Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanizace pro údržbu malých ploch a zahrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanizace pro údržbu malých ploch a zahrad"— Transkript prezentace:

1 Mechanizace pro údržbu malých ploch a zahrad
Okrasné trávníky Ing. Václav Chmel

2 Prstový žací stroj Užívá se pro údržbu na rovinatých plochách při vyšších výškách porostu. Má nižší energetický nárok. Nevýhodou je nižší výkonnost a vysoká náročnost na údržbu a seřízení. Dále je nutno posekanou hmotu z ploch odklidit. V současné době se užívá u ručně vedených žacích strojů s pracovním záběrem do 1,3 m. Porost se usměrňuje mezi dva řezné břity, jeden je pohyblivý a druhý pevný, nebo u protiběžných lišt jsou řezné břity pohyblivé oba. Po stlačení stonků dojde k odříznutí řeznými břity. Řezná rychlost se pohybuje mezi 2 až 3 m.s-1.

3 Prstový žací stroj Schéma nůžkového žacího ústrojí

4 Rotační žací stroj - jednorotorový
Vodorovně rotující nože umístěné na bubnu nebo disku vysokou rychlostí oddělují stébla. žací ústrojí tvoří 1 nůž či nosník s výměnnými noži, který se pohybuje v krytu, jež tvoří většinou i nosnou část stroje. Rotující pracovní část stroje vytváří podtlak v krytu a tím se napomáhá vysečení. Některé stroje mají vzadu umístěn zásobník na posečenou hmotu, čímž je zajištěno sklizení, dále mohou mít i vlastní pojezd odvozený od pohonu pracovní části.

5 Rotační žací stroj - jednorotorový
Dalším přídavným zařízením je mulčovací adaptér, který posečenou hmotu rozdrtí a vrátí zpět do porostu. Pohon stroje je zajištěn buď elektromotorem ( určeny pro plochy sekané do 1000 m2) nebo spalovacím motorem. Z ekologických důvodů se v současné době užívá pouze čtyřdobý zážehový motor. Pracovní záběr stroje bývá 40 – 60 cm. Tyto stroje jsou ručně vedené.

6 Rotační žací stroj - jednorotorový
Princip činnosti rotačního žacího stroje bubnového Bubnová sekačka VARI Bubnová sekačka Motor Jikov

7 Rotační žací stroj - jednorotorový
Husqvarna WB 53S e

8 Rotační žací stroj – zahradní traktory
Samojízdné stroje s jedno či dvourotorovým žacím ústrojím. To je zavěšeno mezi přední a zadní nápravu. Sběr posečené hmoty je řešen výhozem z pracovních ústrojí středovým nebo bočním tunelem do zásobníku, umístěného na zádi traktoru. Pohon je zajištěn většinou zážehovým jedno či dvouválcovým motorem. Profesionální stroje mohou být poháněny i motorem vznětovým. Pojezdové ústrojí je řešeno buď s vícestupňovou převodovkou nebo s možností plynulé změny pojezdové rychlosti pomocí hydrostatického převodu na zadní hnací nápravu. Pracovní záběr – 100 – 120 cm.

9 Rotační žací stroj – zahradní traktory
Zahradní traktor John Deere X 300 Zahradní traktor XDC 140

10 Rotační žací stroj – zahradní traktory
Příslušenství Přívěsný vozík Provzdušňovač trávníku Čistič trávníku Travní válec Shrabovač trávy

11 Křovinořezy - vyžínače
Elektrické, benzínové Převážně dvoutaktní motory, v současné době se na trhu objevují už i mini čtyřtaktní motory. 2 typy nesení: zavěšení pomocí popruhů zavěšení na zádech

12 Křovinořezy - vyžínače
Husqvarna 553RBX Vyžínač Husqvarna 556LiR

13 Křovinořezy - vyžínače
Honda UMR 435 L Křovinořez Honda UMK 435 U

14 Křovinořezy - vyžínače
Příslušenství Kotouč 3-zubý Kotouč 3-zubý s vyměnitelnými noži až 80-zubý Strunová hlava

15 Vřetenový žací stroj Typy pro malé plochy Ručně vedené jednovřetenové sekačky – používají se pro sekání menších ploch a všude tam, kde je třeba dosahnout maximální kvality trávníku. Pracovní záběr bývá okolo 55 cm. Průměr vřetene pak 12 cm. Vřetenové sekačky o záběru okolo 1 m se používání pro sečení fotbalových hřišť Vícevřetenová samojízdná sekačka – stroj mívá rozdílný počet vřeten, většinou 3 – 7, uspořádání je řešeno tak, aby trávník byl vždy posekán před pojezdovými koly. Vřetena jsou umístěna v zorném poli obsluhy tak, aby měla vždy dokonalý přehled o činnosti jednotlivých vřeten. Pohonnou jednotkou pojezdového stroje je výkonný vznětový motor, vřetena jsou poháněna většinou hydrostatickým převodem. Nově se uplatňuje pohon elektrický. Pracovní záběr bývá od 150 do 400 cm.

16 Vřetenový žací stroj Ručně vedená sekačka LAWNMASTER 500
Pojízdná sekačka John Deere 2500E Ručně vedená sekačka ATCO

17 Cepový rotační žací stroj
krátké nože (cepy) různého tvaru jsou volně uchyceny po obvodu horizontálně rotujícího válce. Vlivem odstředivé síly dochází pomocí nožů v pracovní poloze k oddělování hmoty. Pracovní část cepové sekačky vykonává sečení odlišně od rotačních žacích strojů. Hlavní součástí cepové sekačky je válec, na kterém jsou volně uloženy (zavěšeny) pracovní nože. Po roztočení válce se vlivem odstředivé síly dostanou nože do pracovní polohy, při níž dochází k oddělování hmoty.

18 Cepový rotační žací stroj
Tvar pracovních nožů může být různý; nejběžnější jsou tvary T, Y, I , nože mohou být rovné nebo zahnuté. Kvalita sečení je nízká. Většinou jsou agregovány s traktorem, umístění pracovní části je na rameni, které umožňuje i vyžínání příkopů. Pohon je řešen hydraulicky (častěji) nebo mechanicky. Změna polohy vůči traktoru se provádí pomocí hydraulického systému. Cepové sekačky lze kombinovat se sběrem nebo slouží k mulčování. Výhodou těchto strojů je drcení nadzemní hmoty i na velmi zanedbaných plochách s možností odstranění i drobnějších náletových dřevin. Plochy mohou být sečeny pouze 1x ročně.

19 Cepový rotační žací stroj
Cepová sekačka Solo Cepová sekačka agregovaná s traktorem Cepová sekačka Stiga

20 Trilo VCU - Vertikutační jednotky
VCU (VCU - verticut units) odstraňují plst, zlepšují provzdušnění půdy a urychlují růst trávníku údržba travnatých povrchů jak u golfových, fotbalových a baseballových hřišť ale i dalších sportovních areálů či parků plně mechanický, nehrozí tedy únik provozních kapalin

21 Trilo VCU - Vertikutační jednotky
Model Trilo VCU 120 Trilo VCU 200 Pracovní záběr 120 cm 200 cm Pracovní hloubka až 50 mm max. 50 mm Počet nožů 24 65 Průměr nožů 370 mm 270 mm Tloušťka nožů 2 mm 3 mm Vzdálenost nožů 30 mm Šířka x výška x délka 145 x 77 x 66 cm 225 x 77 x 66 cm Hmotnost 180 kg 265 kg Doporučená síla traktoru 20 Hp Hp Otáčky PTO 540 ot./min.

22 Trilo VCU - Vertikutační jednotky

23 Agrinova AR 60 Vertikutátor
ručně vedený stroj při údržbě travnatých ploch na zahradách, v parcích a ve sportovním odvětví (golf, fotbal, baseball, apod.). ve standardu vybaven hřídelí s plovoucími noži (42 ks nožů) nebo s pevnými noži na přání tloušťka nožů je 2,5 mm ve standardu (1,5 mm na přání) vzdálenost mezi noži je 33 mm (25 mm na přání) motor pohání hřídel s vertikálními noži, což zajišťuje snadný pohyb stroje (pohon kol je možný na přání)

24 Agrinova AR 60 Vertikutátor
Model AR 60 Motor Briggs & Stratton Vanguard Výkon 6,5 HP / 4,8 kW Pracovní záběr 53 cm Hmotnost 56 kg

25 Agrinova AR 950 Vertikutátor
K dispozici pevné nebo plovoucí nože Uzpůsoben pro tažení za traktorem či pracovním vozítkem Model AR 950 Motor Briggs & Stratton Vanguard Výkon 9,0 HP / 6,65 kW Pracovní záběr 94,5 cm Hmotnost 132 kg

26 Zdroje: Miloš Zlatohlávek - Sklizeň stébelnatých hmot


Stáhnout ppt "Mechanizace pro údržbu malých ploch a zahrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google