Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_042 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_042 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_042 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření24. 09. 2012 Anotace Výklad nové látky -přehled technologií určených pro zálohování v domácnosti -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 ZÁLOHOVÁNÍ V DOMÁCNOSTI

3 EXTERNÍ DISKY v současnosti jsou na trhu externí disky HDD (nazývané taky jako plotnové) a SSD disky, ty plotnové mají rozměry 2,5“ a 3,5“ a SSD disky 1,8“, plotnové 3,5“ externí disky mají kromě datového kabelu také napájecí kabel, 2,5“ HDD disky mají pouze USB kabel (výhoda – lze připojit k přenosnému počítači bez nutnosti externího napájení), SSD disky mají velikost 1,8“ a v současné době kapacitu přibližně 128 GB, podle typu připojení známe disky s USB 2.0 a USB 3.0, mezi diskem s rozhraním USB 3.0 a počítačem prochází data až 10x rychleji, než s rozhraním USB 2.0.

4 EXTERNÍ DISK obr. 1

5 VYPALOVÁNÍ NA OPTICKÉ DISKY optické disky dělíme na CD, DVD a Blu-ray, zásadní rozdíl mezi nimi je v kapacitě, CD disky mají kapacitu cca 700 MB, DVD disky 4,5 GB a Blu-ray disky 25 GB, disky DVD a Blu-ray mohou mít až dvojnásobnou kapacitu v případě, že daný disk je dvouvrstvý, nevýhody optických disků: – možnost poškrábání, – stejně jako kovy korodují, tak i u optických disků se může poškodit vrstva určená pro záznam dat, nejsou vhodné pro zálohování důležitých dat, zálohování (vypalování) dat na optické disky není tak jednoduché, jako kopírování dat třeba na externí disk.

6 USB FLASH DISKY USB flash disky mají rozhraní jak USB 2.0 tak 3.0, stejně jako u externích disků se data díky rozhraní USB 3.0 přesouvají až 10x rychleji, kapacita disků je různá (2-32 GB), dají se snadno ztratit, data na flash discích se mohou ztratit díky snadnému poškození – např. když vyjmete USB flash disk z počítače před jeho řádným ukončením, USB flash disky nejsou příliš vhodné pro zálohování dat. obr. 2

7 ZÁLOHOVÁNÍ NA INTERNET v současnosti se stále více rozmáhá zálohování na internet, na internetu existuje řada serverů určených pro zálohování souborů – skydrive.com, dropbox.com, zálohování fotek – služba Picasa na google.com nebo rajce.com servery se liší nabízenou kapacitou (dropbox.com – 2 GB, skydrive.com – 7 GB), v případě vyšších kapacit si musí uživatel připlatit (řádově stokoruny ročně), soubory se na tyto servery ukládají díky webovému rozhraní nebo pomocí aplikace (dá se nastavit automatické zálohování dané složky v okamžiku připojení k internetu), práce se správou souborů na serveru je stejná jako práce se složkami na domácím počítači, předsudky – soubory svěřujeme do péče cizí firmy, kam se může nabourat hacker, nebo soubory může procházet správce (zaměstnanec dané firmy).

8 DISKETY v minulosti se data často zálohovala na diskety, v současnosti úplně vymizely, jejich nevýhodou z pohledu současnosti byla kapacita (pouze 1,44 MB) a relativně vysoká poruchovost. obr. 3

9 NAS DISKY (CHYTRÁ DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ) jsou to vlastně plotnové disky, k přednostem patří automatické zálohování obsahu disku (pokud NAS disk obsahuje dva disky, je ten druhý určený pro zálohování toho prvního – to z důvodu zvýšení zabezpečení dat), předností je vysoká kapacita – řádově terabyty, možnost připojení k počítačové síti, jsou vhodné pro ukládání videí a fotek (velké objemy dat), výhodou je jednoduchost zálohování, rychlý přístup k datům.

10 ZÁLOHOVÁNÍ ELEKTŘINY A OCHRANA PROTI PŘEPĚTÍ stalo se vám někdy, že znenadání došlo k výpadku elektřiny nebo že ve vašem okolí udeřil blesk, ochránit se dá i proti výpadku elektrického proudu nebo přepětí vzniklé v důsledku blesku, proti přepětí nás chrání přepěťová ochrana, přepěťová ochrana je vhodná také pro ochranu běžných spotřebičů (TV, videa, hudební věže), proti výpadku proudu záložní zdroj (nazývaný také jako UPS – nepřerušitelný zdroj napájení), součástí UPS je přepěťová ochrana, součástí přepěťové ochrany a UPS bývá většinou ochrana síťových a telefonních kabelů – i touto cestou může projít obrovská energie vzniklá v důsledku blesku a poškodit třeba telefon nebo počítač.

11 ZÁLOHOVÁNÍ ELEKTŘINY A OCHRANA PROTI PŘEPĚTÍ obr. 4 obr. 5 Přepěťová ochranaZáložní zdroj

12 ZÁLOHOVACÍ PROGRAMY pokud si chcete zálohování usnadnit, jsou tady programy, s jejichž pomocí se dá zálohování zautomatizovat, součástí systému Windows je aplikace pro běžné zálohování, na trhu jsou i aplikace nabízející větší komfort při zálohování, výhodou těchto aplikací je, že není třeba myslet na čas spuštění zálohování a výběr zálohovaných dat.

13 SROVNÁNÍ každá z výše uvedených technologií má své přednosti i nedostatky, asi nejvýhodněji se ze všech výše uvedených technologií jeví externí disky, mají vysokou kapacitu i životnost, snadno se na ně ukládají data, v budoucnu je možná nahradí NAS disky, na internet se vyplatí zálohovat data, ke kterým se potřebujete dostat odkudkoliv, kde je připojení k internetu, výhodou je sdílení dat více uživateli, zabezpečení dat je na velmi vysoké úrovni, v žádném případě se nemusíte bát žádných katastrof, proti těm je firma poskytující tyto služby zajištěna na velmi vysoké úrovni, nevýhodou je jejich nízká kapacita, USB flash disky nejsou pro zálohování vhodné, jejich předností je snadná manipulace při přenášení souborů, snadno se ztratí.

14 ZDROJE obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. news.preisgenau.de [online]. [cit. 24.09.2012]. Dostupný na WWW: http://news.preisgenau.de/gunstige-2tb-externe-festplatte-von-poppstar-seagate- fur-100e-bei-ebayde-10138.html obr. 2: AUTOR NEUVEDEN. betf.blogspot.cz [online]. [cit. 24.09.2012]. Dostupný na WWW: http://betf.blogspot.cz/2010/06/where-are-they-now-floppy-disks.html obr. 3: AUTOR NEUVEDEN. bazaporadnikow.pl [online]. [cit. 24.09.2012]. Dostupný na WWW: http://bazaporadnikow.pl/elektronika/jak-dobrac-nosnik-danych-do-naszych- potrzeb/ obr. 4: AUTOR NEUVEDEN. www.buzzle.com [online]. [cit. 24.09.2012]. Dostupný na WWW: http://www.buzzle.com/articles/whole-house-surge-protector-surge-protection- device.html obr. 5: AUTOR NEUVEDEN. thethriftygeek.com [online]. [cit. 24.09.2012]. Dostupný na WWW: http://thethriftygeek.com/2008/11/21/ups-vs-surge-protectors/


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_042 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google