Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru"— Transkript prezentace:

1 Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, ČIŽP, CENIA a SFŽP Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru 22. října 2014 Liberec

2 Současná právní úprava v oblasti autovraků
Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky (novela vyhlášky č. 105/2014 Sb.). Zákona o odpadech navazuje na směrnice Evropského parlamentu a Rady: 2000/53/ES o vozidlech s ukončenou životností,

3 Novinky v aktualizované vyhlášce
Zasílání fotodokumentace na MŽP – návaznost na zákon č. 169/2013 Sb fotografie – celek, kabina, VIN; do 96 hod.; přes MA ISOH. Skladování autovraků – pouze dva bez technického opatření. Odčerpávání kapalin – odstraněno sporné ustanovení o „neodkapávání“ kapalin. Znehodnocení VIN – zpracovatel znehodnotí, odstraní šrédr či hutě. Zpracovatelské operace pro podporu recyklace – vyjímání skel. Vylučování nebezpečných vlastností – návaznost na zákon č. 169/2013 Sb.

4 Novinky v MA ISOH Zasílání fotodokumentace na MŽP – minimální uživatelská náročnost, upozornění o nezaslání fotodokumentace do 96 hod. Vše podstatné v nápovědě. Fotografie autovraku Lze použít pouze soubory obrázků s příponou *.gif, *.png, *.jpg, *.jpeg, *.bmp, *.tif a *.tiff.

5 Omezení hmotnosti vraků – 0,3 t až 3,5 t (nad 5 t nelze zaslat).
Zasílání VIN – povinná položka (v 17 místném nelze zadat O, Q a I). Statistiky na webu MŽP (počty zařízení, počty vraků, počty vraků podle značek, ø hmotnost, ø stáří) Potvrzení o převzetí – tisk poznámky (ostatní vozidla, jiná značka). Další kontroly pro zpracovatele a možnosti pro uživatele ČIŽP, SFŽP, MŽP.

6 Počty zpracovaných autovraků a vyřazených vozidel z CRV
Rok Zapsáno v           MA ISOH (bez stornovaných autovraků) Vyřazeno z CRV (SDA) 2009 2010 2011 2012 2013 1.1. až 98 625 90 567 Snižování rozdílu mezi autovraky v MA ISOH a odhlašovanými z CRV je důsledkem zákona 169/2013 Sb. a zrušení tzv. čestného prohlášení.

7 Smlouvy zpracovatelů s výrobci či akreditovanými zástupci dle § 37 odst. 7 písm. c)
Kontrolní akce ČIŽP. Dopis krajským úřadům. Stanovisko MŽP - Subdodavatelské smlouvy – Callparts systém, KOVOŠROT GROUP CZ a.s., Metalšrot Tlumačov a.s., Recycling – kovové odpady a.s., Vítkovice Recycling a.s. Podnět na krajské úřady. Seznam akreditovaných zástupců na webu MD ČR. Kaipan a ŠKODA jako výrobci v ČR.

8 Mobilní zařízení na sběr autovraků
Zákon o odpadech ani vyhláška o podrobnostech nakládání s autovraky nereguluje mobilní zařízení v oblasti sběru autovraků. Plnění přísných kritérií: záchytné vany, případně nové korby se zkouškou těsnosti, rameno k naložení autovraku, digitální jeřábová váha, doložení možnost připojení na internet (k zapojení se do MA ISOH) včetně tiskárny k vydání potvrzení o převzetí autovraku, smlouva s akreditovaným zástupcem výrobce vybraných vozidel, smlouva se zpracovatelem.

9 Místní šetření při vydávání souhlasů a kontrola plnění požadavků.
Omezená platnost souhlasu, platnost na dobu určitou např. 3 let (u všech zařízení). Řešení v nové legislativě, kde se jednoznačně řekne za jakých podmínek je možný mobilní sběr. Praxe: Na základě plných mocí majitelů se vozidla vozí do zařízení se souhlasem ke sběru a zpracování autovraků.

10 Pneumatiky odpad x neodpad
Podle § 78 zákona o odpadech krajský úřad rozhoduje v pochybnostech, zda se movitá věc považuje za odpad. Podle názoru MŽP se v případě vkládaných pneumatik jedná o odpad.

11 Příklad zacházení s neodpadem = výrobky ze ZO.
Po prošetření podnětu ČIŽP jednání na MŽP ke stanovení kritérií, kdy se jedná o výrobek a kdy o odpad. V nové legislativě bude zpětný odběr řešen v režimu odpadů (ve zjednodušeném odpadovém režimu).

12 Infringementová (EURO) novela ve vztahu k výrobkům
Vyřazení olejů z vybraných výrobků na které se vztahuje zpětný odběr. Recyklační účinnost pro zpracování baterií a akumulátorů a zákazy pro uvádění na trh některých druhů baterií a akumulátorů.

13 Děkuji za pozornost Ing. Marek Livora, Ph.D.
Ministerstvo životního prostředí odbor odpadů – oddělení zpětného odběru tel:


Stáhnout ppt "Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru"

Podobné prezentace


Reklamy Google