrazí pouze možnosti pro výdej (dle volby dokladové řady) a jednotlivé možnosti, co lze proúčtovat. Pro zaúčtování nákupů (bez vazby na FAP – jinak možnost 9) zvolíme možnost 7 – nákupy.

21 POKLADNA Do hlavičky dokladu zadáme datum a zvolíme F3 Nový pro zaúčtování konkrétní položky.

22 POKLADNA Zadáme informace – označení dodávky = parkovací karta, kód DPH – neplátce, zadáme částky a předkontaci a pak doklad uložíme.

23 POKLADNA Premier zanese položku do tabulky a pokud je vše v pořádku – data, částka, zaúčtování, doklad jako celek uložíme.

24 POKLADNA Nyní zaevidujeme veškeré následující doklady stejným způsobem. … Pomocí nabídky zůstatky F11, ověříme konečný zůstatek v pokladně.

25 POKLADNA Pomocí nabídky zůstatky F11, ověříme konečný zůstatek v pokladně. Pozn.: je nutné stát na posledním řádku!

26 POKLADNA Nyní zaevidujeme poslední operaci – převod přebytečné hotovosti do pokladny – zvolíme možnost převod na bú či jinou pokladnu. Zadáme datum a částku, premier automaticky nabídne předkontaci a doklad uložíme.

27 PLATEBNÍ STYK - BANKA

28 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Bankovní výpis zaúčtujeme v modulu účetnictví, nabídka bankovní účty. Zvolíme dokladovou řadu - VBU

29 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Pro zaúčtování výpisu máme dvě možnosti: účtovat ho ručně pomocí nabídky nová (= náš případ ), výpisy si elektronicky stáhnout a premier většinu plateb dle variabilních symbolů zaúčtuje sám

30 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Nyní musíme vybrat, co chceme zaúčtovat: úhradu faktur – odběratelé hradí nám – možnost 2, úhrada VF, platbu faktur – my platíme dodavatelům – možnost 3, platba PF běžný zápis – například bankovní poplatky, úroky, převody z pokladny a jiných účtů, … tj tam, kde není vazba na obchodní partnery. V našem případě je první přijatá platba od zákazníka – Jitka Zborková, možnost 2

31 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Při úhradě či platbě faktury ji musíme v systému najít. To můžeme učinit dvojím způsobem: a) zvolit F8 – seznam všech faktur, dále možnost hledat ve fakturách a pomocí ENTER se proklikat (několikrát) až do celkového seznamu všech faktur a vybrat tu, co hledáme….

32 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Při úhradě či platbě faktury ji musíme v systému najít. To můžeme učinit dvojím způsobem: a) zvolit F8 – seznam všech faktur, dále možnost hledat ve fakturách a pomocí ENTER se proklikat (několikrát) až do celkového seznamu všech faktur a vybrat tu, co hledáme…. Stoupneme si na daný řádek a potvrdíme výběr ENTER

33 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Při úhradě či platbě faktury ji musíme v systému najít. To můžeme učinit dvojím způsobem: b) zadáme část vyhledávaného názvu – čím kratší, tím lepší (nestane se, že se přepíšete…) a potvrdíme ENTER

34 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Premier doklad najde a nabídne jej k úhradě / platbě… Datum dle výpisu – tedy ke konci měsíce. Musíme zkontrolovat částku (faktura můžeme být nedoplacená či přeplacená – musí souhlasit dle výpisu)! Zvolíme uložit a pokračovat, což znamená, že Premier příště použije stejné číslo a datum výpisu.

35 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
A stejným způsobem pokračujeme dále, nyní platíme fakturu přijatou dodavateli… Stejným způsobem i ostatní položky…

36 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Takto vypadá kompletní zaúčtování výpisu ve společnosti Viktorka…

37 ÚČTOVÁNÍ BANKOVNÍCH VÝPISŮ
Pro kontrolu zvolíme ve spodní nabídce možnost zůstatky, musíme stát na posledním řádku. Stav nám musí souhlasit s bankovním výpisem.

38 dnešek máte za sebou 


Stáhnout ppt "premieR Daň silniční a platební styk"

Podobné prezentace


Reklamy Google