Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NETÝKÁ SE TO I VÁS ???. Setkali jste se někdy s termínem N E T O L I S M U S ??????

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NETÝKÁ SE TO I VÁS ???. Setkali jste se někdy s termínem N E T O L I S M U S ??????"— Transkript prezentace:

1 NETÝKÁ SE TO I VÁS ???

2 Setkali jste se někdy s termínem N E T O L I S M U S ??????

3 Odpovězte si na následující otázky Ano / Ne

4 1) Moje dítě dá přednost vysedávání u počítače před jakoukoli jinou činností. 2) U počítače tráví většinu svého volného času a občas nám dá problém ho od počítače vytáhnout i ke stolu.

5 3) Je nervózní, když u počítače nesedí nebo když ví, že u něj sedět nebude. 4) Dítě zapíná počítač jen několik minut po příchodu domů nebo kontroluje sociální sítě (příp. hraje) alespoň na mobilu.

6 5) Dokáže chatovat nebo hrát hry dlouhé hodiny a nás kolem nevnímá. 6) Běžně se při sledování počítače učí.

7 7) Dítě tvrdí, že to takhle dneska dělá úplně každý a všem to rodiče dovolují. 8) Počítač vypíná až po dlouhém přemlouvání, se slovy „ještě chvilku“.

8 JAKÁ ODPOVĚĎ PŘEVAŽOVALA?

9 Převažovala odpověď „N E“ ?

10 Tak je nejspíš všechno v pořádku.

11 Převažovala odpověď „A N O“ ?

12 TAK JE NĚCO ŠPATNĚ. 

13 Ptejme se dál...... Ano / Ne

14 1)Víte přesně, proč Vaše dítě tráví tolik času na počítači? 2) Jste si jistí, že Vaše dítě neporuší „zákaz počítač“ v době, kdy nejste doma?

15 3) Viděli jste někdy profil Vaše dítěte na Facebooku, Twitteru nebo jiné sociální síti? 4) Víte, jaké komentáře Vaše dítě na těchto sítích píše?

16 5) Viděli jste, jaké fotky Vaše dítě na svém profilu uveřejňuje? 6) Má Vaše dítě na svém nebo rodinném počítači některé stránky zablokované?

17 převažující ODPOVĚĎ: ANO Víte, co děláte. NE Zkuste „něco“ změnit, aby Vaše dítě vyrostlo ve zdravého a sebevědomého jedince a případně nemuselo vystupovat z bludného kruhu netolismu.

18 NETOLISMUS.... Název vychází ze slova INTER-NET........ ZÁVISLOST........ ZÁVISLOST NA POČÍTAČI........ PATOLOGICKÁ POTŘEBA NEUSTÁLE HRÁT........ POTŘEBA NEUSTÁLE S NĚKÝM KOMUNIKOVAT........ POTŘEBA NEUSTÁLE VYHLEDÁVAT NOVÉ A NOVÉ INFORMACE.... NEZÁLEŽÍ ANI NA VĚKU ANI POHLAVÍ.... POSTIHUJE DĚTI, DOSPÍVAJÍCÍ I DOSPĚLÉ

19 Jaké problémy mohou nastat? Fyzické zdraví – bolesti zad, očí, zápěstí; obezita, nezdravý vzhled, třesavka Sociální oblast – nedostatek komunikace, neplnění či zhoršení plnění povinností doma či ve škole (nebo i v práci), rozpad důležitých osobních vztahů Duševní oblast – člověk je nesvůj, když je bez počítače, má pocit prázdnoty, nudí se; může přijít deprese

20 Jak předcházet problémům? Stanovte striktní limity, kdy může dítě hrát a kdy ne Dávejte pozor, aby dítě nehrálo hry u kamarádů Zjistěte, zda dítě hraním počítačových her nebo surfováním na internetu neutíká od nějakých problémů V průběhu hraní veďte dítě k tomu, aby si po určité době udělalo přestávku, během ní o hře mluvte Podporujte dítě v jiných zájmech Předcházejte tomu, aby se dítě nudilo Posilujte zdravé sebevědomí dítěte NABÍDNĚTE VAŠIM DĚTEM JINÉ ALTERNATIVY ZÁBAVY A VYŽITÍ – ŽIJTE SPOLEČNĚ

21

22 Mgr. Štěpánka Čtrnáctá, SANANIM (viz.snímek 34 - Kontakty) : Obecně řečeno dobrým základem je vše, co zvyšuje odolnost dítěte vůči stresu, zátěži, ale také nudě a zvyšuje jeho schopnost správně se rozhodovat. Důležité je také vést děti k odpovědnosti přiměřené jejich věku. Lepší než poučování a příkazy, je zprostředkovat dětem zkušenost, že se mohou svobodně rozhodnout, ale že jejich rozhodnutí sebou vždy nese nějaké důsledky. V dospívání se budou opakovaně potkávat s potenciálně rizikovými zkušenostmi - ať už se jedná o zmiňované hazardní hry, hrací automaty, alkohol, drogy, ale třeba i sekty. Ve většině případů budou vystaveny pokušení vyzkoušet, a vždy budou v té situaci pouze samy za sebe.

23 S určitou nadsázkou lze také říci, že dobrou prevencí je připustit si, že se něco takového může stát i ve vaší rodině. S tím souvisí být na to připraven, tedy být vybaven teoreticky (o problému si něco přečíst, mluvit o něm s dětmi), všímat si (vědět, co mé děti dělají, čím žijí, co je zajímá a baví, jak tráví volný čas, ale také, co je trápí....). V neposlední řadě platí, že problémy je třeba řešit raději dříve než pozdě. Často se nám v poradně stává, že rodiče přichází ve fázi, kdy je již problém s hraním či závislostí na návykových látkách ve velmi pokročilém stádiu a dozvídáme se, že podezření měli již dlouho, ale nechtěli situaci přeceňovat, nechtěli obtěžovat se zdánlivými maličkostmi, styděli se nebo si sami nechtěli přiznat, že se něco závažného děje. Neváhejte proto požádat odborníka o pomoc, pokud máte dojem, že se děje něco nepatřičného! Je pravda, že děti se v dospívání výrazně mění a řada „příznaků", které mohou ukazovat na nějaký problém jsou přirozenou součástí tohoto období.

24 Může sice jít o projev rozličných problémů, které mohou dospívání provázet, ale může se jednat i o problémy s hraním hazardních her, závislostí na počítači, televizi či na návykových látkách. Všímejte si svého dítěte a pokud máte jakékoli podezření, že se s vaším potomkem děje něco nepatřičného, vyhledejte odbornou pomoc. Většina poraden poskytuje pomoc i rodinným příslušníkům, kteří přicházejí sami, bez problémového jedince. Poradna uvedená na konci článku se dokonce specializuje především na pomoc sociálnímu okolí problémového jedince (závislého hráče či uživatele návykových látek).

25 Táňa Mančíková - intervizorka Linky bezpečí Kateřina Schmidová - vedoucí Rodičovské linky Tento problém se může týkat kteréhokoliv dítěte, nezáleží na pohlaví, ani na věku. Stačí, aby bylo dítě zdatné ve virtuálním světě. Hlavní prevencí těchto problémů je, v obecném slova smyslu, především výchovný přístup k dítěti a později k dospívajícímu.

26 Zásady úspěšného přístupu k výchově dospívajících: dávání hranic (pravidel), sledování jejich dodržování, schopnost dobré komunikace, respekt a důvěra. Na druhou stranu je důležité, aby byli rodiče pozorní k tomu, jak se jejich dítě v kyberprostoru pohybuje, kolik a na jakých stránkách tráví času, co je jeho motivem (hledání informací k domácímu úkolu, navštěvování webů souvisejících s jeho koníčky, oddech během hraní počítačových her, stahování hudby a filmů, chatování s kamarády, nákupy přes internet atd.). Je důležité domluvit si s dítětem pravidla používání internetu a také se s ním bavit o výhodách a nevýhodách jednotlivých činností. Není vhodné (ani účinné) pohyb na internetu dětem zakazovat.

27 Rodiče také mohou využít různé programy známé jako „parental control" neboli rodičovská kontrola. Fungují různými způsoby: omezují časově možnost přístupu na internet, nabízejí vytvořit seznam povolených nebo zakázaných stránek, filtrují mechanicky nevhodné weby atd., jsou to např. iProtectYou, ParentalControl Bar a McAfee Family Protection. Častou překážkou bývá internetová negramotnost rodičů nebo daleko méně informací o kybernetickém prostředí než mají jejich děti. Rodiče by měli sami aktivně vyhledávat informace a rozvíjet své dovednosti ve virtuálním světě, učiteli jim často mohou být přímo jejich děti.

28 V kterékoliv fázi je důležité s dítětem začít komunikovat, ptát se, trávit s ním víc času, popřípadě více kontrolovat, co v internetovém prostředí dělá. Je důležité si problém v rodině připustit a postupovat důrazně a důsledně.

29 Mgr. Štěpánka Čtrnáctá, SANANIM Ledacos totiž můžete udělat ještě před tím, než uvedený problém vznikne.... Vztah k televizi, počítači se u vašeho dítěte buduje po celý jeho život. Ovlivňujete ho především vy sami tím, jak k těmto formám zábavy přistupujete. Sami asi cítíte rozdíl v tom, když je televize a počítač zdroj zábavy a odpočinku ve vymezeném čase nebo když je to jediný společník, kterého máte.... Ovlivňujete své dítě tím, že mu nabídnete i jiné alternativy trávení volného času (sport, kulturu, výlety, knížky atd.), ovlivňujete je, když volný čas trávíte s ním ať už společnou činností nebo „jen" povídáním o jeho radostech a starostech.

30 Každý rodič by měl mít přehled minimálně o tom, kolik času jeho děti tráví u počítače či televize a do určitého věku dítěte (podle míry jeho zralosti a zodpovědnosti) tuto dobu i kontrolovat, případně omezovat. Rodiče by se měli zajímat také o to, k čemu jejich děti techniku užívají, případně zneužívají. Měli by s nimi hovořit o výhodách těchto možností, ale i o riziku, které je s tím spojené. Rozhovory na toto téma by rozhodně měly být opakované, nenásilně vedené, nejlépe vycházející z aktuálních situací - zážitků dětí, otázek, zkušeností. Jako i v jiných případech je rozhodující míra. Dobře zde lze použít příměr, že podobně jako oheň, je i technika dobrý sluha, ale špatný pán. Současné technické vymoženosti nám dávají mnoho možností vzdělávání i zábavy a je na nás zda je budeme využívat nebo se jimi necháme zotročit.

31 Jak už bylo řečeno, zcela zásadní je osobní příklad rodiče. Otec nebo matka, kteří po příchodu ze zaměstnání usedají k domácímu PC a zvednou se až s odchodem na lůžko, rozhodně nejsou nejlepším příkladem. Pro podstatnou část dětí, možná dokonce pro většinu, je sezení před PC jen náhradním programem, který je zkrátka jen pohodlný a lepší než nuda. Vyzkoušejte to a uvidíte! Pokud připravíte zajímavý program, drtivá většina dětí (minimálně do určitého věku) jej akceptuje a většinou i radostně přivítá. Vyžaduje to ovšem vaši aktivitu a čas!

32

33 KONTAKTY KLADNO a okolí: Psychologicko-pedagogická poradna Kladno (naproti naší škole) SVP Slaný www.prevenceveskole.cz

34 PRAHA: Poradna pro rodiče (pro blízké okolí problémových uživatelů návykových látek a hráčů) –www.sananim.cz –adresa: Školská 30, Praha 1 –mobil: 739 268 527, pevná linka: 284 824 234 Rodičovská linka –http://www.linkabezpeci.cz/webmagazine/kategorie.asp?id k=205 –tel.: 840 111 234, mobil: 606 021 021 –email: pomoc@rodicovskalinka.cz –telefonicky se lze na linku obracet každý všední den odpoledne: pondělí, středa a pátek: 13-16 hod, úterý a čtvrtek: 16-19 hod –emailem nepřetržitě, s odpovědí do tří pracovních dnů

35 P r o b l é m y z a č í n a j í z m a l i č k o s t í. Svět bez počítačů a internetu si dnes již představit nelze, přispějme a pomozme ale přispějme a pomozme tomu, aby nám sloužily, neovládaly nás, a maličkosti tak maličkostmi i zůstaly.


Stáhnout ppt "NETÝKÁ SE TO I VÁS ???. Setkali jste se někdy s termínem N E T O L I S M U S ??????"

Podobné prezentace


Reklamy Google