Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu:
CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_BI603 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník 3. ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Ekologie - Vztahy mezi populacemi Předmět: Biologie Způsob využití: Prezentace představuje vzájemné ovlivňování organismů, jejich pozitivní i negativní působení na sebe. Klíčová slova: Symbióza, kooperace, predace, parazitismus, komenzálismus, amenzálismus, konkurence, neutralismus. Druh učebního materiálu: Prezentace

2 VZTAHY MEZI POPULACEMI
Populace různých druhů se navzájem ovlivňují. Vztahy mohou být pozitivní (+), negativní (-) i neutrální (0; populace se neovlivňují). Vztahy mezi populacemi můžeme shrnout pod biotické faktory prostředí. Vztahy mezi populacemi jsou velmi důležité pro udržení rovnováhy prostředí.

3 SYMBIÓZA Úzké soužití dvou a více organismů, organismy jsou na sobě vzájemně zcela závislé. Příklady: prvoci bachořci v žaludku přežvýkavců (Obr.1) bakterie v těle člověka trvalé spojení řas a houby v lišejnících (Obr.2) hlízkovité bakterie na kořenech bobovitých rostlin

4 Obr.1: Bachořci v těle přežvýkavců

5 Obr.2: Terčovník zední (Xantoria parietina)

6 Obr.3: Mapovník zeměpisný(Rhizocarpon geographicum)

7 Obr.4: Terčovka bublinatá (Hypogymnia physodes)

8 Obr.5: Dutohlávka třásnitá (Cladonia fimbriata)

9 KOOPERACE (spolupráce)
Oboustranně výhodné soužití, není životně důležité. Organismy si poskytují nejčastěji úkryt, ochranu, potravu, pomáhají si při získávání vody nebo jiných látek apod. Příklady: sasanka a ryba klaun očkatý (Obr.6) sasanka a rak poustevníček (Obr.7)

10 Obr.6: Klaun očkatý (Amphiprion ocellaris) a mořská sasanka

11 Obr.7: Sasanka plášťová (Adamsia palliata) a rak poustevníček

12 rak poustevníček a houba domečková (Obr
rak poustevníček a houba domečková (Obr.8, 9) soužití mravenců a mšic (Obr.10, 11) Typickým příkladem jsou i živočichové, kteří se nechávají čistit od svých škůdců jinými druhy; např. krevety, drobné rybky čistí větší ryby, ptáci klubáci čistí suchozemské savce. (Obr.12, 13) vzájemná pomoc při lovu, obrana proti predátorovi

13 Obr.8, 9: Houba domečková (Suberites domuncula) a rak poustevníček

14

15 Obr.10: Mravenec přenáší mšici

16 Obr.11: Mravenci při mlsání medovice

17 Obr.12: Čističi klubáci na buvolovi

18 Obr.13: Klubák červenozobý (Buphagus erythrorhynchus)

19 PREDACE Vztah, kdy jedna populace žije na úkor druhé.
Vztah predátora (šelmy, dravce, býložravce) a kořisti. Predátor většinou bývá větší než kořist, početně slabší, na kořisti dlouhodobě závislý. V přirozených ekosystémech mezi predátorem a kořistí přirozená rovnováha; lidskou činností často dochází k nerovnováze – vyhubení predátora a přemnožení kořisti.

20 Příklady: kočka s myší žába a moucha slunéčko sedmitečné s mšicí (Obr.14) Lvi loví zebry, antilopy. (Obr.15,16) Masožravé rostliny do svých pastí chytají různé druhy členovců. Hvězdice trnová koruna je predátorem korálů, predátorem hvězdic dravý plž tritonka. (Obr.19) Lidé loví tritonky.

21 Obr : Predace

22

23

24

25 Obr.18: Predace vs. kooperace při lovu

26 Obr.19: Hvězdice Trnová koruna (Acanthaster planci)

27 PARAZITISMUS Vztah, kdy jedna populace žije na úkor druhé. Parazit (cizopasník) žije na úkor hostitele, odebírá mu živiny a tím ho oslabuje. Parazité žijí uvnitř (endoparazité) nebo na povrchu těla hostitele (ektoparazité). Parazité jsou menší a početnější než hostitel, vynikají rozmnožovací schopností, mohou mít složité vývojové cykly.

28 Většina parazitů je úzce specializována na jen na určitého hostitele.
Příklady: blechy, klíšťata, komáři na kůži ptáků a savců mšice na rostlinách pijavice sající krev, především vodních živočichů tasemnice ve střevě (Obr.20) krevní parazité v krvinkách škrkavka, roup žijící v útrobách živočichů

29 Obr.20: Tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium)

30 KOMENZÁLISMUS Soužití pro jeden druh nezbytné, přičemž druhý druh na něm závislý není, není však ani poškozen. Příklady: Hyeny, šakali se sdružují se lvy, přiživují se na zanechaných zbytcích potravy. (Obr.21) chrobák a trus jiných organismů (Obr.22) Orchideje, liány využívají stromy jako podklad, který jim umožní přístup ke světlu.

31 Obr.21: Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta)

32 Obr.22: Chrobák (Geotrupes)

33 AMENZÁLISMUS Jedna populace vytváří chemické látky, které negativně ovlivňují populaci druhou – brzdí jeho růst, omezuje rozmnožování. Populace vylučující chemické látky tak získává prostor, ochraňuje si potravní zdroje apod. Příklady: Trnovník akát zabraňuje klíčení semen a rostlin v okolí. (Obr.23) Sinice ve vodách omezují toxiny ryby. (Obr.24)

34 Obr.23: Trnovník akát (Robinia pseudacacia)

35 Obr.24: Sinice ve vodách

36 KONKURENCE Populace se vzájemně negativně ovlivňují.
Vzájemné soutěžení o potravu, prostor, úkryt, hnízdní dutiny, přístup ke světlu, vodě apod. Silnější vítězí. Příklady: Káně a poštolka soutěží o hlodavce. Housenky a dospělci brouků požírají listy. vnitrodruhová konkurence – např. semenáčky smrku v lese, ptačí mláďata v hnízdě

37 NEUTRALISMUS Organismy mají možnost vzájemné interakce, ale nijak se neovlivňují. Příklady: prase divoké a káně lesní topol a sedmikráska chudobka

38 Použité zdroje Obr.1 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.2 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 3[cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.4 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.5 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.6 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

39 Použité zdroje Obr.19 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.20 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.21 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.22 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.23 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.24 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

40 Použité zdroje Obr.7[cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.8 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.9 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.10 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.11 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.12 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

41 Použité zdroje Obr.13 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.14 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.15 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.16 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.17 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr.18 [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

42 Použité zdroje ŠLÉGR, Jiří; KISLINGER, František; LANÍKOVÁ, Jana. Ekologie a ochrana životního prostředí: pro gymnázia. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2002, 160 s. ISBN KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Scientia, 1994, 88 s. ISBN


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google