Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alimentární nákazy MUDr. Silvie Mayerhoferová HS hl. m. Prahy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alimentární nákazy MUDr. Silvie Mayerhoferová HS hl. m. Prahy."— Transkript prezentace:

1

2 Alimentární nákazy MUDr. Silvie Mayerhoferová HS hl. m. Prahy

3 Alimentární nákazy  vzestupný trend - příčiny  změny společnosti – migrace populace  mezinárodní pohyb potravin – pěstitelské, chovatelské změny při získávání potravin  rozšíření distribuce potravin  zavlečení různých patogenních agens do nových zeměpisných oblastí  turisté, uprchlíci a imigranti exponovaní neznámým rizikům z potravin v průběhu jejich pobytu v zahraničí  změny v populacích mikroorganizmů vývoj nových patogenů, nové virulentní kmeny známých patogenů, vývoj rezistence na ATB, změna schopnosti etiolog. agens přežívat v nepříznivých podmínkách prostředí  změny lidského faktoru (stárnutí populace, malnutrice, HIV infekce – nárůst vysoce vnímavých jedinců, imunosuprimovaných osob…)  změny životního stylu

4 Přehled nemocnosti u vybraných alimentárních nákaz  Bacilární úplavice  křivka nemocnosti leté cykly 2 vrcholy  1963 (325 př. / obyv.)  1983 (210 př./ obyv.)  od roku 1986 prudký pokles nemocnosti  1995 (17 př./ obyv. = 1172 př.)  1996 (7 př./ obyv. = 802 př.)  1997 (6 př./ obyv. = 614 př.)  1998 (5 př./ obyv. = 511př.)  1999 (5 př./ obyv. = 519 př.)  2000 (5,4 př./ obyv.= 522 př.)  2001 (3,4 př./ obyv.= 344 př.)  2002 (2,8 př./ obyv.= 286 př.)  2003 (3,8 př./ obyv.= 381 př.)

5 Přehled nemocnosti u vybraných alimentárních nákaz  Salmonelózy  západní Evropa, Velká Británie a USA - pandemie už od r  v roce 1989 explozivní nárůst salmonelóz v ČR př.  1995 – př.  1997 (398 př./ obyv.)  1998 (493,7 př./ obyv.)  1999 (449,1 př./ obyv.)  2000 (391,3 př./ obyv.)  2001 (319,4 př./ obyv. = př.)  2002 (271,4 př./ obyv. = př.)  2003 (262,8 př./ obyv. = př.)  úmrtnost a smrtnost: počet zemřelých činí ročně  nejvyšší specifická nemocnost je u dětí do 1 roku života

6 Přehled nemocnosti u vybraných alimentárních nákaz  Břišní tyfus  v roce rozsáhlá epidemie nemocných, klesající trend  od roku roční incidence cca 5 př. (1990 onemocnění 21 osob - konzumace salátu připravovaného ev. bacilonosičem)  v roce př. (většinou importovaná onemocnění - Indie, Čína, Thajsko, Nepál)  v roce 1998 – př.

7 Přehled nemocnosti u vybraných alimentárních nákaz  Kampylobakterióza  od roku 1993 sledování incidence dg. A04.5, vzestup nemocnosti, lab. diagnostika  1993 (21,7 př./ obyv. = 2150 př.)  1994 (21,9 př./ obyv. = 2200 př.)  1995 (29,3 př./ obyv. = 3130 př.)  1996 (36,5 př./ obyv. = 3645 př.)  1997 (35,5 př./ obyv. = – 3550 př.)  1998 (53,7 př./ obyv. = př.)  1999 (95,6 př./ obyv. = – 9843 př.)  2000 (164,7 př./ obyv. = – př.)  2001 (211,4 př./ obyv. = př.)  2002 (232,0 př./ obyv. = př.)  2003 (200,6 př./ obyv. = př.)

8 Minimální infekční dávka u střevních infekcí (experiment na dobrovolnicích)  pro nejrůznější serovary netyfoidních salmonel a různé kmeny E.coli je dávka 10 5 ( 10 9 )  yersinioza – 10 9  různé shigelly - 10 mikrobních buněk  vibrio cholere O1 a O  kmeny non-O1 mají infekciozitu nižší – 10 6  Campylobakter jejuni mikrobních buněk (10 3 – 10 5 )  Cryptosporidium parvum – 10 oocyst  Entamoeba - 1 cysta  tularémie - kontaminované maso zůstává infekční ve zmraženém stavu -15 o C - déle než 3 roky

9 Vehikulem také ovoce, zelenina a ořechy:  čekankové výhonky  maliny  rajčata  hlávkový a ledový salát  ananasový meloun  nepasterizovaný jablečný mošt  špenát  mandle  burské oříšky  koření  Spektrum původců přenesených touto cestou  Salmonely  E.coli včetně O157:H7  Cryptosporidium  Shigelly (často)  VHA - není výjimkou  Cyclospora Alimentární nákazy

10 Nové problémy  Listerióza - alimentární epidemie (Anglie) po konzumaci salátu z kukuřice a tuňáka (onemocnělo 1566 žáků) u horečnatých onemocněních GIT uvažovat i o této dg.  Botulismus (alimentární) - k otravě dochází i konzumací nekonzervovaných potravin a ve veřejných stravovacích zařízeních (tepelně nedostatečně opracované jídlo) zjištěné cesty přenosu: zelenina s vyšším pH (fazole, pepř, mrkev, kukuřice), kontaminované koření, nakládaná cibule, česnek v oleji, komerčně vyráběná sýrová omáčka, konzumace nedostatečně vykuchaných ryb, jogurtu, měkkých sýrů, nakládaných ořechů  E.coli O157:H - kuriózní epidemie v rozmezí 4 týdnů u návštěvníků rekreačního zařízení s vlastním bazénem (zdroj = 1. případ onemocnění vylučování původce ještě po 9d.) 2. neznámý zdroj 2. neznámý zdroj  Enterobacter sakazaki - závažné onemocnění u kojenců (sepse,meningitidy, nekrotizující enterokolitidy), sporadické př., malé epidemie, vehikulum – sušené mléko, přenos z dítěte na dítě a z prostředí - nebyl zaznamenán

11 Virové alimentární infekce  převážně hromadné výskyty  původci v potravinách jsou mimořádně stabilní, i po zchlazení nebo zmrazení potravin, elektronová mikroskopie je dostatečný průkaz  1972 – kalicivirus (Norwalk, Sapporo–like virus) - i.d hod. tzv. nemoc zimní zvracení častý hromadný výskyt – DD, léčebny, nemocnice, školy… k nákaze stačí 10 – 100 virionů klinika - zvracení, průjem, horečka, bolesti břicha, nauzea, bolest končetin, bolest hlavy, příznaky přetrvávají až dva týdny, postižení vylučují stolicí nebo zvratky >10 9 částic v 1 g, přenos také inhalací kapének zvratků nebo stolice  1973 – rotavirus, onemocnění převážně dětí - i.d dny třídenní zvracení, provázené ve dnu nemoci vodnatými stolicemi s příměsí hlenu nakažlivost cca 8 dnů vrchol onemocnění v zimních měsících  1975 – astrovirus - i.d. 3-4 dny nejčastěji onemocní děti ve věku do 1,5 roku lehčí průběh, průjem,subfebrilie, zvracení, bolesti břicha

12 Rámcový seznam epidemiologicky rizikových potravin  Epidemiologicky rizikovými potravinami jsou potraviny určené k přímé spotřebě § 1 a 2 Vyhlášky MZ č. 296/1997 Sb. zejména : výrobky které neprošly tepelnou úpravou: 1. masné výrobky (např. uzené studeným kouřem, čajovky, tatarské bifteky) 1. masné výrobky (např. uzené studeným kouřem, čajovky, tatarské bifteky) 2. ryby a ostatní vodní živočichové a výrobky z nich (zchlazené ústřice, Suschi, krevety, sušené ryby, marinované ryby) 2. ryby a ostatní vodní živočichové a výrobky z nich (zchlazené ústřice, Suschi, krevety, sušené ryby, marinované ryby) - nebo mají charakter lahůdkářského výrobku (nepravý losos,rybí salát nebo salát z vodních živočichů - nebo mají charakter lahůdkářského výrobku (nepravý losos,rybí salát nebo salát z vodních živočichů 3. mléko a mléčné výrobky (včetně kozího a ovčího) - přírodní nezrající nebo tvarohové sýry,pomazánky, pribináčky, budapešťské pomazánky 3. mléko a mléčné výrobky (včetně kozího a ovčího) - přírodní nezrající nebo tvarohové sýry,pomazánky, pribináčky, budapešťské pomazánky 4. výrobky určené pro kojeneckou a dětskou výživu 4. výrobky určené pro kojeneckou a dětskou výživu 5. balené vody - kojenecké a stolní vody,přírodní minerální vody a balené pitné vody 5. balené vody - kojenecké a stolní vody,přírodní minerální vody a balené pitné vody

13 6. zmrzliny neprůmyslově vyráběné nebo vyráběné průmyslově z tepelně neošetřených surovin (tzn. i z prášku) 6. zmrzliny neprůmyslově vyráběné nebo vyráběné průmyslově z tepelně neošetřených surovin (tzn. i z prášku) 7. chlazené a zmrazené ovoce a zelenina, výrobky z nich (jahody, ovocné a zeleninové saláty, protlaky, dřeně) 7. chlazené a zmrazené ovoce a zelenina, výrobky z nich (jahody, ovocné a zeleninové saláty, protlaky, dřeně) 8. cukrářské výrobky zejména s náplněmi, polevami, rosoly, čerstvým ovocem, poháry, dezerty apod. 8. cukrářské výrobky zejména s náplněmi, polevami, rosoly, čerstvým ovocem, poháry, dezerty apod. 9. výrobky z luštěnin, vč. sójových sójové nápoje, zakysané sójové výrobky, Tofu.. 9. výrobky z luštěnin, vč. sójových sójové nápoje, zakysané sójové výrobky, Tofu naklíčená semena, naklíčené obiloviny, naklíčené olejniny 11. výrobky studené kuchyně - lahůdkářské výrobky, majonézy, dresinky, studené omáčky (nevyrobené průmyslově, saláty, obložené chlebíčky, bagety, chleby, výrobky v aspiku, pomazánky, krémy, … Rámcový seznam epidemiologicky rizikových potravin

14 Alimentární nákazy  Protiepidemická opatření - preventivní  opatření zoohygienická  hygienické zabezpečení a ochrana pitné vody pro veřejné stravování  bezpečná likvidace lidských výkalů, zejména tam kde není kanalizace vůbec nebo je ve špatném stavu  důsledné dodržování hygienických opatření v potravinářské výrobě (vyhláška 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných)  § 38 vyhl.137/2004 dodržování technologie výroby - především tepelného opracování, transportu, skladování a distribuce potravin - stanovení kritických bodů - stanovení kritických bodů  § 20 zákona č. 258/200 Sb. a § 4 vyhlášky 440/2000 Sb. …povinnost pracovníků v potravinářství podrobit se v případě vzniku průjmového onemocnění u nich nebo v jejich rodinách lékařské prohlídce  § 19 zákona č. 258/2000 Sb. nezaměstnávat osoby v potravinářství bez platného potravinářského průkazu  zajišťovat pravidelnou dezinsekci a deratizaci

15 Alimentární nákazy Alimentární nákazy  Protiepidemická opatření - represivní  hlášení onemocnění  izolace postiženého (hospitalizaci vyžadují pouze těžší případy)  aktivní vyhledávání všech kontaktů, u kterých se provede bkt. vyšetření stolice, popř. moče, žluče  lékařský dohled kontaktů ( ne činnosti epid. závažné) po dobu: 3 dnů u salmonelózy 3 dnů u salmonelózy 5 dnů u bacilární úplavice 5 dnů u bacilární úplavice 7 dnů u kampylobakteriózy 7 dnů u kampylobakteriózy 8 dnů u EHEC 8 dnů u EHEC 8 dnů u paratyfu 8 dnů u paratyfu 21 dnů u břišního tyfu 50 dnů virová hepatitida typu A 50 dnů virová hepatitida typu A

16 Alimentární nákazy Alimentární nákazy SALMONELÓZY  osoby, které pracují v epidemiologicky významných profesích (zejména potravinářství) : - po onemocnění- vylučování salmonel, musí být vyloučeny z této epidemiologicky rizikové práce do 3 negativních výsledků mikrobiologického vyšetření stolice - po onemocnění- vylučování salmonel, musí být vyloučeny z této epidemiologicky rizikové práce do 3 negativních výsledků mikrobiologického vyšetření stolice - tyto podmínky platí i tehdy, jestliže v rodině potravináře onemocní jiný člen (potravinář je kontakt) - tyto podmínky platí i tehdy, jestliže v rodině potravináře onemocní jiný člen (potravinář je kontakt) - pokud vylučování salmonel přetrvává, dočasné vyloučení z výkonu své profese - nesmí potravinář vykonávat práci, při které přichází do přímého styku s potravinami - pokud vylučování salmonel přetrvává, dočasné vyloučení z výkonu své profese - nesmí potravinář vykonávat práci, při které přichází do přímého styku s potravinami  osoby, které nepracují v epidemiologicky významných profesích - bkt. vyšetření stolice - 1 odběr : u nemocných v epid. souvislosti s nemocným se salmonelózou osoby, které konzumovaly předpokládané vehikulum

17 Alimentární nákazy  KAMPYLOBAKTERIÓZA opatření analogická jako u salmonelózy – „osoby vykonávající epid. závažnou činnost „  SHIGELÓZA opatření analogická jako u salmonelózy – „osoby vykonávající epid. závažnou činnost „ Infekce vyvolané Escherichia coli EHEC = enterohemoragické E. coli, sérotyp O157:H7 aktivní vyhledávání kontaktů u EHEC, infikovaní nesmějí vykonávat epidemiologicky významné činnosti do 3 negat. výsledků bkt. vyšetření stolice

18 Alimentární nákazy PŘEDŠKOLNÍ ZAŘÍZENÍ SALMONELÓZA  děti z rodin, kde se vyskytlo onemocnění salmonelózou, mohou do zařízení docházet pokud jsou v dobrém klin.stavu a nemají průjem  dítě po přestálém onemocnění salmonelózou je možno přijmout do zařízení po souhlasu ošetřujícího lékaře  při zjištěném vylučování salmonely může být dítě přijato do zařízení, pokud nejeví známky onemocnění – OOVZ dá souhlas písemně (zápisem)  po dobu lékařského dohledu se do zařízení děti mohou přijímat

19 PŘEDŠKOLNÍ ZAŘÍZENÍ SHIGELÓZA  po dobu lékařského dohledu se do zařízení děti nepřijímají  děti z rodin, kde se vyskytlo onemocnění bacilární úplavicí, mohou do školních a předškolních zařízení docházet až po uplynutí 5 dnů od posledního styku s nemocným, bkt. vyš. stolice musí být negativní  dítě po přestálém onemocnění je možno přijmout do zařízení po souhlasu ošetřujícího lékaře, který je vydá, je-li bkt. vyšetření stolice po ukončení izolace negativní Alimentární nákazy

20 Břišní tyfus a paratyfus §53/258 zákona o ochraně veřejného zdraví  závěrečné mikrobiologické vyšetření pacientů po břišním tyfu a paratyfech před propuštěním z ústavního léčení spočívá  v trojnásobném kultivačním vyšetření stolice a moče opakuje se v dvoudenních intervalech první odběr provede nejdříve za 5 dní po ukončení léčení ATB před třetím odběrem se podá síran horečnatý nebo síran sodný (MgSO 4 nebo Na 2 SO 4 - jedna polévková lžíce 8-12 hodin před odběrem)  v kultivačním vyšetření žluče odebrané duodenální sondou  provede se zpravidla po ukončení odběrů stolice a moče  odebírá se žluč před a po reflexu na MgSO 4 nebo Na 2 SO 4

21 Břišní tyfus a paratyfus §53/258 zákona o ochraně veřejného zdraví  u každého rekonvalescenta po břišním tyfu a paratyfech se provede  vyšetření stolice a moče po předchozím podání MgSO 4 nebo Na 2 SO 4 ve 3.t., 5.t., 7.t. a ve 3.m., 6.m., 9.m., 12.m. po propuštění z ústavního léčení  tyto odběry provádí příslušný lékař, kde je nemocný registrován  ve dvanáctém měsíci se vyšetřuje také žluč před reflexem a po reflexu na MgSO 4 nebo Na 2 SO 4  toto vyšetření popřípadě i jiná vyšetření specificky zaměřená na průkaz bacilonosičství břišního tyfu a paratyfů se provádí na infekčním oddělení příslušného zdravotnické zařízení Alimentární nákazy

22 Břišní tyfus – protiepidemická opatření - pokračování rekonvalescenti  jsou-li všechna prováděná vyšetření negativní - vyřadí se vyšetřovaná osoba z evidence rekonvalescentů - provádí krajský hygienik  v případě, že se v průběhu roku po propuštění z ústavního léčení zjistí vylučování původce infekčního onemocnění břišním tyfem nebo paratyfů stolicí, močí nebo žlučí, jde o rekonvalescenta s pozitivním nálezem  jsou-li u rekonvalescenta izolováni původci infekčního onemocnění břišním tyfem nebo paratyfů i po uplynutí jednoho roku po propuštění z ústavní izolace, přeřadí se takový rekonvalescent do evidence bacilonosičů

23 Břišní tyfus bacilonosič  Osoba, vedená v evidenci bacilonosičů a rekonvalescentů s pozitivním nálezem, může být z evidence vyřazena za těchto podmínek:  od prvního negativního nálezu uplynul jeden rok, v průběhu tohoto roku byla provedena čtyři vyšetření stolice a moče v tříměsíčních lhůtách  bylo provedeno závěrečné trojí vyšetření stolice a moče po refluxu MgSO 4 nebo Na 2 SO 4 a žluče před a po refluxu MgSO 4 nebo Na 2 SO 4 v případě nemožnosti zavést duodenální sondu se při vyřazování z evidence postupuje individuálně) všechna tato vyšetření musí být negativní Podrobně viz vyhláška 91/1984 a Metodické opatření 14/1985 (i když jejich platnost je zrušena ) Alimentární nákazy

24 Břišní tyfus Opatření v ohnisku ( včasnost hlášení dg. ošetřujícím lékařem!!!): 1.zvýšený zdravotnický dozor v ohnisku nákazy – 21 dnů u osob v kontaktu s nemocným pokud vykonávají činnosti epid. závažné: u osob v kontaktu s nemocným pokud vykonávají činnosti epid. závažné: na počátku a na konci ZZD 3x v jednodenních intervalech vyšetření stolice (MgSO 4 …) + moč + klinické vyšetření včetně termometrie 2. Opatření u ostatních kontaktů – lékařský dohled – 21 dnů : klinické vyšetření (včetně termometrie) na začátku a na konci daného období + bkt. vyšetření stolice (moče)

25 Alimentární nákazy Virová hepatitida typu A – protiepid. opatření Meto dické opatření 7 / 2000 Prevence virových hepatitid  osoby v kontaktu s VHA, vykonávající činnosti epid. závažné - ZZD na dobu 50 dnů od posledního kontaktu s nemocným – vyšetření protilátek anti – HAV IgG ( event. v týdenních intervalech vyšetřování IgM protilátek, dynamika JT)  důležitá včasnost hlášení dg. VHA ošetřujícími lékaři!!!  osoby do 16 let věku - omezení pouze při akcích, kde je vyšší riziko přenosu nákazy  děti z rodin kde se vyskytlo onemocnění VHA mohou do zařízení docházet  po dobu LD se do zařízení přijímají všechny děti, s výjimkou dětí oslabených Virová hepatitida typu E – protiepid. opatření Metodické opatření 7 / 2000 Prevence virových hepatitid (původce patří mezi Caliciviry, i.d.2-9 týdnů průměr 6 týdnů)

26 Alimentární nákazy  V rámci protiepid. opatření u všech alimentárních nákaz – zejména virových - nákaz – zejména virových - je důležité provést : ohnisková, průběžná a konečná dezinfekce všech kontaminovaných předmětů, osobního a ložního prádla okolních ploch WC zařízení a pod.

27 ALIMENTÁRNÍ INTOXIKACE ALIMENTÁRNÍ INTOXIKACE  Epidemiologická charakteristika alimentárních intoxikací je odlišná od alimentárních infekcí:  onemocnění není přenosné z člověka na člověka  onemocnění probíhá vždy bez teploty  průběh je dramatický, rychlý - ale většinou benigní a příznaky rychle ustupují  krátká inkubační doba 1- 8 hod.  Do skupiny alimentárních intoxikací v ČR nejčastěji se vyskytujících patří:  stafylokoková enterotoxikóza  infekce vyvolané Clostridium perfringens typu A  infekce vyvolané Bacillus cereus Bacillus cereus - intoxikace při koncentraci 10 7 g potraviny  povolený výskyt této bakterie je legislativně upraven vyhl. 137/2004 mikrobiologické požadavky na pokrmy  nejčastěji potraviny obsahující škrob (rýže, těstoviny)  sušené byliny, koření, masové výrobky (paštiky), polévky….  tepelně opracované mléko (sušené mléko – cukrářské výrobky) !!!

28 Protiepidemická opatření alimentární intoxikace  A. Preventivní  školení potravinářů a zdravotní výchova veřejnosti v zásadách hygienické přípravy, transportu a skladování potravin;  omezit ruční zpracovávání potravin na minimum  uchovávat potraviny buď při teplotě nad 60 o C nebo v lednici při 4 o C  pokrmy připravovat těsně před konzumací  hotové pokrmy po uvaření rychle zchladit, uložit v lednici a před požitím řádně přohřát (např. B. cereus je přítomen v některých poživatinách v kncentraci 10 2 )  kontroly osob manipulujících s potravinami, dočasné vyloučení nosičů  dočasné vyloučení potravinářů s kožními hnisavými ložisky a jejich léčba

29 Protiepidemická opatření alimentární intoxikace B. Represivní  Hlášení ( včasnost hlášení!!!)  izolace doma - dle klin. průběhu event. hospitalizace  odběr vzorků podezřelých potravin, odběr zvratků a stolice postižených osob  zajistit osoby, které konzumovaly tutéž potravinu přibližně ve stejném čase  u stafylokokové enterotoxikózy vyšetřit také osoby, které se podílely na přípravě inkriminované potraviny (vyhledávat nosiče, kožní hnisavé léze apod.)  úklid a dezinfekce potravinářského zařízení

30 REPETITORIUM ŠETŘENÍ ALIMENTÁRNÍCH NÁKAZ  signalizace onemocnění či podezření ošetřujícímu lékaři (vedení podniku, ředitel školy…) „včasnost“  po ohlášení určit garanta (epidemiolog) a pracovní tým - koordinace činnosti epidemiologů a pracovníků odd. hygieny výživy  okamžitě zahájit šetření – bez ohledu na pracovní dobu a zajištění laboratoří  Zaměstnanci stravovacího zařízení  seznam, zdravotní průkazy, brigádníci, sousedská výpomoc!!!  odběr biologického materiálu - §88 odst. 3) písm. a zákona č. 258/2000 Sb, anamnéza vč. stravovacího režimu, rodinné a ostatní kontakty  zásady osobní hygieny - §50 vyhl. 137/2004  zákaz potravinářské činnosti do obdržení negativních výsledků laboratorních vyšetření (nelze vyrábět ani prodávat) v případě zdrav. potíží, průjmové onemocnění v rodině…  U strávníků – exponované osoby  anamnéza vč. stravovacího režimu (hodina, datum prvních příznaků), klinický obraz, PN, hospitalizace, kontakty, ošetřující lékaři

31 REPETITORIUM ŠETŘENÍ ALIMENTÁRNÍCH NÁKAZ  V potravinářském provozu  v případě včasného zásahu a zjištění zbytků „inkriminovaných výrobků“, surovin odebrat vzorky na mikrobiologické vyšetření - §39 vyhl. 137/2004.  kontrola skladovaných potravin – způsob, spotřební lhůty, původ a časový harmonogram dodávek  analýza jídelníčku za inkriminované období (48 hodin před manifestací onemocnění). Zaměřit se na deklarované pokrmy ev. změny, vytypovat rizikové a společné pokrmy, výrobky, záměnu surovin  dodržení technologických postupů – čas, teploty  časový snímek – přípravy, výroby, výdeje, expedice  rozvozní plán (odběrová místa), vyšetření personálu, záchyt výrobků  kontrola dodržování zásad provozní hygieny - §49 vyhl. 137/2004  nařízení dezinfekce (prostředek, koncentrace, expozice, oplach pitnou vodou)  uložení nápravných opatření v případě zjištění

32 REPETITORIUM ŠETŘENÍ ALIMENTÁRNÍCH NÁKAZ  protokol o kontrolním zjištění - popsat zjištěné závady, hlavně z aspektu hromadného onemocnění; stavebně-technického rázu jako doplněk stavu zařízení (udělení blokové pokuty dle zákona č. 200/1990 Sb., částka 35 – Zákon České národní rady o přestupcích.  označení kontrolované osoby – za kontrolovanou osobu se považuje subjekt, který je nositelem právní povinnosti. Označení kontrolované osoby tomu musí odpovídat.  protokol o kontrolním zjištění má obsahovat zjištěný protiprávní stav s uvedením ustanovení právního předpisu, která byla porušena. Nestačí uvést, zda povinnost byla či nebyla splněna;  protiprávní stav je charakterizován v zákoně a prováděcím předpisu. Je třeba zjistit všechny znaky, charakterizující protiprávní stav ve smyslu zákona;  obnovení potravi nářské činnosti (koordinovaně EPI a HV)  po kontrole splnění opatření (možno doplnit stěry z pracovního prostředí, nádobí – na ověření účinnosti dezinfekce)  při negativním bkt. vyšetření pracovníků

33 Deset zlatých pravidel k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin (WHO Ženeva)  výběr zdravotně nezávadných potravin  zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin – min.70 o C ve všech částech zpracovávané potraviny  zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření  uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 o C nebo v chladu při teplotě nižší než 10 o C  důkladné ohřívání potravin – prohřát opět při teplotě 70 o C před opětovnou konzumací  zabránit zkřížené kontaminaci syrových a uvařených potravin  omývat si opakovaně ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC. Hnisavé afekce na rukou musí být vždy kryty. Ruce mohou být kontaminovány i po doteku domácích zvířat  čistota kuchyňského zařízení  ochrana potravin před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty  výhradní použití pitné vody k přípravě potravin

34 Užitečné www stránky  řadu aktualizovaných materiálů o jednotlivých střevních infekcích lze najít na serveru britského Institute of Food Safety and Technology  další užitečné materiály o nákazách přenášených vodou a potravinami Infections and Other Diseases Food-related Diseases Emerging Inf. Diseases Journal   NOVINKA!!!, odborné rešerše    Informační a poradenské služby  jednotná informační brána lze volit zdroje např. PubMed, Medline,…)

35 Děkuji za pozornost !


Stáhnout ppt "Alimentární nákazy MUDr. Silvie Mayerhoferová HS hl. m. Prahy."

Podobné prezentace


Reklamy Google