Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzikální aspekt vody.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzikální aspekt vody."— Transkript prezentace:

1 Fyzikální aspekt vody

2 Voda Voda, je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Spolu se vzduchem resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném – led, v kapalném – voda a v plynném – vodní pára.

3 Pevné skupenství Led – Molekuly pevného skupenství jsou poutány k sobě velmi těsně a zaujímají stalou polohu. To způsobuje že pevná tělesa těžko mění tvar.

4 Vlastnosti Optické vlastnosti: Barva: čirý až mléčně zakalený, namodralá, modrozelená, bílá. Průhledný až průsvitný, vryp je bílý, lesk skelný. Chemické vlastnosti: Složení: H 11,19 %, O 88,81 %.

5 Formy ledu sníh kroupy jinovatka, námraza

6 Kapalné skupenství Voda molekuly vody jsou středně daleko od sebe proto můžou po sobě klouzat a proto kapalné skupenství vody nemá stálý tvar

7 Plynné skupenství Vodní pára je plynné skupenství vody, která se nachází v okolním prostředí a během kondenzace je pak ve formě malých areosolových kapiček. Během plynného skupenství je vodní pára neviditelná. Do prostředí se vodní pára dostává při překročení bodu varu a nebo sublimací. Množství vodní páry v okolním prostředí se udává humiditou neboli vlhkostí.

8 Příprava a důkaz kyslíku
K přípravě kyslíku můžeme využít rozklad různých kyslíkatých sloučenin, např. peroxidu vodíku za katalýzy burelu: 2 H2O2 MnO2 2 H2O + 02 Vzplanutím doutnající špejle ve zkumavce s unikajícím kyslíkem jsme jej dokázali.

9 Chemická aparatura

10 Konec Vytvořili: Lukáš Jordán Jakub Horák Marek Andrýsek Jiří Kopecký
Roman Brukner


Stáhnout ppt "Fyzikální aspekt vody."

Podobné prezentace


Reklamy Google