Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Brněnská přehrada Brno´s reservoir. Brněnská přehrada byla vybudována v letech 1936 – 1941. Byla součástí projektů přehrad na Moravě, který v roce 1914.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Brněnská přehrada Brno´s reservoir. Brněnská přehrada byla vybudována v letech 1936 – 1941. Byla součástí projektů přehrad na Moravě, který v roce 1914."— Transkript prezentace:

1 Brněnská přehrada Brno´s reservoir

2 Brněnská přehrada byla vybudována v letech 1936 – 1941. Byla součástí projektů přehrad na Moravě, který v roce 1914 vypracoval profesor české techniky v Brně Vladimír List.

3 The construction of Brno reservoir started in 1936 and was finished in 1941. It was a part of the project of reservoirs in South Moravia which was designed by professor Vladimír List, a teacher at Czech technical college in Brno, in 1914.

4 Architektonické ztvárnění navrhl Ing. arch.Jaroslav Grunt. Byl použit materiál ze zbouraných evangelických kostelů. Do bednění se nalévala drť smíchaná s vejci a zkyslým vínem.

5 Architectural design is by Ing. Arch. Jaroslav Grunt. The builders used material from demolished evangelic churches. Grit mixed with eggs and wine was poured into the boarding.

6 Betonová gravitační hráz má šířku 7,14 m a délku 120 m, je 23,5m nade dnem. Hydroelektrárna u hráze využívá jednu Kaplanovu turbínu aktuálně o výkonu 2,88 MW.

7 The width of the concrete gravity dam is about 7,14 m and its lenght is about 120 m It is 23,5 m above the bottom. Hydroelectric power station is making use of Kaplan turbine with energy output of 2,88 MW.

8 Údaje o délce přehrady se rozcházejí. Většina zdrojů uvádí 10 - 17 km, přičemž nejširší část má 5 km.

9 The lenght of the reservoir is 10-17km and the broadest part is 5km long.

10 Zatopená plocha je 259 ha. V přehradě je trvale 7,6 milionů m3 vody, ale vejde se sem až 10,8 milionů m 3.

11 The flooded land is 259 ha. There are 7,6 milion m 3 of water in the reservoir. Its capacity is about 10,8 milion m 3.

12 Sinice v přehradě jsou problém, který Brno trápí již řadu let. Do současnosti padl bezpočet návrhů na řešení-vybagrování dna, vysypání štěrkem, chemická likvidace sinic...

13 One of the problems, which has been solved by Brno representatives for many years, is Cyanopytha. Up to these days there has been many suggestions: dredge the bottom, gritting, chemical liquidation etc.

14 V roce 2006 se Krajský úřad JMK pustil do realizace komplexního programu Čistá Svratka. Projekt počítá s faktem, že dokud nebude čistší voda, která do přehrady přichází, stav nádrže se výrazně nezlepší.

15 In 2006 the Regional office of JMK started the project Clean Svratka. The project is based on the fact that the state of the water in the reservoir will not improve until the tributary water is cleaner.

16 Občané žijící v okolí Svratky byli vyzýváni k šetrnější manipulaci s hnojivy a používáním fosfátových pracích prášků. Leccos se slibuje také od čističek odpadních vod, které obce na horním toku Svratky houfně budují.

17 Citizens living near the river Svratka were asked to manipulate withchemical fertilizers and to use phosphate washing powders in a more careful way. Sewerage plants are another solution. They are built by many villages on the upper river.

18 Dočasně se snížila hladina Brněnské přehrady o deset metrů z důvodů okysličování usazenin na jejím dně. Snížená hladina s sebou přináší nutnost přerušit provoz lodní dopravy na přehradě. Ale také přechodně odstavit vodní elektrárnu.

19 The water level in the reservoir was temporarily lowered of 10 meters to oxygenate sediments on its bottom. Lowered water level in the reservoir caused interruption of boat traffic on the lake.

20 Brněnská přehrada je místem, kde se každý rok konají ohňostroje. Odraz ohňostrojů od hladiny přehrady představuje mimořádný vizuální zážitek.

21 There are annual fireworks over the reservoir. Reflexion of the fireworks on the water surface brings unforgettable visual experience.

22 Za takřka světový unikát jsou pokládány brněnské parníky, s nimiž se lze setkat už od roku 1946. Když některá z lodí doslouží, bývá často recyklována, případně doplněna částí jiného parníku tak, že vznikne zcela nové plavidlo.

23 Steamboats, which have been transporting people since 1946, are considered a world unique. When a steamboat is past service, it is either recycled or the old parts are replaced with parts of another steamboat.


Stáhnout ppt "Brněnská přehrada Brno´s reservoir. Brněnská přehrada byla vybudována v letech 1936 – 1941. Byla součástí projektů přehrad na Moravě, který v roce 1914."

Podobné prezentace


Reklamy Google