Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR www.helcom.cz 2014. O nás Naše kořeny sahají až do roku 1975, kdy se v Helsinkách konala Konference o bezpečnosti a spolupráci v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR www.helcom.cz 2014. O nás Naše kořeny sahají až do roku 1975, kdy se v Helsinkách konala Konference o bezpečnosti a spolupráci v."— Transkript prezentace:

1 ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR www.helcom.cz 2014

2 O nás Naše kořeny sahají až do roku 1975, kdy se v Helsinkách konala Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Následně po celém světě začaly vznikat helsinské výbory, které měly monitorovat dodržování závazků států v oblasti lidských práv. Československý helsinský výbor byl oficiálně zaregistrován v květnu 1990, ale první aktivity se datují od roku 1988. Mezi zakladatele ČHV patří významné české osobnosti jako bývalý prezident Václav Havel, Jiří Hájek, Jiří Dienstbier, st., Eva Kantůrková, Václav Malý, Libuše Šilhanová, Petr Uhl a mnoho dalších.

3 Poslání a vize Naším posláním je usilovat o respektování principů přirozených práv člověka a jejich uplatňování ve společenském životě. Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti a lidských právech.

4 Hlavní oblast působení Monitorování úrovně dodržování a ochrany lidských práv v České republice. Pomoc obětem diskriminace. Boj proti rasismu a nesnášenlivosti. Vězeňství a trestní justice. Sociální a právní poradenství osobám, jejichž lidská práva byla porušena. Ochrana práv zranitelných skupin (děti, senioři, ženy, zdravotně postižení atd.) a skupin ohrožených vyloučením (vězněné osoby, Romové atd.) Osvěta a výchova k lidských právům.

5 Naše činnost (1) Monitorujeme úroveň dodržování lidských práv - každoročně již od roku 1994 vydáváme Zprávu o stavu lidských práv v ČR. Vydáváme vlastní i společná stanoviska k případům porušování lidských práv jednotlivců v ČR i v zahraničí. Sledujeme a připomínkujeme legislativní návrhy, návrhy politik či strategií. Komunikujme a spolupracujeme s vybranými resorty, účastníme se jednání pracovních skupin při Radě vlády pro lidská práva. Vypracováváme vlastní analýzy či podněty ke zlepšení situace určitých skupin obyvatelstva. Realizujeme inovativní projekty.

6 Naše činnost (2) Vzdělávací a osvětová činnost Pořádáme semináře, kurzy, besedy z oblasti lidských práv. Vydáváme publikace a vytváříme kampaně s lidskoprávní tématikou. Poradenské centrum ČHV Poskytujeme poradenské a konzultační služby osobám v tíživé situaci, jejichž práva byla porušena. Nabízíme mediační služby jakožto alternativu řešení sporů mimosoudní cestou.

7 Poradenské centrum ČHV Komu? Lidem, jejichž lidská práva byla porušena. Lidem, kteří jsou diskriminováni z různých důvodů (postižení, věk, pohlaví, rasa, víra, sexuální orientace apod. ). Lidem omezeným na svobodě (vězněným, v zařízeních apod.). Lidem ohroženým sociálním vyloučením a v nouzi. Jak? Individuálním sociálně-právním poradenstvím, právní pomocí, řízenou mediací, zprostředkováním kontaktů na instituce apod. Kdy? Pondělí – Čtvrtek (9h - 16h) osobně po předchozím objednání, jinak písemně či telefonicky.

8 Příprava a prosazení zákona na odškodnění protiprávně sterilizovaných osob ČHV připravil a počátkem roku 2014 zaslal vybraným resortům návrh zákona na odškodnění protiprávně sterilizovaných osob. ČHV aktivně vyhledává osoby, které byly mezi lety 1966 – 2012 protiprávně sterilizovány a pomáhá jim získat dokumenty ohledně sterilizace, Ředitelka ČHV se od června 2014 účastní nově ustavené meziresortní pracovní skupiny, která připravuje návrh věcného záměru zákona o odškodnění protiprávně sterilizovaných osob. Cílem ČHV je dosáhnout mimosoudního odškodnění všech osob vládou a kompenzace utrpení a škod, které byly způsobeny. Vybrané aktuální projekty, na které hledáme podporu

9 Děti vězněných rodičů Primárním cílem projektu je zajistit dětem vězněných rodičů kontakt s rodičem a současně je chránit před traumatem z vězeňského prostředí. Současně usilujeme o zavedení možnosti, aby děti mohly komunikovat s rodičem přes SKYPE či aby probíhaly video-návštěvy. Tato forma komunikace v ČR není doposud dovolena. Vězeňská populace v ČR patří mezi dlouhodobě nejvyšší v EU ( v roce 2014 více než 16 tis. osob ), uvěznění otce/matky se proto dotýká velkého počtu dětí/rodin. Děti jsou od počátku uvěznění rodiče mnohdy zbytečně vystaveny náročným až traumatickým událostem, které mohou velmi negativně ovlivnit jejich vývoj. Řada dětí (zejména z dětských domovů) ztrácí kontakt s vězněným rodičem z důvodu nedostatku financí na cestu do vězení či pro absenci doprovodu dospělé osoby. ČHV poskytuje: Oslovení a výběr nových klientů projektu Individuální konzultace Asistované návštěvy za účasti mediátora, psychologa atd. Vybrané aktuální projekty, na které hledáme podporu

10 Mezinárodní spolupráce Spolupracujeme s řadou organizací v ČR i v zahraničí. Na mezinárodní úrovni jsme členy: AEDH (Evropská asociace na obranu lidských práv) INACH ( Mezinárodní síť proti nesnášenlivosti na internetu) ENAR (Evropská síť proti rasismu) COPE (Děti vězněných rodičů v Evropě) Jsme partnery v mezinárodních projektech týkající se různých oblastí lidských práv (práva Romů, práva dětí atd.).

11 Kontakt Sídlo:Štefánikova 21 150 00 Praha 5 Česká republika Email:info@helcom.cz lucie.rybova@helcom.cz Tel.: + 420 777 220 503 Web:www.helcom.cz


Stáhnout ppt "ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR www.helcom.cz 2014. O nás Naše kořeny sahají až do roku 1975, kdy se v Helsinkách konala Konference o bezpečnosti a spolupráci v."

Podobné prezentace


Reklamy Google