Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz."— Transkript prezentace:

1 FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 REOSTAT Co bychom měli zvládnout: definovat pojem reostat odvodit schematickou značku reostatu zapojit reostat do jednoduchého elektrického obvodu pochopit princip užití reostatu ke změně proudu v obvodu a jako děliče napětí

3 Co už máme vědět? 1)Izolovaný vodič navinutý v mnoha závitech na keramický válec se nazývá R _ _ _ _ _ _ R. REZISTOR 2)Najdi v učebně rezistor. 3)Přečti na rezistoru uvedený údaj. Co vyjadřuje? ODPOR 4)Nakresli elektrotechnickou značku rezistoru.

4 5) Doplň věty, které charakterizují vlastnosti vodiče, na nichž závisí odpor. Délka vodiče Čím větší délka vodiče, tím ………. odpor. VĚTŠÍ Obsah příčného řezu vodiče Čím větší obsah příčného řezu vodiče, tím ……….. odpor. MENŠÍ Materiál vodiče Porovnej odpor vodiče z mědi a z konstantanu. U MĚDI JE MENŠÍ.

5 Schéma zapojení reostatu do obvodu

6 Definuj reostat. Reostat je rezistor, jehož odpor lze měnit. Navrhni schematickou značku reostatu.

7 Užití reostatu: 1) ke změně proudu v obvodu 2) jako dělič napětí

8 1.Regulace elektrického proudu Sestavte elektrický obvod podle schématu.

9 Na základě vlastních pokusů upravte následující věty: Posunujeme-li jezdcem ke svorce A zmenšuje – zvětšuje se délka drátu, tím se zmenšuje – zvětšuje odpor, což vede ke snížení – zvýšení procházejícího elektrického proudu. To se projeví větším – menším jasem u žárovky.

10 Posunujeme-li jezdcem ke svorce A zmenšuje se délka drátu, tím se zmenšuje odpor, což vede ke zvýšení procházejícího elektrického proudu. To se projeví větším jasem žárovky.

11 Posunujeme-li jezdcem ke svorce B zmenšuje – zvětšuje se délka drátu, tím se zmenšuje – zvětšuje odpor, což vede ke snížení – zvýšení procházejícího elektrického proudu. To se projeví větším – menším jasem u žárovky.

12 Posunujeme-li jezdcem ke svorce B zvětšuje se délka drátu, tím se zvětšuje odpor, což vede ke snížení procházejícího elektrického proudu. To se projeví menším jasem žárovky.

13 2. Jako dělič napětí Sestavte elektrický obvod podle schématu

14 Na základě vlastních pokusů upravte následující věty: Posunujeme-li jezdcem ke svorce A zmenšuje - zvětšuje se délka drátu, tím se zmenšuje – zvětšuje odpor, což vede ke snížení - zvýšení elektrického napětí.

15 Posunujeme-li jezdcem ke svorce A zmenšuje se délka drátu, tím se zmenšuje odpor, což vede ke snížení elektrického napětí.

16 Posunujeme-li jezdcem ke svorce B zmenšuje - zvětšuje se délka drátu, tím se zmenšuje - zvětšuje odpor, což vede ke snížení - zvýšení elektrického napětí.

17 Posunujeme-li jezdcem ke svorce B zvětšuje se délka drátu, tím se zvětšuje odpor, což vede ke zvýšení elektrického napětí.

18 Co jsme zvládli? definovat pojem reostat odvodit schematickou značku reostatu zapojit reostat do jednoduchého elektrického obvodu pochopit princip užití reostatu ke změně proudu v obvodu a jako děliče napětí

19 Zdroj: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J., Fyzika pro 8. ročník základní školy. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Prometheus, 2001. ISBN 80 – 7196 – 149 – 3. s. 154.


Stáhnout ppt "FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google