Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název šablony klíčové aktivity

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název šablony klíčové aktivity"— Transkript prezentace:

1 Číslo a název šablony klíčové aktivity
Škola Gymnázium a SOŠ Jaroměř, Lužická 423, Jaroměř Autor Mgr. Tomáš Lášek Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Společenské vědy 1. polovina 20. století Tematická oblast Dějiny umění a sportu 1. pol. 20. stol. Název Historie lyžování Označení VY_INOVACE_1C19 Předmět TV Anotace Prezentace stučně popisuje vznik a vývoj lyžování jak ve světě tak v českých zemích. Prezentace je vhodná pro lyžařské kurzy.

2 HISTORIE LYŽOVÁNÍ

3 HISTORIE LYŽOVÁNÍ PŘEDSPORTOVNÍ VYUŽITÍ LYŽÍ SPORTOVNÍ VYUŽITÍ LYŽÍ
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH Lyžování. [online]. [cit ]. Dostupné z:

4 PŘEDSPORTOVNÍ VYUŽITÍ LYŽÍ
Předchůdce lyží=sněžnice (2500 př. n. l.) Postupem času prodloužení a zúžení + 1 dlouhá hůl - umožnilo nejen chůzi, ale i skluz První historicky dochované lyže z roku 500 př. n. l., ostrov Rödöy (Norsko) Sloužily k přepravě a lovu 1200 n.l. vznik „vojenského“ lyžování-lyže použity ve válce mezi Dánskem a Švédskem Lyže byly součástí výzbroje. 16. stol.-vznikají vojenské lyžařské oddíly

5 PŘEDSPORTOVNÍ VYUŽITÍ LYŽÍ
1713 vydán královský reskript – povolávání dobrých lyžařů do armády. Nejvyspělejší armádní lyžařské oddíly v Norsku. 1767 první branné lyžařské závody (ukázka připravenosti norské armády). Expanze vojenského lyžování na východ (Rusko). 1543 válka s Litvou 1812 válka s Francií (Napoleon)

6 SPORTOVNÍ VYUŽITÍ LYŽÍ
1843 Tromso (Nor.) - první lyžařský závod Telemark (Nor.) - pravidelné závody; sjíždění ve vzpřímeném postoji; zavedli 2 hole; lyže s bočným vykrojením a s volnou patou. 1877 založen první lyžařský klub na světě Christiania Ski-Club v Kristiánii (dnešní Oslo). Od roku 1879 pravidelná organizace lyžařských závodů zvané Husebyrennen. 1888 Fritjord Nansen přešel Grónsko na lyžích. 1892 závody v Holmenkollenu – kombinace běhu ba lyžách, skoku a slalomu (hodnotil se způsob)

7 SPORTOVNÍ VYUŽITÍ LYŽÍ
Mathias Zdarsky (Rak.) – poznal vliv telemarského vykrojení na zatáčení; připevnění paty k lyži; objevitel pluhového oblouku Další vývoj techniky - kovové hrany, minimalizace smyku, experimenty s širokou špičkou

8 HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH
1887 Josef Rösler Ořovský přiváží ze Skandinavie první 2 páry lyží. Zakládá první lyžařský klub (Český Ski klub)

9 HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH
Jan Harrach – lyže pro své dělníky v Krkonoších Jan Buchar – propagátor lyžařské turistiky 1893 – Český krkonošský spolek Ski Jilemnice Mistrovství Království českého

10 POUŽITÉ ZDROJE A LITERATURA
CHOVANEC, Felix. Dějiny lyžování. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1989, 132 s. Lyžování. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

11 POUŽITÉ ZDROJE A LITERATURA
Obrázky: HISTORIE LYŽOVÁNÍ V KITZBÜHLU. Kitzbühel.com [online] [cit ]. Dostupné z: Historie Lyžování v Držkově. Držkov [online] [cit ]. Dostupné z: Z HISTORIE ORGANIZOVANÉ TURISTIKY V JESENÍKÁCH: Počátky už za Rakousko-Uherska zhruba před 130 lety. Matuškův blog [online] [cit ]. Dostupné z: Na běžky nejen do Jeseníků. VEMESTE.CZ [online] [cit ]. Dostupné z: Brožurka J.HARRACH: Brožurka Jan Nepomuk František hrabě Harrach. Harrachov [online] [cit ]. Dostupné z: Vodácký Svojsík. Hlavní kapitanát vodních skautů [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo a název šablony klíčové aktivity"

Podobné prezentace


Reklamy Google