Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svátky dřeva v Žamberku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svátky dřeva v Žamberku"— Transkript prezentace:

1 Svátky dřeva v Žamberku
Významná tradiční regionální kulturně společenská událost každoročně pořádaná v měsíci červnu Městským muzeem v Žamberku ve spolupráci se Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku v budově Městského muzea v Žamberku a v prostorách Střední školy OŘS v zámku v Žamberku. 1. část Řezbáři

2 Adresováno milovníkům přírody a přátelům výtvarného umění
Vážení přátelé výtvarného kumštu! Dovolte mi, abych vás touto formou pozval na výstavu krásných a smysluplných prací mistrů řemesel vystavujících na jedné z velmi zajímavých tradičních kulturně společenských akcí pod názvem Z důvodu přehlednosti jsem tuto svou prezentaci rozdělil do tří částí. V té první je možno si prohlédnout práce uměleckých řezbářů pracujících s dlátem i s motorovou pilou. V druhé jsou ukázky práce betlemářů, loutkářů, soustružníků, korytářů a tvůrců hraček, šperků, masek a hudebních nástrojů. Ta třetí je zaměřena na práce intarzistů, malířů, modelářů a zpracovatelů dalších přírodních materiálů. Pokud po prohlédnutí těchto mých prezentací zjistíte, že vás alespoň trochu oslovily, pošlete je, prosím, těm svým přátelům, kteří mají, stejně jako vy v lásce přírodu a mají pozitivní vztah k její kráse a k zachycení její krásy kresbou, malbou a ztvárněním do hlíny či kamene, a především k jejímu vykouzlení z krásného a ušlechtilého živého přírodního zdroje, ze dřeva a z dalších přírodních materiálů obdařených také neobyčejnou vnitřní krásou a kouzlem. Ing. Karel Jedlička kontakt: VIII. ročník Svátků dřeva v Žamberku konaný ve dnech 20. až 22. června 2008

3 Organizační zabezpečení
Svátky dřeva v Žamberku vycházejí z bohaté regionální tradice práce se dřevem. Jsou konány jako výraz úcty ke dřevu a uznání řemeslné a umělecké práce minulých generací i současných mistrů řemesla a uměleckých tvůrců. Patronem Svátků dřeva je Městský úřad v Žamberku zastoupený starostou města Mgr. Tomášem Kalousem. Za dobrou organizaci třídenní akce odpovídá ředitelka Městského muzea v Žamberku PhDr. Marie Otavová ve spolupráci s pedagogem Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku Ing. Stanislavem Cukorem. Dokonalou organizaci Svátků dřeva si však už neumíme představit ani bez mistra diplomacie Doc. PhDr. Václava Šplíchala, Csc., který přišel s návrhem prezentovat umění žijících i nežijících mistrů řemesel, která užívají dřevo. Na základě průzkumu našel více než 120 rozmanitých řemesel, která dřevo využívají. Je reprezentantem EDICE ZLATÉ RUCE VYDAVATELSTVÍ GOLEMPRESS Kontakty: , , , ,

4 Pan Bedřich Šilar Mimořádně nadaný řezbář, betlemář a loutkář z Lanškrouna. Výtvarník s nevyčerpatelnou invencí a mimořádnou kreativitou a zručností. Mnohaletý vystavovatel Svátků dřeva v Žamberku

5 Pan Jan Rejman Spolu se svými dcerami, Janou, Ladou a Květou, se stal zakladatelem rodinné tradice mimořádně talentovaných umělců tvořících svá krásná díla nejen ve dřevě, ale i v kameni a to nejen v klasickém, ale i v moderním provedení.

6 Pan Štefan Hrudka Mimořádně talentovaný a zručný výtvarník z Vlčkovic. Řezbář, betlemář, loutkář, výrobce volných plastik, ozdobných rámů a zrcadel a drobných reliéfních plastik zdobících židle, křesla, nábytek a pažby střelných zbraní.

7 Pan Vladimír Beneš Tichý a skromný, mimořádně talentovaný a zručný výtvarník ze Sobkovic. Malíř a řezbář pracující především s tvrdým dřevem a kovem na starožitných předmětech a zámeckých interiérech (Hluboká, Lednice, Laterna Magika, pražské metro, Ďáblova bible apod.)

8 Pan Petr Steffan Mladý, mimořádně talentovaný výtvarník a řezbář z Městečka Trnávka. Věnuje se především křesťanské sakrální tématice. Inspiraci hledá v Bohu a snaží se předávat radostné poselství evangelia Mezi jeho díla patří betlémy, plastiky a sošky, rámy zrcadel, pažby zbraní a podložky pro paroží.

9 Pan Vladimír Sedláček Velmi nadaný a zručný výtvarník z České Rybné. Řezbář, tvůrce nádherných volných plastik pracující především s tvrdým dřevem, s jilmem a dubem. Příležitostně se věnuje i restaurátorské práci při opravách dřevěných hodin a luxusního nábytku.

10 Pan Jaroslav Buncko Mimořádně nadaný výtvarník z Rajhradic. Je řezbářem, který již měl možnost ověřit si své schopnosti i na výstavách v cizině.

11 Pan Jiří Pecháček Talentovaný výtvarník, malíř akvarelů a olejomaleb, fotograf a řezbář z Dolní Dobrouče. Jeho řezbářské práce se vyznačují originálním rukopisem, krásnými jednoduchými, čistými liniemi tvarů bez zbytečných příkras a výtvarných detailů.

12 Pan Václav Fait Kreslíř, malíř, řezbář a betlemář z Letohradu. Bývalý strojvůdce na lokomotivách. Jeho věčným námětem je příroda a krása krajiny. Jeho celoživotní láskou a vášní jsou lokomotivy. Vyřezává také skříňky k hodinám.

13 Pan Josef Faltus Svérázný řezbář a výtvarník z Jablonného nad Orlicí. Své osobité loutky, volné plastiky a užitkové předměty, včetně neobvyklých kompozic, tvoří pro radost sám sobě, rodině a přátelům.

14 Pan Jaroslav Pecháček Výtvarník a řezbář z Hřibin u Kostelce nad Orlicí, který vyřezává motorovou pilou své monumentální sochy vhodné do venkovního prostředí. Svá díla vytváří téměř výlučně v jednoduchém provedení, bez zásahu řezbářských dlát a jiných nástrojů k jejich jemnějšímu opracování.

15 Pan Jan Rázek Výtvarník a řezbář z Javornice u Rychnova nad Kněžnou, který motorovou pilou vytváří svá monumentální díla stylizovaných originálních velkých plastik postaviček a zvířat Tvoří však i subtilnější drobné plastiky, svícny a lampy s použitím řezbářských dlát k jejich jemnějšímu opracování.

16 Ing. Stanislav Cukor Středoškolský profesor na Střední škole OŘS v Žamberku vyučující především učně oboru truhlář. Výtvarník, řezbář a soustružník dřeva, výrobce nábytku, užitkových předmětů, hraček a šperků. Je jedním z hlavních garantů úspěšnosti našich Svátku dřeva v Žamberku.

17 Ing. Karel Jedlička Pedagog. Bývalý ředitel nynější Střední školy OŘS v zámku v Žamberku. Výtvarník, laický kreslíř, keramik a řezbář. Tvůrce této prezentace a internetových stránek Svátku dřeva v Žamberku:


Stáhnout ppt "Svátky dřeva v Žamberku"

Podobné prezentace


Reklamy Google