Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Videoklip Snažme se řídit podle všech značek, které na silnici uvidíme a snad tím zabráníme nějaké zbytečné nehodě!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Videoklip Snažme se řídit podle všech značek, které na silnici uvidíme a snad tím zabráníme nějaké zbytečné nehodě!"— Transkript prezentace:

1

2 Videoklip

3

4 Snažme se řídit podle všech značek, které na silnici uvidíme a snad tím zabráníme nějaké zbytečné nehodě!

5 Desatero pro chodce 1.Po chodníku choď vždy po pravé straně 2.Když jdeš po silnici, choď vždy po levé straně (nejvíce u kraje) 3.I pro chodce platí pravidla silničního provozu 4.Chodcem jsi, i když jedeš na kolečkových bruslích 5.Silnici se snaž přecházen jen po přechodech 6.Když musíš přejít a není tam přechod, přecházej kolmo, co nejrychleji 7.Když přecházíš vždy se rozhlédni nejdříve nalevo a pak napravo 8.Pokus se nosit pestré oblečení, aby tě řidiči lépe uviděli 9.U silnice a na silnici si nikdy nehraj 10.Buď ohleduplný i k ostatním účástníkům silničního provozu

6 Nepříjemným jevem, kterému se v posledních letech věnuje nemálo pozornosti, je násilí na silnicích. Zprávy o řidičích, kteří si vylévají zlost na jiných řidičích, začínají být naprosto běžné. Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu provedl průzkum, při němž se zjistilo, že řidiči považují za jeden z důvodů narůstající agresivity na silnicích „zvýšený provoz a dopravní zácpy“. Jak se zvyšuje hustota provozu, zvyšuje se i nebezpečí, že lidé přijdou o život. Každý rok zahyne při dopravních nehodách přes milion lidí a toto číslo neustále stoupá. V některých zemích je nebezpečí obzvlášť vysoké. Odborníci z Evropské komise zjistili, že „v poměru na jeden milion obyvatel umírá v Řecku na silnicích 690 lidí, zatímco ve Švédsku jen 120“.

7 1.Alkoholické nápoje jsou převážně povzbuzující ANO – NE 2.Alkohol lidskému tělu škodí v každém množství ANO – NE 3.Všechny alk. Nápoje (lihoviny, víno, pivo) působí stejně rychle ANO – NE 4.Rychleji vystřízlivíme, když se napijeme černé kávy nebo se osprchujeme studenou vodou ANO - NE 5. Stejné množství alkoholu vyvolává stejné účinky u každého ANO – NE 6. Opilost je totéž, co alkoholismus ANO – NE 7. Střídání různých alk. nápojů pomáhá, aby se člověk neopil ANO – NE 8. Tělo tráví alkohol stejně jako potravu ANO - NE

8 1. NESPRÁVNĚ. Alkohol působí převážně jako uklidňující prostředek. Povznesenou náladu vyvolává tím, že potlačuje nebo snižuje neklid, takže se člověk po požití alkoholu cítí uvolněný a jeho úzkost se zmenšuje. 2. NESPRÁVNĚ. Umírněné a střídmé požívání alkoholu zřejmě tělu příliš neškodí. Ale dlouhodobé a nemírné pití může poškozovat srdce, mozek a jiné orgány. 3. NESPRÁVNĚ. Lihoviny působí obvykle rychleji než víno nebo pivo. 4. NESPRÁVNĚ. Káva tě sice může do jisté míry probudit a po chladné sprše je člověk mokrý, ale alkohol zůstane v těle tak dlouho, dokud není v játrech metabolizován rychlostí asi 15 gramů za hodinu. 5. NESPRÁVNĚ. Působení alkoholu závisí na celé řadě činitelů, například na tělesné váze a na předcházejícím příjmu potravy. 6. NESPRÁVNĚ. Opilost je následek nemírného požití alkoholu. Alkoholismus se vyznačuje tím, že člověk již své pití neovládá. Alkoholikem však není každý, kdo se opije, a ne každý alkoholik se opije. 7. NESPRÁVNĚ. Opilost je výsledek celkového množství požitého alkoholu, bez ohledu na to, zda je obsažen v ginu, whisky, vodce nebo něčem jiném. 8. NESPRÁVNĚ. Alkohol se nemusí trávit pomalu jako většina ostatní potravy. Asi 20 procent projde ihned žaludeční stěnou do krve. Zbytek přechází ze žaludku do tenkého střeva a odtud do krve.

9 VÝMYSL: Několik piv vůbec nevadí; můžeš si klidně sednout za volant. SKUTEČNOST: „Alkohol ve dvou sklenicích piva [po 0,3 litru], pokud jsi jej zkonzumoval v době kratší než jedna hodina, sníží reakci řidiče o 2/5 sekundy, čímž se při rychlosti 90 kilometrů za hodinu prodlouží brzdná dráha o 10 metrů — a to může být právě rozdíl mezi těsným uniknutím nehodě a skutečnou srážkou.“ VÝMYSL: Můžeme klidně řídit, pokud necítíme, že jsme opilí. SKUTEČNOST: Je nebezpečné spoléhat se na své pocity. Alkohol působí klamnou představu, že je s člověkem všechno v pořádku. Opilý člověk si myslí, že má sebekontrolu, ale ve skutečnosti jsou jeho schopnosti snížené. Jestliže je pro každého nebezpečné řídit motorové vozidlo po požití alkoholu, pak je to pro mladistvé ještě nebezpečnější. Schopnost řídit klesá u mládeže po požití alkoholu „daleko rychleji, protože je pro ně řízení něco nového, v čem ještě nejsou zběhlí. Většina mladistvých nemá zkušenost ani v řízení ani v pití alkoholu a vůbec už nemá zkušenost v kombinaci pití a řízení.“ ▪ Ve Spojených státech jsou havárie motorových vozidel hlavní příčinou smrti dětí a mladých lidí ve věku od 5 do 24 let. ▪ V Japonsku jsou dopravní nehody příčinou více než dvojnásobného počtu úmrtí ve srovnání s rakovinou prsu a čtyřnásobného počtu úmrtí ve srovnání s rakovinou prostaty. ▪ V Evropě zahyne čtyřikrát více lidí při dopravních nehodách než při jiných případech zabití.

10 „Jestliže se spolujezdec na zadním sedadle nepřipoutá, pětinásobně tím zvýší riziko, že připoutaný cestující na předním sedadle bude při srážce usmrcen,“ uvádí londýnský list The Guardian. Výzkumníci na Tokijské univerzitě prozkoumali záznamy z více než 100 000 automobilových nehod, k nimž došlo v Japonsku v průběhu pěti let. Zjistili, že téměř v osmdesáti procentech případů bylo možné úmrtím cestujících na předních sedadlech předejít, kdyby spolujezdec vzadu byl také připoután. Dojde-li k nehodě, nepřipoutaný spolujezdec je vymrštěn dopředu takovou silou, že pasažér na předním sedadle je v mnohem větším ohrožení, že bude vážně, nebo dokonce smrtelně zraněn. I když používání bezpečnostních pásů na zadním sedadle je v Británii povinné od roku 1991, průzkumy ukazují, že v průměru 40 procent dospělých je stále ještě nepoužívá.

11

12 Při dopravních nehodách na kole jsou nejzávažnější zranění hlavy. Mohou vyústit v dlouhotrvající potíže s pamětí, koncentrací a rovnováhou. Někdy jsou tyto změny dočasné. Někdy dochází k trvalé změně osobnosti a tělesného stavu. Lékařské sdružení tvrdí, že ochranná přílba „snižuje u dětí riziko vážného poranění hlavy o 85 procent“

13


Stáhnout ppt "Videoklip Snažme se řídit podle všech značek, které na silnici uvidíme a snad tím zabráníme nějaké zbytečné nehodě!"

Podobné prezentace


Reklamy Google