Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 1 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 07. Průměty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 1 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 07. Průměty."— Transkript prezentace:

1 Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 1 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 07. Průměty přímky, skutečná velikost úsečky Josef Kotlík © 2012 Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava – šablony registrační číslo projektu:CZ.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Průměty přímky Přímka je jednoznačně určena dvěma různými body. Zvolíme dva různé body A,B. Body A,B určují přímku a. ⟷ AB = ⟷ a První průměty A 1 B 1 určují první průmět a 1 a druhé průměty A 2 B 2 určují druhý průmět a 2 přímky a. ⟷ AB= ⟷ a ⇔(⟷ A 1 B 1 = ⟷ a 1 ∧ ⟷ A 2 B 2 = ⟷ a 2 ) Přímka je jednoznačně určena dvěma různými body. Zvolíme dva různé body A,B. Body A,B určují přímku a. ⟷ AB = ⟷ a První průměty A 1 B 1 určují první průmět a 1 a druhé průměty A 2 B 2 určují druhý průmět a 2 přímky a. ⟷ AB= ⟷ a ⇔(⟷ A 1 B 1 = ⟷ a 1 ∧ ⟷ A 2 B 2 = ⟷ a 2 )

3 Průměty přímky

4

5 U sdružených průmětů přímky zobrazujeme první průmět pod základnicí plnou čarou a nad základnicí čárkovanou čarou a druhý průmět nad základnicí plnou čarou a pod základnicí čárkovanou čarou.

6 Průměty přímky

7

8 Skutečná velikost úsečky Je-li úsečka AB rovnoběžná s půdorysnou, platí: d(AB) = d(A 1 B 1 )

9 Skutečná velikost úsečky Je-li úsečka CD rovnoběžná s nárysnou, platí: d(CD) = d(C 2 D 2 )

10 Skutečná velikost úsečky Je-li úsečka EF rovnoběžná s oběma průmětnami, platí: d(EF) = d(E 1 F 1 ) = d(E 2 F 2 )

11 Skutečná velikost úsečky Jestliže je úsečka AB různoběžná s oběma průmětnami, pak úsečkou AB proložíme rovinu  kolmou k jedné průmětně a tuto rovinu  sklopíme do zvolené průmětny.

12 Skutečná velikost úsečky

13

14 Sklopení roviny  kolmé k dané průmětně lze provést do úrovně jednoho krajního bodu rovnoběžně s danou průmětnou.

15 Skutečná velikost úsečky

16 Zdroje: AutoCAD Architecture 2011 Adobe Acrobat 6.0 CE Professional IrfanView Microsoft Office PowerPoint 2007 Literatura: Korch, Ján, Mészárosová, Katarína, Musálková, Bohdana. Deskriptivní geometrie pro 1. ročník SPŠ stavebních. 2. vydání. Praha: SOBOTÁLES, 1998. 156 s. ISBN 80 – 85920 – 49 - 2. Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je : Josef Kotlík Pokud není uvedeno jinak, byly při tvorbě použity volně přístupné internetové zdroje. Autor souhlasí se sdílením vytvořených materiálů a jejich umístěním na www.ssstavji.cz.


Stáhnout ppt "Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 1 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 07. Průměty."

Podobné prezentace


Reklamy Google