Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Palach 11.8.1948 † 19.1.1969.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Palach 11.8.1948 † 19.1.1969."— Transkript prezentace:

1 Jan Palach

2 Průběh roku 1968 v Československu
doba útlaku 50. let pomalu končí druhá polovina 60. let - uvolnění základní nedostatky v zásobování obyvatelstva v komunistické straně sílí snahy o odvolání generálního tajemníka Antonína Novotného leden 68 -zasedání ÚV KSČ, Novotný odvolán začíná proces tzv. "Pražské jaro"

3 "Pražské jaro" zahájena postupná výměna funkcionářů na všech úrovních
obnovení svobody slova nové stranické a státní vedení provádí demokratizační změny ve společnosti, které spočívají v předání části rozhodovacích pravomocí demokraticky zvoleným společenským strukturám

4 Okupace tlak společnosti na další změny
sovětské vedení se rozhodlo v srpnu 68 použít vojenskou sílu, aby zabránilo dalšímu pokračování Pražského jara a jeho eventuálnímu šíření do okolních socialistických států

5

6

7 Jan Palach narozen 11. srpna 1948 v rodině všetatského cukráře
vystudoval Gymnázium v Mělníku zájem o historii a studium na Filozofické fakultě UK přijat na Vysokou školu ekonomickou v roce 1968 přestupuje na FF UK

8 zúčastnil se mnohých protestních akcí včetně studentské stávky
s několika dalšími studenty se rozhodl upálit vylosuje si číslo 1-tzv.živá pochodeň svůj plán realizuje na Václavském náměstí

9 Dopis, který byl nalezen na místě činu
„Vzhledem k tomu, že se naše národy octly na okraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lid této země následujícím způsobem. Naše skupina se skládá z dobrovolníků, kteří jsou odhodláni se dát pro naši věc upálit. Já jsem měl tu čest vylosovat si jednotku, a tak jsem získal právo napsat první dopisy a nastoupit coby první pochodeň.  Naše požadavky jsou: 1. okamžité zrušení cenzury 2. zákaz rozšiřování Zpráv Jestliže naše požadavky nebudou splněny do pěti dnů, tj. do 21. ledna 1969, a nevystoupí-li lid s dostatečnou podporou (tj. časově neomezenou stávkou), vzplanou další pochodně. Pochodeň č. 1 P.  S. Vzpomeňte na srpen. V mezinárodní politice se uvolnil prostor pro ČSSR, využijme jej.“

10 Lidová demokracie 13. 2. 1969: Svědectví manželů Indrových z Hradce Králové
"Byli jsme s manželkou v Domě potravin. Když jsem vyšli ven, uviděli jsme od kašny u muzea vyběhnout hořící postavu, ze které šlehaly zvláštní silně oranžové plameny. Běžela k soše sv. Václava, otočila se směrem k hlavnímu nádraží a před Domem potravin klesla na zem. Manželka vykřikla: Hoří člověk! Utíkej tam!

11 Když jsem k němu doběhl, byl tam už dispečer, který na něj hodil svůj kožich a já svůj svrchník. Vzpomínám si, že na nohou měl ještě dámský vínově červený kabát. Po uhašení plamene kožich dispečera nešel sundat. Byl spečen se zbytky oděvu Jana Palacha. Když jsem sundal svůj svrchník z horní části jeho těla, Palach vydechl a první slova byla: Přečtěte dopis. Manželka se zeptala: Kde je dopis? Odpověď: U Muzea. Poslal jsem manželku najít tašku a sám jsem zůstal u Palacha, dokud nepřijela sanitka. Palach více nepromluvil."

12 Rudé právo 27. 2. 1969: K sebevraždě upálením
Praha /čtk/. - Protože se v souvislosti s úterní zprávou ČTK o sebevraždě upálením mladého člověka v Praze rozšířily nepravdivé pověsti, sděluje ministerstvo vnitra ČSR tyto podrobnosti: Dne 25. února asi ve 13 hod. hlásil vůz pohotovostní jednotky VB, že se v chodbě domu č. 39 na Václavském náměstí upálil neznámý mladík. Pracovníci výjezdové skupiny městské správy VB na místě činu zjistili, že k sebevraždě muže ve stáří asi 20 let došlo na schodech ke kotelně uvedeného domu, kde se polil silně hořlavou tekutinou.

13 Při záchranných pracích utrpěl zranění rovněž příslušník VB, nebezpečí vážného ohrožení života mu nehrozí. Byli zjištěni čtyři svědci z řad občanů, kteří v kritické době procházeli chodbou domu. Na místě činu byly nalezeny zbytky oděvu, kufřík s několika lahvemi neznámé tekutiny a dopis. Všechny nalezené předměty převzali podle platných čs. norem vyšetřovatelé Bezpečnosti.

14 Pohřeb Jana Palacha stal se celostátní demonstrací proti sovětské okupaci

15 Praha Jana Palacha Miroslav Holub
A tady stojí Picassovi býci. A tady pochodují Daliho sloni na pavoučích nohách. A tady bijí Schoenenbergovy bubny. A tady jede pán de la Mancha. A tady Karamazovi nesou Hamleta. A tady je jádro atomu. A tady je kosmodrom Luny. A tady stojí socha bez pochodně. A tady běží pochodeň bez sochy. A je to prosté. Kde končí Člověk, začíná plamen. A pak v tichu slyšet drmolení Červů popela. Neboť Ty miliardy lidí v podstatě Drží hubu.

16  Kasabian "Club Foot" One...take control of me? Yer messing with the enemy Said its 2..it's another trick Messin with my mind, I wake up Chase down an empty street Blindly snap the broken beats Said it's cut with a dirty trick Its taken all these days to find ya Friends, take control of me Stalking cross' the gallery All these pills got to operate The colour quits and all invade us There he goes again Takin' me to the edge again All I got is a dirty trick I'm chasin down the wolves to save ya (Uuh! ah ah ah aha) I... I'll tell you I want you (Uuh! ah ah ah aha) I... I'll tell you I need you (Uuh! ah ah ah aha) I... the blood aint on my face (Uuh! ah ah ah aha) I... Just wanted you near me (ah ah ah aha) I... I'LL tell you I want you (ah ah ah aha) I... I'll tell you I need you (ah ah ah aha) I... The blood aint on my face (ah ah ah aha) Just wanted you near me

17 Ryszard Siwiec V září 1968 se upálil na protest proti okupaci Československa. Zpravodaj polské Svobodné Evropy to považoval za podvrh. Siwiec se upálil na Stadionu desetiletí ve Varšavě během oslav dožínek. Kolem sebe rozhodil letáky, v nichž kritizoval polskou účast na okupaci Československa.

18 Hořeli jako Jan Palach Siwiec i Palach se při svém činu inspirovali sebevraždami buddhistických mnichů, jimiž protestovali proti válce ve Vietnamu. Sándor Bauer (1969) - maďarský student, který jako první navázal na Palacha. Čtyři dny po něm se upálil v Budapešti u budovy muzea na protest proti komunismu.

19 Jan Zajíc (1969) Oleksa Hyrnik (1978) - ukrajinský inženýr, upálil se na protest proti utlačování ukrajinského jazyka a kultury. Walenty Badylak (1980) - polský pekař v důchodu se upálil na náměstí v Krakově proti lžím o katyňském masakru.

20 Jozef Aszmongyi (1992) - Slovák bydlící v Nymburce se upálil na protest proti rozdělení Československa. evangelický farář Oskar Brüsewitz se zapálil v srpnu 1976 v centru městečka Zeitz v Sasku-Anhaltsku na protest proti komunismu.

21 Protest sebedestrukcí ???

22 Děkuji za pozornost. zdroje http://www.totalita.cz/


Stáhnout ppt "Jan Palach 11.8.1948 † 19.1.1969."

Podobné prezentace


Reklamy Google