Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“"— Transkript prezentace:

1 Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“

2 Chronologie, popis případu „FORM“
V roce 2010 byly Celní správou České republiky detekovány v rovině pátrání a trestního řízení nezákonné dovozy minerálních olejů se zneužitím pro pohon motorů, a to úmyslně bez přiznané a odvedené spotřební daně. - Od výrobců nacházejících se na územích Spolkové republiky Německo a Polska jsou ve volném daňovém oběhu dováženy na daňové území České republiky minerální oleje deklarované pro použití ve stavebnictví a strojírenství pod komerčními obchodními názvy podpoložek kombinované nomenklatury a , kdy takto deklarované zboží nepodléhá sazbě spotřební daně z minerálních olejů.

3 Popis jednání Primárně se jednalo o dovozy základových a formovacích olejů pod obchodními komerčními názvy, kdy z hlediska chemického složení se jednalo minerální oleje složené cca z 68-80% z motorové nafty, 14-20% mazacího oleje (základový olej) a z 6-12% biosložky (FAME). Ve skutečnosti byl latentním způsobem deklarován účel použití ve stavebním a strojírenském sektoru, a to s cílem zastřít skutečné určení těchto olejů jako pohonnou látku pro motorová vozidla. Místy konečného dodání těchto minerálních olejů byly čerpací stanice na území České republiky, dokladově jako „motorová nafta“ se spotřební daní.

4 PL DE CZ OBRÁZKOVÉ SCHÉMA PODVODŮ OLEJ NEPODLÉHAJÍCÍ SPD
VÝROBCI / OFICIÁLNÍ PETROCHEMICKÉ SPOLEČNOSTI PL DE OLEJ NEPODLÉHAJÍCÍ SPD šalovací olej, formový olej, základový olej AT PŘEPRAVA AUTOCISTERNAMI SK KUPUJÍCÍ V ČR fiktivní obchodní operace a přeprodeje CZ NEKONTAKTNÍ A ÚČELOVĚ ZALOŽENÉ FIRMY ZBOŽÍ ZÍSKÁVÁ VYSTAVENÍM NOVÝCH DOKLADŮ NOVOU IDENTITU NAFTA MOTOROVÁ (PODLÉHAJÍCÍ SPD : ,- Kč za litrů) CZ fiktivní obchodní operace a přeprodeje DODAVATELÉ Z ČR NEKONTAKTNÍ A ÚČELOVĚ ZALOŽENÉ FIRMY vystavená faktura vystavená faktura vystavená faktura ČERPACÍ STANICE V ČR

5 Resumé Trestním prověřováním a pomocí mezinárodní spolupráce se podařilo odhalit zcela nový druh podvodů s minerálními oleji, který aktuálně dosahuje značných rozměrů. Denní množství takto dopravovaných minerálních olejů na daňové území České republiky s deklarovaným použitím ve strojírenství či stavebnictví je absolutně nadsazené a zcela neodpovídá, či je přímo v rozporu, se skutečným využitím těchto olejů v průmyslové výrobě a stavební výrobě. V rámci správy spotřební daně není v zákonných možnostech správce daně identifikovat a evidovat takto dopravované minerální oleje deklarované pro použití ve stavebnictví a strojírenství, které nejen v České republice nepodléhají sazbě SPD.

6 Navrhované řešení Po provedené realizaci případu dne a získání konkrétních věcných důkazů prokazujících způsob obcházení zákona byl podán návrh na přijetí opatření legislativní a nelegislativní povahy tak, aby bylo eliminováno zneužívání takto dopravovaných nezdaněných minerálních olejů deklarovaných pro použití ve stavebnictví a strojírenství pod komerčními obchodními názvy podpoložek kombinované nomenklatury a , kdy takto deklarované zboží nepodléhá sazbě spotřební daně z minerálních olejů, které jsou však charakteristicky totožné s motorovou naftou.


Stáhnout ppt "Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“"

Podobné prezentace


Reklamy Google