Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940 Autor: Hana Pospíšilová Tematická oblast: Termodynamika Název DUMu: Izotermický děj - příklady Kód: VY_32_INOVACE_FY.1.15 Datum:3. 12. 2012 Cílová skupina: Žáci středních škol Klíčová slova:Izotermický děj, izoterma, Boylův – Marriotův zákon Anotace: Příklady navazují na DUM „Izotermický děj“ (VY_32_INOVACE_FY.1.14), slouží k procvičení a hlubšímu porozumění dané problematiky.

2 Izotermický děj PŘÍKLADY

3 V grafu jsou vyznačeny tři izotermy pro stejné množství plynu. Porovnejte jejich teploty. Zvolíme-li si libovolný objem plynu, odpovídají tomuto objemu (díky různým izotermám) různé tlaky. Větší tlak znamená větší teplotu. Zdroj: autor

4 Příklad č.1: Jak se změní tlak plynu, jestliže se při stejné teplotě zvětší jeho objem a) trojnásobně, b) na polovinu, c) o jednu čtvrtinu? Ad a) Pokud se při stejné teplotě zvýší objem trojnásobně, pak se tlak trojnásobně zmenší.

5 Příklad č.2: Hustota vodíku za normálních podmínek je 9·10 -5 g/cm 3. Jaká bude hustota vodíku, jestliže ho stlačíme tlakem 10 7 Pa? Řešení: Hustota vodíku bude 9 ·10 -3 g·cm -3.

6 Příklad č.3: Potápěč vypustil z úst v hloubce 20 m kulovou bublinu vzduchu. Jak se změní objem bubliny, která vystoupí k hladině o 10 m z původní hloubky? Předpokládejte, že se s hloubkou teplota vody nemění. Řešení:

7 Bublina se zvětší o 50 %. Při výstupu potápěče z vody mu může být nebezpečné rozpínání plynu v tkáních a tělních tekutinách (tzv.potápěčská nemoc/kesonová nemoc).

8 Příklad č.4: Jak velký objem bude zaujímat 10 l vzduchu, jestliže při stejné teplotě zvýšíme jeho tlak z normálního na 1 MPa? Příklad č.5: Plyn o objemu 130 l má tlak 50 kPa. Jaký bude jeho tlak, jestliže zmenšíme jeho objem na 30 % z původního objemu?

9 Zdroje BARTUŠKA, Karel a Emanuel SVOBODA. Fyzika pro gymnázia: Molekulová fyzika a termika. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-200-7. NAHODIL, Josef. Sbírka úloh z fyziky kolem nás. Praha: Prometheus, 2011. ISBN 978-80-7196-409-4.

10 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google