Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce."— Transkript prezentace:

1 Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce.
Připravuje VII . A Kdy : pátek 24. října 2008 , 6.vyuč. hod Kde: na fotbalovém hřišti Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce.

2 Pravidla soutěže Drak musí být sestaven ve Vv .
Bude se hodnotit vzhled ,velikost ,obtížnost konstrukce a délka letu. Drak se musí odevzdat do VII. A. V pátek se bude pouštět drak na hřišti místo 6 vyučovací hodiny.

3 Historie 1 První zmínky o pouštění draků pocházejí z Číny ze 4. století před n.l. a podle legend bývaly z počátku používány jako spojení mezi bohy a lidmi, někde měli draci zahánět blížící se bouře anebo zastrašit nepřítele. V devatenáctém století se draci používali různě. Například pan Polock si v roce 1826 nechal patentovat kočár tažený draky, který dokázal uvést až pět lidí rychlostí kolem 40 km/hodinu. Benjamin Franklin používal draky k pokusům s elektřinou a o něco později byli draci využíváni meteorology k pozorování počasí ve velkých výškách.V našich končinách patří pouštění papírových draků již mnoho let mezi velmi oblíbené zábavy malých i velkých. Jakmile začne foukat ze strnišť a zvedne se chladný podzimní vítr, začínají se na kopcích a polích objevovat první nadšenci s kupovanými, ale i vlastnoručně vyrobenými modely draků, aby předvedli své umění pouštění draků.

4 Historie 2 Z akrobatických kousků. Mají dlouhý ocas, který doslova opisuje dráhu letu draka po obloze. Bojoví draci jsou zas ti, kteří mají jen jedno vlečné lanko a vyznačují se velmi velkou rychlostí pohybu. Úkolem je chytit lanko soupeřova draka a stáhnout ho na zem. Velké dračí bitvy se konají v Japonsku, kdy každý takový drak má určitou část šňůry polepenou lepidlem, mletým sklem a pískem. Každý se snaží svého draka řídit tak, aby přeřezal šňůru soupeřova draka.Konávají se ale i jiné soutěže, např. který drak dolétne výš, o nejmenšího, největšího nebo nejstaršího draka, popřípadě i nejhezčího či nejoriginálnějšího.V roce 1919 byla německými příznivci puštěna sestava osmi propojených draků, kteří vystoupali do závratné výšky 9740 m.

5 Návod jak postavit draka.
Potřebujete : dřevěné tyčky - 2 až 5 1m dlouhé, velký papír asi 70 cm X 90 cm nebo hedvábný kus látky1m X 1m, jehlu a niť nebo lepící pásku, držátko na provázek nebo vlasec min. 10m délka, krepák nebo kousky novin 1.Seskládejte dřívka do určitých tvarů a připevněte pevně k sobě provázkem nebo patexkou [přístroj který umělou hmotu] 2.Vezměte papír nebo hedvábnou látku a položte ji na obrys draka 3.Vystřihněte 3 – 4 cm od okraje draka 4.Přišijte nebo přilepte k drakovi 5. Doprostřed zadní části přidělejte provázek a na něj uvažte kousky krepáku nebo novin 6.Vemte držátko s vlascem nebo provázkem a přivažte jej do prostřed jestli má váš drak tvar + ty jiné tvary budou zobrazeny na dalším listě a draka si vybarvěte ale nemusíte.

6 Tvary a jejich navázání
Připevněný provázek


Stáhnout ppt "Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce."

Podobné prezentace


Reklamy Google