Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.19 Téma: Excel Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.19 Téma: Excel Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.19 Téma: Excel Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: funkce hledání, funkce nahrazování Anotace: Tato prezentace slouží při vyučování v informatice na téma program Excel pro žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Nejenže se žák něco dozví z nových funkcí tohoto programu, ale najde se zde dílčí úkol, který žák musí vyzkoušet a tím se tak procvičit.

2 STAŇTE SE ODBORNÍKEM NA EXCEL VYPRACOVALA: MGR. ILONA SADÍLKOVÁ DUBEN/2012 Excel a další funkce VY_32_INOVACE_ICT35.19

3 Obsah: 1) Funkce hledání 2) Funkce nahrazování 3) TIP pro Vás

4 Další funkce excelu Tyto funkce znáte z programů pro práci (např.Word). I tabulka v excelu obsahuje text, proto je potřebujeme a využijeme.

5 1) Funkce hledání Zadává se příkazem najít z nabídky „Domů“-“najít a vybrat“ (nebo klávesová zkratka Ctrl+F)  objeví se políčko: Do řádku zadáte, které slovo potřebujete vyhledat a „enter“ (příp. stisk klávesnice „najít další“. Pokud to není, co jste potřebovali najít, zadávejte znovu „enter“. Použití: Pokud máte tabulku velkou a plnou textů- rychleji vyhledá cílovou buňku.

6 2) Funkce nahrazování Zadává se příkazem najít z nabídky „Domů“-“najít a vybrat“-“nahradit“ (nebo klávesová zkratka Ctrl+H)  Objeví se stejné políčko jako u funkce „najít“. Vhodné pro příkazy typu: najdi všechny výskyty slova „Beroun“ a nahraď ho slovem „Kostelec“. Je možno nahrazovat jednu buňku po druhé nebo použít příkaz „nahradit vše“-nechat nahradit všechny buňky bez kontroly.

7 3) Tip pro Vás Stalo se Vám, že po zapsání čísel, kde jsou desetinné čárky do Excelu, se Vám nic nespočítalo? Excel bere číslo 12.5 (s tečkou) jako text, tak s nimi nepočítá! Přepisovali jste zase úplně všechna čísla s tečkou na čárky? 12.5  12,5 Nemusíte: Použijte globální nahrazení všech teček čárkami a rázem se z textů stanou čísla! Veškeré vaše výpočty pak budou spočteny!

8 Úkol na závěr: Vyzkoušejte z uvedených předchozích funkcí alespoň tu poslední. Otevřete si program excel a do sloupce A vepište čísla pod sebe: 13.8, 12.5, 16.5, 17.9, 25.2, 46.7, 52.3, 62.4, 78.5, 98.1. Poté zadej klávesovou zkratku CTRL+H. dejte nahradit tečku čárkou. Byli jste úspěšní? Zkuste ještě spočítat dolů pod čísla početní operace funkce MAX,MIN, Průměr, Součet čísel.

9 Děkuji za pozornost… Použité zdroje: http://lorenc.info/3MA381/prevod-formatu-data.htm Tabulky v programu Excel : J. Hlavenka, Computer Press Brno Didaktické poznámky: Tato prezentace slouží při vyučování v informatice na téma program Excel pro žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Nejenže se žák něco dozví z nových funkcí tohoto programu, ale najde se zde dílčí úkol, který žák musí vyzkoušet a tím se tak procvičit. Informační a komunikační technologie, seminář z INF, MS Excel


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.19 Téma: Excel Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google