Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanické vlastnosti celulózových vláken

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanické vlastnosti celulózových vláken"— Transkript prezentace:

1 Mechanické vlastnosti celulózových vláken
Autor: Ayya Badmaeva Vedoucí pracé: Ing. Ludmila Fridrichová, Ph.D.

2 Téma této práce je zaměřeno na porovnání změny mechanických vlastností vláken z regenerované celulózy při různých hodnotách relativní vlhkosti ovzduší. Byly ověřovány vlastnosti viskózových vláken, dále byla prověřována vlákna lyocelová. Změna tloušťky vláken při různých vlhkostech je zjišťována pomocí obrazové analýzy Lucia G.

3 Úvod Vlákno je základní stavební jednotkou celé textilní výroby.
Vlastnosti chemických i přírodních vláken se promítají do vlastností finálního výrobku.

4 Počátek textilní výroby sahá hluboko do dávnověku, kdy lidé používali textilie z přírodních vláken k odívání. Od té doby však uplynulo mnoho desítek tisíc let a celý textilní průmysl se díky pokroku změnil k nepoznání.

5 Rozdělení chemických vláken z přírodních polymerů
Regenerovaná celulóza Viskózová vlákna Měďnatá vlákna Lyocelová vlákna Deriváty celulózy Acetátová vlákna - Triacetát - Sedmiadiacetátová vlákna Nitrátová vlákna

6 Regenerované bílkoviny
Rostlinné bílkoviny - Arašídová vlákna - Sojová vlákna - Kukuřičná vlákna - Vlákna z podzemnice olejné Živočišné bílkoviny - Kaseinová vlákna - Vlákna z keratinu odpadové vlny - Vlákna z fibroinu z odpadů z přírodního hedvábí

7 Ostatní přírodní polymery
Alginátová vlákna Chitinová vlákna

8 Schéma výroby viskózových vláken

9 Experiment Na zkušebním přístroji Vibroskop 400 byla stanovena jemnost použitých a testovaných vláken. Pevnost, tažnost a poměrná pevnost vláken byla měřena na přístroji Vibrodyn 400. Pomocí přístroje Lucia G byla provedena obrazová analýza.

10 Během experimentu byly měřeny mechanické vlastnosti šesti druhů celulózových vláken.
příčný řez podélný řez

11 Dále byly zkoumány tři typy lyocelových vláken.
příčný řez podélný řez

12 Testování – Lucia G Lucia G je systém, který je určen ke zpracování a analyzování obrazu na základě matematické morfologie. Princip programu Lucia G spočívá v pojetí analyzovaného objektu jako množiny bodů. Systém Lucia G umožňuje zobrazení zkoumaného vzorku na monitoru, jeho výstupní informací je tedy obraz, určený k dalšímu zpracování. Tento obraz je také známý jako mikrofotografie.

13 Měřící zařízení obrazové analýzy Lucia G

14 ZÁVĚR Mechanické vlastnosti měřených vzorků byly zjišťovány na přístrojích Vibroskop 400 a Vibrodyn 400. Při měření pevnosti vláken bylo experimentálně zjištěno, že nejvyšší poměrné pevnosti dosáhly vlákna seacel pure. Nejnižší poměrná pevnost byla zjištěna u vláken viskózy lesklé a smartcel sensitive. Z toho je patrné, že výsledek experimentu byl ovlivněn výchozí jemností zkoumaných vláken a jejich průměrem.

15 SEZNAM LITERATURY [1] Skalová V.: Porovnání mechanických vlastností vláken z regenerované celulózy při různých hodnotách vlhkosti. Bakalářská práce, Technická univerzita Liberec, fakulta textilní, 2011 [2] Militký, J.:Textilní vlákna. Liberec, s. ISBN X

16 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Mechanické vlastnosti celulózových vláken"

Podobné prezentace


Reklamy Google