Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejdříve láska a později parazité Michal Giboda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejdříve láska a později parazité Michal Giboda."— Transkript prezentace:

1 Nejdříve láska a později parazité Michal Giboda

2

3 Historie objevu původce malárie Patrick Manson Na samém počátku byl skotský lékař sir Patrick Manson posedlý myšlenkou, že malárii přenáší komár. „Komárový“ Manson s posedlostí sobě vlastní odjel do Itálie, pochytal tam množství komárů a předhodil jim v Londýně svého nejstaršího syna. Ve městě, kde o malárii do té doby jen slyšeli, byl Manson junior skutečně nakažen. Malárie – z itálského mall´ária co znamená zlý vzduch. Sir Ronald Ross Sir Ronald Ross potvrdil u ptáků že malárie se skutečně přenáší komáři. Z a objev přenášeče choroby dostal roku 1902 Ronald Ross Nobelovu cenu.

4 Charles L. A. LaveranFrancouzský lékař Charles L. A. Laveran, ve vojenské nemocnici v Alžíru objevil v roce 1880 v krvi nemocného malárií prvoka Plasmodium, po česku zimničku. Později ji doložil i v útrobách komára rodu Anopheles. V roce 1907 se stal laureátem Nobelovy ceny. Prstence (merozoity) a gametocyty v periferní krvi Prstence (merozoity) a gametocyty v periferní krvi

5 Prstence (merozoity) jako sluchátka v tlustém nátěru

6 Zralý schizont v nátěru z periferní krve

7 Komár Anopheles nasál krev krásné Kambodžanky v niž byly gametocyty P. falciparum. Po určitém vývojovém procesu se ve stene jeho žaludku objevily oocysty nimiž přenesl malárii na jinou krásnou Kambodžanku.

8

9 Malárie patří mezi největší masové „zabijáky“ a rozhodovala o vítězstvích ve válkách

10

11

12

13 Studium rezistence na antimalarika a klinické formy malarie

14

15 Pohled na Portorico ze satelitu. Zde se psala historie schistosomozy

16 Žánrové obrázky Puerto Rica

17

18 Observatoř ARECIBO a její radioteleskop

19

20 Fibrotický periovální granulom (Barveno: Sírius red)

21

22 Vlevo uprostřed je Biomphalaria glabrata, přenašeč Schistosoma mansoni. Úplně dole je přivandrovalec Thiara granifera který se ve vodách Portorika nekontrolovaně rozmnožil (obr. vpravo) do té míry, že vytlačil ze všech stojatých vod přenašeče schistosomy. „Matka příroda vyřešila problém“.

23 Vědec který se obírá jen vědou, který nedovede mít požitek z umění a nedovede se jím obohatit, je vlastně neúplný člověk. (Lucretius: De rerum natura).


Stáhnout ppt "Nejdříve láska a později parazité Michal Giboda."

Podobné prezentace


Reklamy Google