Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková."— Transkript prezentace:

1 UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková

2 Přednáška 5 STAVBA ČESKÉ VĚTY Zmnožení syntaktické pozice

3 O čem je tato prezentace? co je to „zmnožení syntaktické pozice“ 2 typy zmnožení několikanásobný přísudek? vztahy mezi členy koordinace

4 Co je to „zmnožení syntaktické pozice“ dominace/dominance = vztah mezi členy syntakticky nerovnocennými (srov. P2) navštívit babičku, italské slovníky syntaktická pozice je obsazena dvěma (či více členy) navštívit babičku a dědečka, italské učebnice a slovníky, italské a španělské slovníky

5 2 typy zmnožení KOORDINACE - členy označují různé skutečnosti a) stejná syntaktická funkce Sýry, jogurty a máslo jsou mléčné výrobky. Na farmě chovají kachny i husy. b) souřadné souvětí Uvařil čaj a nakrájel chleba. ADORDINACE - členy označují tutéž skutečnost Praha, hlavní město ČR

6 Několikanásobný přísudek? Uvařila jsem oběd, upekla dort a prostřela stůl. X Vyprala, vyžehlila a poskládala jsem prádlo. (společný valenční člen) To prádlo musím vyprat, vyžehlit a poskládat. Zítra budu prát, žehlit a skládat prádlo.

7 Vztahy mezi členy koordinace vztah kopulativní (slučovací) babička a dědeček Vezmi si čepici, šálu i rukavice! vyjádření hypotaktické: Babička s dědečkem přijeli na návštěvu. X Babička přijela s dědečkem na návštěvu (+ adv.)

8 Asyndeton = záležitost stylu: a) vztah není explicitně vyjádřen Nepřišla do školy, je nemocná. b) V mluvených, nepřipravených projevech Venku je tak krásně, nemám hotový ten úkol, ten učitel je úplný blázen.

9 vztah adverzativní (odporovací) Ta kabelka je krásná, ale drahá. Déšť ustal, avšak stále vál silný vítr. To není zlato, nýbrž stříbro. (rektifikace = uvedení na pravou míru)

10 vztah disjunktivní (vylučovací) - silná disjunkce: platí 1 varianta Miluje mne, nebo nemiluje? Buď přijde dnes, nebo zítra. - slabá disjunkce : platí více eventualit Pohlednice můžeš koupit v papírnictví, v knihkupectví, na poště nebo v trafice.

11 vztah gradační (stupňovací) Navštívila Sardinii i Sicílii. X Navštívila Sardinii, ba i Sicílii. Uvařil večeři, ba dokonce umyl nádobí.

12 Cvičení viz webové stránky http://lingua-ceca.webnode.cz/ (bude připraveno)

13 Děkuji za pozornost. bozena.bednarikova@upol.cz www.kb.upol.cz bozena.bednarikova@upol.cz


Stáhnout ppt "UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková."

Podobné prezentace


Reklamy Google