Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cestopisy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cestopisy."— Transkript prezentace:

1 Cestopisy

2 Co je to cestopis? Cestopis obsahuje popis cesty do cizích zemí s jejich zeměpisnými, jazykovými a kulturními zvláštnostmi. Cestopis může být skutečný nebo vymyšlený (fiktivní). Z knihy Gulliverovy cesty – Gulliver mezi Liliputy

3 Jak můžeme cestovat? Lidé rádi cestují a v dnešní době je mnoho možností, jak cestovat v tom největším pohodlí. Můžeme si vybrat cestovní agenturu (kancelář), která se nám zdá pro nás nejvhodnější nebo také cestovat na vlastní pěst (autem, autobusem, vlakem, pěšky, na kole, balónem, letadlem, na velbloudech,…) Stejně jako je hodně cestovatelů, tak i spoustu z nich napadlo své putování a výpravy sepsat do knihy, aby se o své zážitky mohli podělit s ostatními.

4 Skuteční mořeplavci a cestovatelé
Vasco da Gama (Vaško da gama) 1469 – 1524, portugalský mořeplavec. Námořní cestu do Indie objevil roku V roce 1524 se stal místokrálem ve Východní Indii. Fernao de Magalhaes (Fernau de magaljauš) 1480 – Portugalský mořeplavec, který vedl výpravu, která objevila průliv pod Jižní Amerikou a poprvé obeplula svět. Kryštof Kolumbus 1451 – 1506, italský mořeplavec, je pokládán za objevitele Ameriky ačkoliv se prokázalo, že nebyl prvním Evropanem, který u jejích břehů přistál. James Cook 1728 – 1779, anglický mořeplavec, který obeplul svět, prozkoumal Tichomoří, dorazil k Austrálii, k Novému Zélandu, k Antarktidě. Byl zabit domorodci na Havajských ostrovech. Emil Holub 1847 – 1902, český lékař a cestovatel. Vydal se na výpravu do Afriky.

5 Vymyšlení cestovatelé
Jonathan Swift – Gulliverovy cesty – knihou nás provází pan Lemuel Gulliver. Vypráví nám o svém prvním cestování, o návštěvě v zemi obrů, liliputánů, zemi moudrých koní, kde žijí i lidem podobná zvířata Jahuové. Jules Verne – Cesta kolem světa za 80 dní – Podivuhodná cesta podivuhodného Angličana. Příběh se odehrával přibližně před více jak sedmdesáti osmi lety. Co se za tu dobu mohlo změnit? Jistě se někteří zasmějí, že dříve trvala taková cesta 80 dní, dnešní dopravní prostředky by ji třeba zvládly rychleji. Fogg by dnes nenašel nikoho kdo by se sním vsadil o neúspěchu osmdesáti denní cesty kolem světa. První vydáníGulliverových cest z roku 1726.

6 Cestopisy na Znojemsku
Legenda vranovských vod – bratři Pátí Narodili se za války, ve Dvoře Králové nad Labem jako jednovaječná dvojčata. Do Znojma se přestěhovali se svými rodiči po válce, další sourozence nemají. Oba vystudovali sochařskou školu. Jan Pátý má jednoho syna, Petr dvě dcery. Dohromady mají čtyři vnoučata. V roce 1962 založili ve Znojmě potápěčský oddíl Manta, stali se jedněmi z tuzemských zakladatelů námořního jachtingu. Vlastní penzion ve Znojmě. Na vranovské přehradě provozují malá vodní plavidla, bojují o znovuzavedení veřejné lodní plavby po přehradě. Jiří Albrecht Z našeho okresu také pochází Jiří Albrecht ( do ne dávna bydlící v Hodonicích). Ten měl svoji cestu po moři naplánovanou na čtyři roky, ale nakonec se s dvěmi ročními přestávkami protáhla na sedm let. Za dobu své plavby prožil sedm hurikánů, z nichž nejhorší byl jeho jmenovec George v Karibiku, který dosahoval při hladině rychlosti 400 km/hod. Nyní se již známý mořeplavec nikam nechystá a svoji loď po návratu z plavby prodal.

7 Cesta kolem světa za 80 dní
Willy Fog na cestě kolem světa Londýnský džentlmen Willy Fog se probudí jednoho krásného dne a zazvoní na svého sluhu, načež si uvědomí, že mu dal včera výpověď. Naštěstí uvolněné místo rychle získá Barnabáš, bývalý cirkusový akrobat. Pan Fog mezitím spěšně odchází na schůzi Reformního klubu. V klubu se pravidelně scházejí členové londýnské smetánky, aby si zahráli kulečník či probrali zajímavé události poslední doby. A že je co probírat: Z Anglické banky bylo ukradeno liber. A aby toho nebylo málo, v novinách vyšel článek od novináře jménem Ralph, podle kterého lze - obcestovat svět za méně jak 3 měsíce! Zatímco Fog a vážený a uznávaný lord Guinnes zastávají názor, že cestu lze uskutečnit už za 80 dní, od ostatních členů klubu je čeká jen posměch. Proto je uzavřena sázka. Willy se pokusí uskutečnit cestu kolem světa za 80 dní. Pokud to dokáže, získá liber.

8 Rozpis cesty kolem světa za 80 dní
Rozpis cesty (podle původního románu) Londýn - Suezvlakem a parníkem7 dníSuez - Bombajparníkem13 dníBombaj - Kalkatavlakem3 dnyKalkata - Hong Kongparníkem13 dníHong Kong - Jokohamaparníkem6 dníJokohama - San Franciscoparníkem22 dníSan Francisco - New Yorkvlakem7 dníNew York - Londýnparníkem9 dníCelkem 80 dní

9 Obrázky ke zmiňovanému dobrodružnému televiznímu románu

10 Městská knihovna Znojmo Pobočka knihovny Loucká
Na závěr Pro děti prvního stupně základních škol. Zdroj: Městská knihovna Znojmo Pobočka knihovny Loucká Knihovnice Jana


Stáhnout ppt "Cestopisy."

Podobné prezentace


Reklamy Google