Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIPIDY. Charakteristika lípos = tuk rozpustné v polárních rozpouštědlech ( chloroform, éther, benzen,…)‏ Dle stavby : 1. Lipidy – estery vyšších mastných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIPIDY. Charakteristika lípos = tuk rozpustné v polárních rozpouštědlech ( chloroform, éther, benzen,…)‏ Dle stavby : 1. Lipidy – estery vyšších mastných."— Transkript prezentace:

1 LIPIDY

2 Charakteristika lípos = tuk rozpustné v polárních rozpouštědlech ( chloroform, éther, benzen,…)‏ Dle stavby : 1. Lipidy – estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů 2. Isoprenoidy – jejich molekuly jsou tvořeny zbytky isoprenu

3 Biologické funkce lipidů 1.Zdroj a rezerva energie Acylglyceroly –nejvyšší obsah vodíku ze všech živin – energeticky nejbohatší potrava : 38 kJ/g Depotní tuk – biologický poločas rozpadu – dní (hibernace, hladovění, tažní ptáci)‏

4 Biologické funkce lipidů 2. Strukturní funkce Polární lipidy – strukturní jádro biomembrán 3. Ochranná funkce Acylglyceroly Tzv. hnědá tuková tkáň Listy rostlin - vosky

5 Složení molekul lipidů A.Mastné kyseliny -v přírodě nalezeno více než 50 různých MK -kyseliny s 10 – 12 atomy C se v buňkách ve volné formě nevyskytují – vysoká povrchová aktivita by narušila biologickou strukturu -tyto kyseliny vznikají přechodně hydrolytickým štěpením tuků

6 Složení molekul lipidů - molekuly přírodních MK jsou tvořeny SUDÝM počtem atomů C a)nasycené MK tuhé látky (lineární řetězce)‏ kys. palmitová, stearová, laurová b) nenasycené MK olejovité látky, obsahují dvojné vazby kys. olejová, palmitoolejová, linolová, linolenová, arachidonová

7 . Mastné kyseliny a) nasycené – (tuhé)‏ kys. laurová – C 12 H 24 O 2 kys. palmitová – C 16 H 32 O 2 kys. stearová – C 18 H 36 O 2 b) nenasycené – mají cis konfiguraci – příčina kapalné konzistence (olejovité)‏ kys. olejová – C 18 H 34 O 2 kys. palmitoolejová – C 16 H 30 O 2 kys. eruková – C 22 H 42 O 2

8

9 kys. linolová – C 18 H 32 O 2 kys. linolenová – C 18 H 30 O 2 kyselina ARACHIDONOVÁ C 20 H 32 O 2

10

11 Funkce a význam prostaglandinů - regulátory některých specifických procesů v buňkách - mění intenzitu signálu určeného pro regulaci procesu vnitrobuněčného metabolismu ovlivňují přímo funkce: reprodukčních orgánů gastrointestinálního traktu respiračního systému kardiovaskulárního systému

12 Kyselina arachidonová - enzymatickou oxidací CYKLOOXIGENÁZOU – řada látek s vysokou biologickou aktivitou -PROSTAGLANDINY – U.S. von Euler v prostatě -nerozpustné ve vodě, 1 – 2 mg /24 hod -nestálé – přeměna na další metabolity

13 Druhy prostaglandinů 1.THROMBOXANY (1975) – TXB2 v trombocytech - jsou příčinou shlukování trombocytů a zužují cévy, což může být příčinou vzniku trombů 1.LEUKOTRIENY (1979 – NC 1982 Samuelson)‏ 6 typů (liší se –OH skupinami na zákl. řetězci)‏ LTA4, LTB4, LTC4, LTD4, LTE4, LTF4 - jedny z nejúčinnějších vazodilatantů (rozšíření cév a rozpouštění trombů)‏ - výroba i synteticky – gynekologie, astmatické záchvaty (pyl, prach) – uvolnění spasmů

14 Druhy prostaglandinů 3. LIPOXÍNY- LXA4, LXB - účast při krevní mikrocirkulaci a různých buněčných odpovědích, které probíhají při zánětu a imunitních reakcích

15 Složení molekul lipidů 2. Acylglyceroly -hlavní složka rezervního tuku (až 90% tukových zásob živočichů a rostlin)‏ -směs esterů různých mastných kyseliny + hydrofóbní látky (steroly, karotenoidy,…)‏ -transport těchto látek (ve vodě nerozpustných) zajišťují proteinové nosiče - APOLIPROTEINY

16

17

18

19 ŽIVOČIŠNÉ TUKY -podkožní tkáň, omentum, okolí ledvin -převaha NASYCENÝCH MK -lidský tuk – kys. palmitová, stearová, olejová -ekonomicky významný tuk – vepřový, hovězí lůj, ovčí, rybí, tuk z kravského, ovčího a kozího mléka

20 ROSTLINNÉ TUKY oleje semena a plody rostlin řepkový, lněný, makový olej (40-45% oleje)‏ olivový (25% oleje)‏ obsahují hlavně NENASYCENÉ MK tuhé – palmový tuk, kakaový tuk kapalné – oleje řepkový, slunečnicový, kukuřičný, arašídový, sezamový, mandlový, ricinový,…

21 VOSKY ve vodě nerozpustné tuhé estery MK a vyšších jednosytných alkoholů živočišné vosky – převládají MK : 14–18 C rostlinné vosky – MK : C Funkce: - ochranné (listy, srst)‏ Využití: zdravotnictví, kosmetika, (krémy, masti), mýdla, náplasti, svíčky,…

22 Význam vosků - hydrofóbní vrstva u rostlin a živočichů - kontrola transpirace u rostlin - kontrola proti vnějšímu prostředí (klimatické změny, škůdci rostlin, viry)‏ - rostliny – KUTIN - kutikulární vosky nadzemní části rostlin - podzemní části rostlin - SUBERIN

23 ROSTLINNÉ VOSKY 1. Vosk čínský – z jasanu čínského 2. Vosk japonský – ze škumpy voskové 3. Vosk kandelilla – z listů a výhonků pryšce rostoucího v Mexiku 4. Vosk karnaubský – z povrchu listů palmy – kopernicie voskonosné – J. Amerika 5. Vosk palmový – z voskovně andské 6. Vosk mirikový – S. Amerika – keř – voskovník pravý – svíčky, krémy 7. Vosk šelakový – po odstranění barviv z pryskyřičné hmoty různých druhů fíkovníků

24 ŽIVOČIŠNÉ VOSKY Včelí vosk Lanolin (ovčí rouno)‏ Vorvaňovina (spermacetový vosk – lebeční dutiny vorvaňů a jiných kytovců)‏ Vosk čínský – puklice voskodárná

25 POLÁRNÍ LIPIDY - hydrofilní a hydrofóbní část DRUHY: 1. FOSFOLIPIDY - základní stavební prvky biomembrán - přítomny v každé buňce ( zejména mozek, myelinové obaly neuronů)‏ - v semenech a plodech rostlin, ve vejcích

26 POLÁRNÍ LIPIDY 2. LECITINY -bezbarvé na vzduchu hnědnoucí krystalické látky -součást biomembrán -Výskyt: hojně – hovězí a krysí játra, mozková a nervová tkáň, vaječný žloutek -Uplatnění : jako emulgátory v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, dále jako potravinový doplněk

27 POLÁRNÍ LIPIDY 3. KEFALINY -přítomny zejména v mozkové tkáni ve formě pentapetidů – kanály, pumpy, přenašeče 4. SFINGOMYELINY -základem jejich struktury není glycerol, ale SFINGOSIN (nenasycený aminoalkohol)‏ - důležitá složka biomembrán, mozek, nervová tkáń – bílé krystaly

28 SLOŽENÉ LIPIDY 1.GLYKOLIPIDY - obsahují 1 nebo více monosacharidových zbytků glykosidicky vázaných na lipidovou část CEREBROSIDY - obsahují CERAMID s mastnou kyselinou - tvoří 11% suché hmoty mozku, jsou přítomny v nervové tkáni, v játrech, thymu, ledvinách, nadledvinkách a plicích GLYKOSFINGOLIPIDY (GANGLIOSIDY)‏ - složité deriváty ceramidu - přítomny v gangliích neuronů a v jiných buňkách - v šedé kůře mozkové a v receptorech pro různé neurotransmitery (hl. acetylcholin)‏ - podílejí se na specifitě krevních skupin a na orgánové a tkáňové specifitě

29

30 SLOŽENÉ LIPIDY 2. LIPOPROTEINY -součást buněčných mebrán, cytoplasmy buněk, krevní plasmy a vaječného žloutku -nejprostudovanější : PLASMOVÉ LIPOPROTEINY – zajišťují transport a distribuci lipidů prostřednictvím krve a lymfatického systému -fungují také jako regulátory metabolismu lipidů

31 ADIPOCYTY – TUKOVÉ LIPÁZY štěpení adipocytů (tukových podkožních buněk) – začíná na příkaz hormonů: ADRENALINU, GLUKAGONU, ADRENOKORTIKOTROPNÍHO HORMONU Molekula hormonu se naváže na příslušný receptor v membráně adipocytu – tím je aktivován enzym ADENYLCYKLÁZA, který vyvolá aktivitu PROTEINKINÁZ – ty fosforylují triaclglycerollipázy na glycerol a mastné kyseliny- adipocyt je uvolněn do krve a tranportován na místo použití

32

33


Stáhnout ppt "LIPIDY. Charakteristika lípos = tuk rozpustné v polárních rozpouštědlech ( chloroform, éther, benzen,…)‏ Dle stavby : 1. Lipidy – estery vyšších mastných."

Podobné prezentace


Reklamy Google