Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po B"— Transkript prezentace:

1 Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po B
autor: Jana Slejšková

2 pobít pobýt strávit nějaký čas pokrýt plochu

3 Pod vodou pob_l celých 30 minut. Čím pokrývač pob_l střechu?
Doplňte y, ý/i, í a věty napište do sešitu. Pod vodou pob_l celých 30 minut. Čím pokrývač pob_l střechu? Pob_li u nás celý týden. Tatínek pob_l prkno hřebíky.

4 Pod vodou pobyl celých 30 minut. Čím pokrývač pobil střechu?
Zkontrolujte si podle správného řešení. Pod vodou pobyl celých 30 minut. Čím pokrývač pobil střechu? Pobyli u nás celý týden. Tatínek pobil prkno hřebíky.

5 bílý býlí rostlina - plevel mající bílou barvu

6 Babička vytrhala b_lí ze záhonu. B_lí najdeme v atlase rostlin.
Doplňte i, í/y, ý a věty napište do sešitu. Hrůzou byl celý b_lý. Babička vytrhala b_lí ze záhonu. B_lí najdeme v atlase rostlin. Sídlem amerického prezidenta je B_lý dům.

7 Babička vytrhala býlí ze záhonu. Býlí najdeme v atlase rostlin.
Zkontrolujte si podle správného řešení. Hrůzou byl celý bílý. Babička vytrhala býlí ze záhonu. Býlí najdeme v atlase rostlin. Sídlem amerického prezidenta je Bílý dům.

8 nabít nabýt něco získat vsunout náboj

9 Voják umí rychle nab_t svoji pušku.
Doplňte i, í/y, ý a věty napište do sešitu. Voják umí rychle nab_t svoji pušku. Nab_jení baterií trvá asi dvě hodiny. Na univerzitě nab_l nové vědomosti. Po smrti bohatého strýce nab_l velké jmění.

10 Voják umí rychle nabít svoji pušku.
Zkontrolujte si podle správného řešení. Voják umí rychle nabít svoji pušku. Nabíjení baterií trvá asi dvě hodiny. Na univerzitě nabyl nové vědomosti. Po smrti bohatého strýce nabyl velké jmění.

11 zbít zbýt zůstat poslední ztlouci

12 Zb_la mi poslední sušenka. Při vloupání zb_li paní prodavačku.
Doplňte i, í/y, ý a věty napište do sešitu. Zb_la mi poslední sušenka. Při vloupání zb_li paní prodavačku. Zb_l svého psa a šel do vězení. Zb_tek omáčky dáme do lednice. Nezb_l ti ještě jeden koláč?

13 Zbyla mi poslední sušenka. Při vloupání zbili paní prodavačku.
Zkontrolujte si podle správného řešení. Zbyla mi poslední sušenka. Při vloupání zbili paní prodavačku. Zbil svého psa a šel do vězení. Zbytek omáčky dáme do lednice. Nezbyl ti ještě jeden koláč?

14 odbít odbýt neudělat pořádně odtlouci (půlnoc)

15 Nesmíš odb_vat svoji práci. Čekáme, až odb_ jí půlnoc.
Doplňte i, í/y, ý a věty napište do sešitu. Nesmíš odb_vat svoji práci. Čekáme, až odb_ jí půlnoc. Maminka se zlobila, že často odb_vám domácí úkoly. Na kostelní věži právě odb_ jí osm hodin.

16 Nesmíš odbývat svoji práci. Čekáme, až odbíjí půlnoc.
Zkontrolujte si podle správného řešení. Nesmíš odbývat svoji práci. Čekáme, až odbíjí půlnoc. Maminka se zlobila, že často odbývám domácí úkoly. Na kostelní věži právě odbíjí osm hodin.

17 bidlo bydlo živobytí, obydlí dlouhá tyč

18 Doplňte i, í/y, ý a věty napište do sešitu.
Pálí ho dobré b_dlo. Dlouhým b_dlem vyzkoušel hloubku vody. Peřiny přehodil přes b_dlo za domem. Protože byl velmi hubený, dali mu přezdívku B_dlo. Už jako malý snil o dobrém b_dle.

19 Dlouhým bidlem vyzkoušel hloubku vody.
Zkontrolujte si podle správného řešení. Pálí ho dobré bydlo. Dlouhým bidlem vyzkoušel hloubku vody. Peřiny přehodil přes bidlo za domem. Protože byl velmi hubený, dali mu přezdívku Bidlo. Už jako malý snil o dobrém bydle.

20 přibít přibýt získat navíc přitlouci hřebíkem

21 Do třídy nám přib_l nový spolužák.
Doplňte i, í/y, ý a věty napište do sešitu. Do třídy nám přib_l nový spolužák. Po sladkém můžeme začít přib_vat na váze. Tatínek přib_l na zeď náš nový obraz. Stál tam jako přib_tý.

22 Do třídy nám přibyl nový spolužák.
Zkontrolujte si podle správného řešení. Do třídy nám přibyl nový spolužák. Po sladkém můžeme začít přibývat na váze. Tatínek přibil na zeď náš nový obraz. Stál tam jako přibitý.

23 bít být existovat tlouci

24 Na prázdninách jsem b_la u babičky. Vztekloun b_l pěstí do stolu.
Doplňte i, í/y, ý a věty napište do sešitu. Na prázdninách jsem b_la u babičky. Vztekloun b_l pěstí do stolu. Jako malá chtěla b_t princeznou. Své spolužáky nesmíš nikdy b_t.

25 Na prázdninách jsem byla u babičky. Vztekloun bil pěstí do stolu.
Zkontrolujte si podle správného řešení. Na prázdninách jsem byla u babičky. Vztekloun bil pěstí do stolu. Jako malá chtěla být princeznou. Své spolužáky nesmíš nikdy bít.

26 Na závěr zkuste sami vymyslet další podobné dvojice slov
Na závěr zkuste sami vymyslet další podobné dvojice slov. Napište je do sešitu a použijte je ve větách.


Stáhnout ppt "Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po B"

Podobné prezentace


Reklamy Google