Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jejich život ve smečkách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jejich život ve smečkách"— Transkript prezentace:

1 Jejich život ve smečkách
Vlčí svět Jejich život ve smečkách

2 Vznik smečky Základním prvkem každé smečky je alfa pár.
Smečka vzniká spářením samce a samice na konci zimy a později je rozšířena jejich mláďaty. Mláďata začnou cestovat s rodiči až na podzim a zůstávají s nimi celou zimu, aby se naučila lovit. Díky tomu, že se vlci páří až v 22 měsících věku, nedochází v období rozmnožování k žádným konfliktům a původní pár se spáří znovu. Smečka zůstává pohromadě.

3 Dospívající vlci Mladí se naučili žít ve smečce. Jsou dospělí a hledají si partnera Mladí si vytvoří vlastní doupě oddělené od doupěte smečky. Pokud, až vyrostou mláďata, se znovu setkají s původní smečkou, mohou se opět spojit dohromady. Když se však nesetkají, jdou vlastní cestou a vytvoří novou smečku.

4 ROZDĚLENÍ SMEČKY Jak jsem již napsal. Mladí až vychovají své mladé nenajdou smečku a vytvoří si svou. (novou smečku) Další možností, kdy dojde k rozdělení smečky, je smrt jednoho nebo obou vůdců. V prvním případě může (ale nemusí) dojít k rozdělení vlivem sociálního napětí způsobeného spory o vůdcovství. Při úmrtí obou vůdců většinou dojde k rozložení celé smečky a rozdělení na páry, které založí zcela nové smečky

5 Sociální vazby ve smečce
Existenci sociálních vazeb mezi členy smečky dokazuje již samotný fakt, že smečka existuje. Bez těchto vztahů by smečka nemohla vzniknout. Vztah jednoho člena smečky k druhému je obdobný jako vztah mezi psem a jeho pánem.

6 Hierarchie Hierarchie je pro vlky velmi důležitá. Velký význam má v období rozmnožování, při lovu, při krmení, při ochraně území a vůbec vždy, když je smečka pohromadě. Což znamená téměř pořád, neboť smečka tráví většinu času pohromadě. Alfa páru jsou podřízeni ostatní dospělí členové smečky, z nichž nejvyšší postavení má beta vlk a beta vlčice. Jedinec beta může jako jediný ohrozit pozici alfy. Ostatní zvířata vytvářejí hierarchii s dvou- až tříletými jedinci na vrcholu a jednoletými vespod.

7 Velikost smečky Velikost smečky se většinou pohybuje mezi 2 až  8 jedinci, přičemž nejobvyklejší počet je 6  až 7. Proč to není více nebo méně? Je to především z těchto čtyř důvodů: Nejmenší počet jedinců nutný pro nalezení a bezpečné ulovení kořisti Maximální počet jedinců, kteří se nasytí z kořisti Maximální počet členů, se kterými může jedinec navázat sociální vztah Maximální počet sociálních konkurentů, které může jedinec akceptovat

8

9 Tuto prezentaci sepsal _Radek Cink_
Děkuji vám všem, že jste se vydrželi dívat až do konce. Když dostanu z této prezentace za 1 slibuji že vám vytvořím soukromě ještě jednu na kterou nikdy nezapomenete!!!


Stáhnout ppt "Jejich život ve smečkách"

Podobné prezentace


Reklamy Google