Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce"— Transkript prezentace:

1 Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Kristýna Nachtigalová Aneta Brabencová David Fousek Eva Kutišová

2 Šíření světla Jedním z nejdéle využívaných zákonů šíření světla je zákon přímočarosti jeho šíření. Lze jej vyjádřit velmi prostě. Světlo mezi 2 body se šíří vždy po co nejkratší trajektorii. Praktický důsledek zná každý – je to stín, který např. vrhají objekty osvětlené z jedné strany. Oblast, do které paprsky nemohou proniknout kvůli překážce, se nazývá úplný stín. Oblast, ve které je zastíněna část zdroje, se nazývá polostín.

3 První skutečné měření světla
První, kdo změřil rychlost šíření světla, byl Ole Roemer v roce Všiml si rozporu mezi předpovědí a pozorováním zákrytů Jupiterova měsíce Io (oběh měsíce Io okolo Jupiteru trvá 1,76 dne). Oproti předpovědím probíhaly zákryty dříve, byla-li Země blíže Jupiteru a později, nacházela-li se ve větší vzdálenosti. Roemer správně předpokládal, že je tento rozpor způsoben dobou putování světla k Zemi. Ze znalosti parametrů dráhy a rozměrů Země, Jupitera a Io, spočítal rychlost šíření světla na 225 000 km/s.

4 Roemer Ole 1644 – 1710 Dánský astronom
Chtěl dokázat, že se Slunce otáčí okolo Země Vědecké výsledky- změřil rychlost světla z časů zákrytů Jupiterova měsíce

5 Zatmění Slunce Zatmění Slunce je jedním z nejkrásnějších přírodních úkazů přitahujících zraky lidí již od nepaměti. První písemný záznam o slunečním zatmění najdeme v čínské kronice Šu-King ve spojení se zatměním, které proběhlo v r před Kristem. Záznam v kronice je ale věnován hlavně setnutí hlavy královského astrologa. Astrolog zanedbal svoji povinnost, zapomněl upozornit panovníka na blížící se úplné zatmění, proto lid nebyl připraven k zahnání saně, která dle jejich představ chtěla Slunce pozřít. A tak přesto, že se Slunce zase po malé chvilce objevilo, astrolog byl o hlavu kratší.

6 Kdy nastane zatmění Slunce?
Zatmění Slunce nastává v okamžiku, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí, tato tři tělesa jsou na jedné přímce a Měsíc se nachází v rovině dráhy Země. Dráha Měsíce je totiž vůči dráze Země skloněna, což je důvodem, že k zatmění Slunce dochází jen v některých vzácných okamžicích a ne vždy, kdy je Měsíc v novu.

7 Čím se na zatmění podívat?
Pokud se budete dívat bez dalekohledu, pak si připravte speciální brýle nebo temný svářečský filtr číslo 13 nebo 14 (prodává se v obchodech s pracovními pomůckami).

8 Zatmění Měsíce Zatmění Měsíce vzniká tehdy, dostane-li se Měsíc do zemského stínu, který Země vrhá do prostoru. Měsíc se proto musí nacházet na protilehlé straně oblohy než Slunce. Při zatmění je tedy Měsíc vždy v úplňku. Ani zdaleka při každém úplňku ale nenastává zatmění Měsíce. Měsíc většinou zemský stín mine. K tomu, aby zatmění Měsíce nastalo, musí být kromě výše uvedené základní podmínky i okolnost druhá, kterou je aby se Měsíc nacházel v blízkosti tzv. uzlu své dráhy.

9 Vznik stínu Za víčkem vzniká stín. Pokud je překážka osvětlena pouze jedním, vzniká jeden stín. Pokud je osvětlena více světelnými zdroji, vzniká více stínů, které se podle polohy a vzdálenosti světelných zdrojů překrývají nebo jsou od sebe odděleny.

10 Zapamatuj si o stínu: Za překážkou, která brání průchodu světla, vzniká stín. Za překážkou, která je osvětlena více světelnými zdroji vzniká plný stín, případně polostín, podle vzájemné polohy světelných zdrojů a překážky.


Stáhnout ppt "Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce"

Podobné prezentace


Reklamy Google