Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová."— Transkript prezentace:

1 WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová

2 Struktura stránek Na následujícím snímku je zobrazen obsah dvou složek, které obsahují WWW stránky. Odpověz na následující otázky:  Jaké mají soubory přípony a co nejspíš znamenají?  Najdi soubory s velmi podobnými či stejnými názvy.  Jaké mají názvy souborů nejspíš omezení?  Co si myslíš, že by měli splňovat obrázky umístěné na stránkách?

3 Struktura stránek Otázky  Přípony?  Podobnost?  Názvy?  Obrázky?

4 Názvy a přípony souborů Názvy všech souborů a složek nesmí obsahovat diakritiku a mezery. Jako první se vždy zobrazuje index  s příponou htm či html,  u dynamických stránek nejčastěji s příponou php. Soubory s příponou htm či html obsahují krom samotného textu zobrazeného na stránkách i XHTML značky. Soubory s příponou css obsahují kaskádové styly.

5 Obrázky Velké obrázky (fotky) nejprve ve vhodném grafickém programu zmenšíme. Na stránky umístíme upravený obrázek. Postačující rozlišení obrázku je 100 DPI. Obrázky umisťujeme do stejné složky jako html a css soubory, kde mohou být ještě ve vlastní složce. Nejčastější přípony jsou jpg, gif, png, ico.

6 Adresování Absolutní adresa  F:\www\index.html  C:\str\obr\foto.jpg Relativní adresa  www\index.html  index.html  str\obr\foto.jpg  obr\foto.jpg  foto.jpg Čím se liší absolutní a relativní adresa? Pokud chceš na stránce zobrazit obrázek (odkázat na soubor), musíš uvést i adresu souboru. Kterou adresaci použiješ a proč?

7 Adresování Pokud chceme, aby naše stránky viděl celý svět, musíme je umístit na server. Překopírujeme tam celý obsah složky, kterou jsme si připravili. Na serveru nevíme, kde přesně jsou naše stránky umístěny, a proto při jejich tvorbě musíme výhradně používat relativní adresy, které neobsahují, na rozdíl od absolutních, název disku.

8 WWW stránky – Adresování Uveď všechny adresy k souboru index.html. Uveď adresy, které by bylo vhodné použít při tvorbě WWW stránek, a to ke všem souborům. Zdůvodni.

9 Hosting Pronájem místa na serveru. Je většinou placený a liší se úrovní služeb (velikost místa, omezené datové přenosy, podpora, …) Někteří poskytovatelé internetu nabízejí v rámci připojení určitý prostor pro hosting. Existují také tzv. freehostingy, které nabízejí hosting zadarmo, ale požadují umístění reklamy na stránky a služby jsou omezené.

10 Freehosting Přehled některých českých freehostingů:  www.webzdarma.cz 200 až 500 MB, podpora PHP, email box, přístup aspoň 1x za měsíc. www.webzdarma.cz  www.sweb.cz 100 MB, podpora PHP. Jde o freeweb Seznamu – stačí vlastnit email na Seznamu. www.sweb.cz  www.ic.cz 250 MB, podporuje PHP, neomezený přenos dat, emailová schránka. www.ic.cz  www.endora.cz 2 GB, přenos dat max. 5 GB měsíčně, přístup aspoň 1x za měsíc. www.endora.cz

11 Hosting a Freehosting Zjisti u svého poskytovatele Internetu (pokud nemáš Internet, tak u poskytovatele Internetu v tvém bydlišti):  Zda je v ceně Internetu i hosting, popř. za jaký poplatek je poskytován.  Základní parametry hostingu (velikost poskytovaného místa, přenosové rychlosti). Nabízený hosting porovnej s freehostingem.


Stáhnout ppt "WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová."

Podobné prezentace


Reklamy Google