Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chráněná zvířata a rostliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chráněná zvířata a rostliny."— Transkript prezentace:

1 Chráněná zvířata a rostliny

2 Rys ostrovid Ostrovid vás zaměří, než stačíte říct Lynx, ale nemusíte mít při setkání s ním strach. Je velmi plachý a krom toho žije sám a svoje teritorium si hájí jenom proti dalším rysům. Mláďata se rodí na začátku léta a samice je kojí po dobu jednoho roku. Často při tom mění úkryt, který opouští při každém náznaku nebezpečí. Mláďata se během druhého roku začnou osamostatňovat, ale ještě se stále zdržují v blízkosti matky. Teprve třetím rokem se vydávají hledat nová teritoria a při cestě za novým domovem urazí až třicet kilometrů denně. Loví nejraději srnčí a svoji kořist dokáže rozeznat až na půl kilometru. Dříve byly rysové přirozeným regulátorem počtu jelenů, srnců, muflonů a další spárkaté zvěře, jejíž stav dnes desetkrát překračuje přirozenou normu. Dospělý jedinec dokáže za rok strhnout až 59 kusů srnčí a stává se tak největším konkurentem myslivcům. Ti ho proto považují za škodnou a jsou tak vedle pytlá- ků jediným rysím predátorem vzdor mezinárodním úmluvám o jeho ochraně.

3 Netopýr ušatý Žije v dutinách starých stromů, odkud se v podvečer vydává na lov. Široká křídla mu umožňují pomalý a pečlivé manévrovaný let mezi větvemi a stromy, z jejichž listí a kůry cestou sesbírává kořist. Žere housenky, škvory, moly, pavouky, chrobáky, mouchy a další pochutiny. K vyhledání kořisti mu často stačí obyčejný sluch, kterými je schopen zachytit pouhý pohyb hmyzu na listu. Jinak používá k orientaci a zaměření kořisti echolokaci jako ostatní netopýři. V pravidelných intervalech vysílá ultrazvukové signály a přijímá jejich odraz od okolních předmětů. Rychlost, za jakou se odražený signál vrátí, mu prozradí, jak daleko se objekt nalézá. Koncem léta začne tloustnout a shromažďovat tuk a kolem poloviny listopadu si vyhledá místo k přezimování. Pověsí se buď sám nebo ve skupince vzhůru nohama do dutiny stromu a jeho teplota klesne těsně nad nulu. Tím zpomalí svůj metabolismus a může šetřit energií. Křídla semkne kolem těla a velké uši zatáhne jako harmoniku (tehdy nemá více než 4 cm) a v této poloze přečká celou zimu. K životu se znovu probouzí kolem poloviny března.

4 Puštík bělavý Nejraděj bydlí v dutinách starých buků nebo opuštěných dravčích hnízdech, která si urputně hlídá před vetřelci. Potravu si hledají mezi hlodavci, drobnými ptáky, hmyzem, žábami, čolky, ale rádi si pochutnají i na veverce. Loví převážně v podvečer, ale často se dají zahlédnout i přes den, zvlášť v době krmení mláďat. Jejich husté a měkké peří umožňuje tichý let a nenápadné přiblížení ke kořistí. Slyší asi padesátkrát lépe než člověk a na dálku je jejich rozlišovací schopnost asi stokrát větší.

5 K rodovému jménu chráněného živočicha přiřaďte odpovídající jméno druhové:
Ještěrka Čolek Ježek Mlok Strakapoud Orel živorodá horský velký západní královský skvrnitý černý

6 Rostliny kriticky ohrožené:
Kapraď hřebenitá Bledule letní Chrpa měkká Rostliny silně ohrožené: Violka nízká Sasanka narcisokvětá Leknín bělostný

7 Rostliny ohrožené: Přiřaďte názvy: Hvozdík lesní Sněženka podsněžník
Česnek hadí

8 Nalezněte v přesmyčce rostlinu a přemýšlejte zda je chráněná:
HNETLO RYK KOČÍ LOK UŽRANI STO KONTRYHEL (má zelený list, ve kterém se ráno drží kapka rosy) (stará česká rostlina, která má tvrdé plody) (lesní rostlina) KLOKOČÍ OSTRUŽINA Nalezněte v přesmyčce živočicha a přemýšlejte zda je chráněný: VEJCE ZE LAIK ČAS KÁNEČ LED JEZEVEC ( žije v lese) LASIČKA ( malá šelma, která žije v blízkosti lidských obydlí) ( pták žijící u řeky) LEDŇÁČEK

9 Elektronické zdroje: KAVALE, Jan. Chráněné druhy [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DVORSKÝ, Miroslav. CENTAUREA MONTANA [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DÍTĚ, Daniel. DRYOPTERIS CRISTATA [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KOVÁŘ, Ladislav. LEUCOJUM AESTIVUM [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HOSKOVEC, Ladislav. ANEMONE NARCISSIFLORA [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GUTZEROVÁ, Naděžda. NYMPHAEA CANDIDA [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CIBULKA, Rasim. VIOLA PUMILA [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HOSKOVEC, Ladislav. ALLIUM VICTORIALIS [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KRÁSA, Petr. GALANTHUS NIVALIS [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KOVÁŘ, Ladislav. DIANTHUS SYLVATICUS [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Chráněná zvířata a rostliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google